Ulla 01/15

Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Pienet topposet Jos rakastat virkkausta ja ihastut pikkuvauvojen tossuista, saattaa Pienet töppöset olla juuri sinua varten. Kirja sisältää 30 ohjetta mitä erilaisimpiin töppösiin, kuten balettitossuihin, cowboy-saappaisiin, tennareihin ja gladiaattorisandaaleihin. Vuoden aikana vauvan voi siis pukea kuhunkin vuodenaikaan sopiviin töppösiin. Kirjan alaotsikko lupaa ohjeiden olevan myös muodikkaita, mikä ilahduttanee trenditietoisimpia vauvoja ja heidän hovivirkkaajiaan. Ohjeissa on koot vain 0–6 ja 6–12 kuukauden ikäisille vauvoille, joten kovin kauaa kirjan malleista ei yhdelle vauvalle ole iloa.

Myönnän, että en ole suuri virkkauksen ystävä. Ajattelin pikkuisten töppösten olevan kuitenkin helppo nakki kaltaiselleni tuurivirkkaajalle ja päätin kokeilla klassisten tossujen ohjetta. Jokainen kirjan ohje alka pohjan virkkaamisella. Erilaisten pohjavariaatioiden ohjeet on koottu kirjan loppuun, joten virkkaajan pitää käännellä sivuja ohjetta seuratessaan. Työtä helpottaisi, jos ohjeessa olisi mainittu miltä sivulta pohjien ohjeet löytyvät. Kun pohja on valmis, etenee ohje jälleen kunkin mallin omien ohjeiden mukaan. Kussakin ohjeessa on vähintään neljä vaihekuvaa, jotka ovat havainnollistavia ja hyödyllisiä.

Kirjan ohjeet on jaoteltu kolmeen taitotasoon. Vaikka valitsemani ohje vaikuttikin varsin yksinkertaiselta, on sen taitotaso 2. Ehkä nappasin liian ison palan purtavaksi, sillä tossun päällistä virkatessani silmukkamääräni ei lopulta enää täsmännyt ohjeessa olevaan lukuun. Toisen korjausyrityksen jälkeen luovutin. Onneksi tossuista näytti tulevan myös lankavalintani takia rumat, joten epäonnistuminen ei jäänyt harmittamaan. Oman lähipiirini vauvat saavat töppösensä jatkossakin neulottuina.

Vaikka testitöppöseni eivät edenneet kuin Strömsössä, pidän teoksen selkeästä ulkoasusta ja suurista kuvista. Kirja saattaa miellyttää enemmän virkkaukseen vihkiytyneitä kuin vannoutuneita neulojia. Vihkiytymättömät, mutta virkkauksesta kiinnostuneet voivat puolestaan opetella tuota jaloa taitoa lopun tekniikkaosion avulla. Piirroskuvista löytyy neuvot niin työn aloittamiseen, päättämiseen kuin kaikkiin kirjassa käytettyihin silmukoihin.

Vita Apala: Pienet töppöset, 30 muodikasta virkkausmallia vauvoille 0–12 kk
Kustannusosakeyhtiö Nemo 2015
ISBN 978-952-240-277-6

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.