Ulla 03/13

Leikkiä värikkäillä langoilla

Neulonnassa näyttää olevan meneillään nousukausi, sillä kotimaisia neulekirjoja putkahtelee eri kustantamoilta tuon tuosta. Nettiohjeistaan kansainvälisestikin tunnetulta Veera Välimäeltä omaa neulekirjaa on varmasti odotettu neulojien keskuudessa. Syksyn alussa odotus palkittiin, kun Välimäen esikoisteos Lankaleikki julkaistiin.

Kirja on omistettu käsinvärjätyille langoille, jotka sopivatkin mitä parhaiten Välimäen pelkistettyyn tyyliin ja saavat kirjan kuvat hehkumaan. Teos jakautuu eri väreille omistettuihin lukuihin, joista jokainen sisältää ohjeita sekä asusteisiin että suurempiin töihin. Lukujen aloitussivuilta voi lukea hauskoja knoppeja kunkin värin historiasta.

Ohjeet on nimetty sekä perinteiseen tapaan (esimerkiksi Palmikkojakku) että hieman mielikuvituksellisemmin (kuten Pilvenpiirtäjä). Suunnittelijalle ominaiseen tapaan työt ovat saumattomia ja muotoiltu usein lyhennetyin kerroksin.

Ulkoasultaan kirja on hallittu kokonaisuus, jossa näkyy suunnittelijan oma kädenjälki. Tietyt yksityiskohdat ovat tuttuja Välimäen aiemmista neuleohjeista. Kannen tekstuuri ja mattapintainen paperi sopivat kirjan rentoon henkeen ja tekevät siitä niin sanotusti helposti lähestyttävän. Kuvat on otettu samanlaisissa ympäristöissä sisätiloissa, mikä myös luo yhdenmukaista ilmettä. Poikkeuksen tekee vihreä Juhlajakku, joka on kuvattu luonnossa.

Kirjan töissä on käytetty sekä ulkomailta tilattavia että kotimaasta saatavia lankoja. Kotimaista tuotantoa edustavat Hopeasäie, Louhittaren luola, Riihivilla ja Rintalan tila. Korvaavien lankojen löytämisessä pitää hieman nähdä vaivaa, sillä ohjeen tiedoissa ei aina kerrota tarvittavien lankojen juoksevuutta, ainoastaan metrimäärät. Vastaavan langan hankinnassa auttaisi tieto siitä, paljonko lankametrejä on esimerkiksi 100 grammassa. Välimäen aiemmat ohjeet ovat pääasiassa englanniksi. Kenties siksi kirjan neuletiheyksissä on käytetty kerros-sanan sijaan riviä (row).

Lankaleikki on tekijänsä näköinen ja monipuolinen kirja, joka varmasti löytää tiensä Välimäen ohjeista pitävien neulojien kirjahyllyihin ja varmasti monien muidenkin. Siksi on hieman harmi, että kirjan ensimmäisessä painoksessa on peräti seitsemässä ohjeessa painovirheitä. Niihin kuitenkin on jo tarjolla errata netissä. Tänä syksynä kirjasta ilmestyy myös Amerikkaan tarkoitettu englanninkielinen versio, joten englanninkielisiä ohjeita suosivat suomineulojat voivat halutessaan hankkia myös sen.

Veera Välimäki: Lankaleikki
Atena Kustannus Oy, 2013
ISBN: 978-951-796-951-2

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Sekoitekuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset uutuuslangat

Taija Elo:
Tuin turinat

Tintti Hohti:
Kattava opas virkkauksen saloihin

Tintti Hohti:
Kerällä, fiilistelijän neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Islantilaisia neuleita ja pieni kielikurssi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Leikkiä värikkäillä langoilla

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kerällä kaiken aikaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Silmukoista sydämiä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sisustusta hartiavoimin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ilmeikkäitä asusteita perheen pienimmille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Piristystä pannuille

Mari Virtanen
Arska ja rengaspaita

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.