Ulla 03/13

Silmukoista sydämiä

Kun kirjan luvataan olevan täynnä neulottuja sydämiä, idea tuntuu ensi kuulemalta hieman yksipuoliselta. Käyttöneuleita neulova saattaa myös tuumia, onko sydämistä edes mitään hyötyä? Skeptisyys kuitenkin karisee, kun kirjaa ryhtyy selaamaan.

Jo ensimmäinen kappale on omistettu niin sanotuille käyttösydämille, joilla kaikilla on jokin funktio. Neulojan perustarvikkeiden lisäksi ohjeissa saattaa tarvita esimerkiksi tapettiliisteriä, jolla paperinarusta valmistettu sydänvati kovetetaan muotoonsa. Ohjeita sydämenmuotoisiin patalappuihin eri tavoin koristeltuina on runsaasti. Etenkin punavalkoiset pilkku- ja tähtisydämet sekä piparkakkupatalappu sopivat hyvin vaikkapa pieniksi joululahjoiksi.

Ensimmäisessä kappaleessa eivät toki ole kirjan ainoat käyttösydämet. Seuraavan kappaleen sydämet on suunniteltu lapsia silmällä pitäen. Sydämillä on koristeltu esimerkiksi hiuspanta, -solki ja avaimenperä. Sydänmobile on hauska lahjaidea vauvalle perinteisten vauvanvaatteiden sijasta. Sydämen muotoa on hyödynnetty myös innovatiivisella tavalla toisinpäin, jolloin se muuntautuu erilaisiksi linnuiksi; pöllöiksi, pingviineiksi ja kanoiksi.

Kolmannen kappaleen sydämet ovat harmonisia ja hillittyjä, vaikka toki melko iso sydänkaulakoru ei korunäkökulmasta kovin hillitty olekaan. Värimaailma on kuitenkin neutraali ja skandinaavisen vaalea. Pienellä kirjailuin ja helmin koristellulla sydämellä on viimeistelty esimerkiksi lahjapaketti. Jokaisen neulojan varastoista löytyy varmasti jämälankoja, jotka voi helposti upottaa tällaisiin pieniin projekteihin.

Viimeinen kappale on tulvillaan joulun tunnelmaa. Jos otti pari vuotta sitten osaa norjalaisten Arnen ja Carloksen aloittamaan joulupallovillitykseen, voi pallojen seuraksi neuloa nyt sydänkoristeita. Sydän muuntautuu toisin päin käännettynä myös joulutonttukoristeeksi, mikäli mielii hieman humoristisempaa koristusta joulupuuhunsa. Etenkin kaltaiseeni joulufiilistelijään viimeinen kappale tekee varmasti vaikutuksen. Tosin kynttilän kylkeen kiinnitettävät sydämet jättäisin neulomatta. Ohjeen otsikko Sydämet syttyvät ei ole sitä, mitä haluaisin tapahtuvan.

Kirjan suomennetut ohjenimet tuovat hymyn huulille. Ne osoittavat, miten monia sanontoja ja kielikuvia sydämestä on ajan mittaan iskostunut kieleemme. Pisto sydämeen neulatyynyn otsikkona, Sydän kylmänä pingviiniohjeen alussa ja kaulakoruohje Sydän kurkussa ovat muutamia esimerkkejä oivaltavista otsikoista.

Kirjan ulkoasu on selkeä ja kuvat kauniita. Pieniä lahja-, koriste- tai sisustusideoita kaipaavalle sydänten ystävälle kirja on erittäin tervetullut lisäys neulekirjastoon.

Bente Presterud Røvik: Sydämellisiä lahjoja neuloen (alkuteos: Med hjerte for strikk)
Suomennos: Jenna Yli-Knuuttila
Werner Söderström Osakeyhtiö, 2013
ISBN: 978-951-0-39840-1

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Sekoitekuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset uutuuslangat

Taija Elo:
Tuin turinat

Tintti Hohti:
Kattava opas virkkauksen saloihin

Tintti Hohti:
Kerällä, fiilistelijän neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Islantilaisia neuleita ja pieni kielikurssi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Leikkiä värikkäillä langoilla

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kerällä kaiken aikaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Silmukoista sydämiä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sisustusta hartiavoimin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ilmeikkäitä asusteita perheen pienimmille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Piristystä pannuille

Mari Virtanen
Arska ja rengaspaita

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.