Ulla 03/13

Tekokuituiset uutuuslangat

Novita Ipana

Ipana on Novitan uusi vauvalanka. Sitä on saatavilla viidessä hyvin pastellisessa värissä ja puhtaan valkoisena. Ipanaa mainostetaan 100-prosenttisena vauvalankana. Herääkin kysymys, mistä se on tehty. Tarkempi tarkastelu kertoo langan olevan täyttä akryyliä. Suhtaudun itse kovin epäileväisesti täysmuovisiin lankoihin, kun hyviä vaihtoehtojakin on olemassa.

Lanka tuntuu kerällä oikein pehmoiselta. Neuloessa se kuitenkin nitisee ja kitisee puikoilla ja neulominen on epämukavaa. Minun oli myös vaikea saada neulepinnasta tasaista. Suosituspuikoilla mallitilkusta tuli löpsö, vaikka käsialani on yleensä ennemmin tiukka kuin löysä. Tämä lanka ei selkeästikään ole minua varten, enkä oikein osaa ajatella, mihin tätä lankaa itse käyttäisin.

Langan tiedot

100 % akryyliä
100 g = n. 159 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: 22 s ja 32 krs = 10 cm
Hienopesu 40 astetta

ONline Linie 332 Fur

Ilman vyötettä tätä kerää voisi erehtyä luulemaan pitkäkarvaiseksi, elottomaksi jyrsijäksi. Sen verran aidolta pienen mytyn tekoturkismateriaali näyttää. Se myös tuntuu yllättävän turkismaiselta. Materiaali ei ole luonnottoman liukasta, kuten joissakin markkinoilla olevissa turkislangoissa. Toisaalta se ei myöskään ole muovisen karkeaa. Langanvalmistaja tuntuu löytäneen keskitien näiden kahden ääripään väliltä.

Langan rakenne on punosmaista, ohutta köyttä, johon on liitetty karvaa tasaisesti. Karvojen pituus vaihtelee parista sentistä kolmeen. Lanka on myös yllättävän helppoa neuloa. Pitkä karva on armeliasta niille, joiden käsiala on epätasainen. Löysät silmukat tuskin näkyvät neulepinnan turkin takaa.

Testitilkku neulottiin mustissa puuvillahousuissa, jotka normaalisti keräävät kaiken lähellä liikkuvan irtokarvan. Tilkun valmistuttua housuihin ei kuitenkaan ollut tarttunut yhtään testikerän väristä karvaa, joten langasta ei irtoa juuri mitään – ainakaan neuloessa.

Fur on parhaimmillaan tehokeinona esimerkiksi talvisissa asusteissa. Valittavana on kuusi luonnollista värisävyä: kolme erilaista ruskeaa sekä harmaa, valkoinen ja musta.

Langan tiedot

55 % polyesteriä, 45 % polyamidia
50 g = n. 70 m
Puikkosuositus: 6–7 mm
Tiheys: 13 s ja 16 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

ONline Linie 328 Party

Jos neuloo pääasiassa villaa ja muita luonnonkuituja eikä löydä itsestään sisäistä harakkaa, saattaa ONlinen Party olla melko haasteellinen tuote. Kyseessä on polyesterinen kimallelanka, jonka rakenne on joustavaa tuppiloa. Se tuntuu melko karkealta, mutta ei metallisesta ulkonäöstään huolimatta revi ihoa rikki neuloessa. Värisävyjä on neljä: punainen, kultainen, hopeanharmaa sekä musta.

Suosituspuikot ovat melko suuret. Testitilkkua varten valitsin pari numeroa pienemmät, jolloin sain pinnasta tiiviin löysällä neulekäsialallani. Kastelu ei juuri vaikuta keinokuituisen neulepinnan tuntuun.

Party vaatii neulojaltaan mielikuvitusta. Siitä tuskin kannattaa neuloa puseroita tai asusteita talvipakkasten varalle. Keskitalven juhlakautta ajatellen se on toki oiva valinta. Kimalluksesta pitävät voivat neuloa siitä vaikkapa pienen huivin tai muun koristeellisen asusteen. Itse voisin nähdä langan joululahjapaketin sidontanaruna tai joulupallon ripustusnauhana. Hopeanharmaasta sävystä voisi varmaankin virkata myös köyhän miehen rengashaarniskan. Vaikka Partyn neulominen ei mikään ihastuttava elämys ehkä olekaan, valmistuvat siitä tehdyt työt nopeasti. Vaihtelu virkistää myös vannoutunutta villan neulojaa.

Langan tiedot

100 % polyesteriä
50 g = n. 65 m
Puikkosuositus: 8–9 mm
Tiheys: 12 s ja 16 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

Teetee Neon

Neon tuntuu tekevän uutta tulemista, sillä viime aikoina olen törmännyt erinäisiin enemmän ja vähemmän räikeisiin neonlankoihin. Neon edustaa sitä vähemmän räikeää päätä, sillä kuuden värin joukosta ei löydy esimerkiksi sitä kirkasta neonkeltaista, jolla kouluaikoina tuli yliviivattua tekstejä.

Värit ovat valkoinen, tumma turkoosi, musta, pinkki ja oranssi. Näistä kolmea ensimmäistä ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa neonväreiksi eivätkä pinkki ja oranssi nekään kuvien perusteella kovin räikeiltä vaikuta. Testattavana oli tumma turkoosi sävy.

Neon on täyttä akryyliä, mikä on kätevää sikäli että se ei kutita ja sen voi huoletta heittää kylmään konepesuun. Valmistaja mainostaa lankaa asusteiden virkkaamiseen ja siihen se varmasti sopii, sillä lanka on mukavan kierteistä. Mutta kyllä sitä mainiosti myös neuloo.

Neuletuntumaltaan Neon on luokassa "parempi akryyli", sillä neuletuntuma ei koostumuksesta huolimatta ole mitenkään muovinen ja sitä voikin helposti luulla joksikin sekoitelangaksi. Lanka neuloutuu mukavasti ja nopeasti. Neulepinnasta tulee tasainen ja silmukat erottuvat hyvin. Neonista saisikin varmasti kauniita palmikoita, sillä lanka on myös melko joustavaa. Neon ei kutita herkkääkään ihoa. Neulepinta tulee kuitenkin varmasti nyppyyntymään, sillä langan hankaus toi pintaan pieniä nyppyjä.

Neon on akryylilangaksi miellyttävä tuttavuus, vaikka värikarttansa perusteella ehkä hieman harhaanjohtavasti nimetty. Lämmittävyydessä se ei pääse villan ominaisuuksiin, mutta lanka on varmasti varteenotettava vaihtoehto villa-allergisille ja muuten herkkäihoisille.

Langan tiedot

100 % akryyliä
100 g = n. 100 m
Puikkosuositus: 7–8 mm
Tiheys: 10 s ja 10 krs = 10 cm
Konepesu 30 astetta

Teetee Paljetti

Teeteen Paljetti on efektilanka, joka on tarkoitettu neulottavaksi toisen langan kanssa, joten siksi kerässä ei ole puikkosuositusta saati suositustiheyttä. Ketjumainen lanka koostuu kolmesta säikeestä, jotka on ikään kuin virkattu. Mukaan on virkattu myös paljetteja siten, että paljetit pysyvät paikallaan - niitä ei siis voi liikuttaa parempaan paikkaan.

Värejä Paljetissa on viisi: valkoinen, beige (kulta), ruoste, ruskea, harmaa (hopea) ja musta. Paljetit on sävytetty langan mukaan, paitsi valkoisessa, jossa paljetit ovat hopeanvärisiä. Testissä ollut lanka oli harmaa, jota voisi myös kutsua hopeanväriseksi.

Lanka on 25 gramman kerillä pahvihylsyn ympärille pyöritettynä ja metrimäärä on noin 137, eli se on suunnilleen paksumman pitsilangan vahvuista. Lankaa voisi neuloa sinälläänkin, koska se ei ole mitään ihan hentoista. Koska se on kuitenkin tarkoitettu toisen langan seuraksi, neuloin mallitilkun pellavanvärisen villalangan kanssa. Kiiltonsa ja paksuutensa vuoksi Paljetti erottuu muutenkin kuin pelkästään paljettiensa ansiosta ja pinnasta tulee hieman meleeratun oloista. Koska paljetit eivät liiku langassa, niitä ei voi siirtää parempaan kohtaan. Siksi paljetteja tulee aika tasaisesti sekä oikealle että nurjalle puolelle. Paljetit on sijoitettu lankaan aika tiheästi, joten neulepinnassa on runsaasti kiiltoa, vaikka kaikki paljetit eivät olekaan sillä näkyvällä puolella. Neulominen toisen langan seurana sujui aika mukavasti, sillä paljetit ovat melko pieniä eivätkä haitanneet neulomista mainittavasti.

Vastaanvanlaisista efektilangoista Paljetti eroaa ehkä vain siten, että siinä ei ole pyrittykään sellaiseen efektiin, jossa neulepinnasta näkyisivät vain paljetit vaan myös niin sanottu kantajalanka erottuu. Vaikka lanka ei mitenkään uusi ja ihmeellinen olekaan, on Paljetti ihan käyttökelpoinen efektilanka jos haluaa pientä blingiä neuleeseen.

Langan tiedot

100 % polyesteriä
25 g = n. 137 m
Käsinpesu

Langat ja testaajat

teetee Neon, teetee Paljetti: Niina Hakkarainen
Novita Ipana: Tintti Hohti
ONline Linie 332 Fur, ONline Linie 328 Party: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Ulla 03/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Sekoitekuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset uutuuslangat

Taija Elo:
Tuin turinat

Tintti Hohti:
Kattava opas virkkauksen saloihin

Tintti Hohti:
Kerällä, fiilistelijän neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Islantilaisia neuleita ja pieni kielikurssi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Leikkiä värikkäillä langoilla

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kerällä kaiken aikaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Silmukoista sydämiä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sisustusta hartiavoimin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ilmeikkäitä asusteita perheen pienimmille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Piristystä pannuille

Mari Virtanen
Arska ja rengaspaita

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.