Ulla 03/13

Piristystä pannuille

Värejä, muotoja, tupsuja, höyheniä, tekstuureja.. Kaikkia niitä ja paljon muuta löytyy australialaisen Loani Priorin teepannumyssyistä. Työt ovat todella mielikuvituksellisia, kuin suoraan Liisa ihmemaassa -sadun Hullun hatuntekijän teekutsuilta. Kannen tupsullinen myssy on kenties teoksen pelkistetyimpiä malleja. Useimmissa muissa on käytetty runsaasti värejä, mikä lisää niiden boheemia ulkonäköä. Suurin osa pannumyssyistä on neulottuja, mutta mukana on myös kokonaan virkattuja sekä virkkausta sisältäviä ohjeita. Pari kierrätysohjettakin löytyy, joissa materiaalina on käytetty vanhaa villapaitaa.

Vinkit ja tekniikkaosuus on monista muista neulekirjoista poiketen sijoitettu loogisesti teoksen alkuun. Keskimmäiset sivut ovat täynnä myssyohjeita, joita on kaikkiaan 21 kappaletta. Lopusta löytyy ohjeita pienille koristeille ja teepannujen "asusteille". Näistä pikkuohjeista on varmasti hyötyä myös muissa yhteyksissä kuin teepöydässä. Sivuilta löytyy ohjeita esimerkiksi kukkiin ja lehtiin, huovutettuihin palloihin sekä neulottuihin kuppikakkuihin.

Tarkka neuloja saattaa jäädä kaipaamaan töissä käytettyjen lankojen tarkempia tietoja, sillä niistä ilmoitetaan kirjassa vain nimi. Neuletiheyksiä ei myöskään ilmoiteta töissä erikseen, mutta lopussa on kerrottu tiheydet neli- ja kahdeksansäikeisten lankojen neulepinnoille. Ja kuten kirjailija itse alussa toteaa, teepannut ovat erittäin hyväntahtoisia, eivätkä valita jos myssyn istuvuus ei olekaan juuri oikea.

Suomalaiset ovat vahvasti kahvia juovaa kansaa, joten jää nähtäväksi millaisen suosion nämä taiteelliset teepannumyssyt täällä saavuttavat. Kirja onkin ehkä parhaimmillaan inspiraation ja uusien ideoiden herättelijänä. Pilke silmäkulmassa kirjoitettu teos myös muistuttaa, että neulominen ei ole vakavaa puuhaa. Välillä voi heittäytyä villin vallattomaksi ja neuloa teepannumyssyjä.

Loani Prior: Villin vallattomat teepannumyssyt!
Suomennos: Ulla Ralli
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2013
ISBN: 978-951-31-7284-8

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Sekoitekuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset uutuuslangat

Taija Elo:
Tuin turinat

Tintti Hohti:
Kattava opas virkkauksen saloihin

Tintti Hohti:
Kerällä, fiilistelijän neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Islantilaisia neuleita ja pieni kielikurssi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Leikkiä värikkäillä langoilla

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kerällä kaiken aikaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Silmukoista sydämiä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sisustusta hartiavoimin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ilmeikkäitä asusteita perheen pienimmille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Piristystä pannuille

Mari Virtanen
Arska ja rengaspaita

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.