Ulla 03/13

Luonnonkuituiset uutuuslangat

Aholaidan lammastilan 100 % ahvenanmaanlampaan villa

Vyöte antaa langan tiedoiksi lyhyesti ja ytimekkäästi käsinpesun sekä vaihtoehdot 2-, 3- tai 4-säikeinen, joista tämä testattava lanka oli paksuinta eli 4-säikeistä. Lisäksi vyötteeseen oli kirjattu käsin 155 g, joten ilmaisesti vyyhtien painot vaihtelevat jonkin verran. Ilman vyötteen tietoa olisi voinut hyvinkin luulla lankaa yksisäikeiseksi, sillä sen verran kevyesti se on kerrattua. Langassa on niin voimakas lampaan tuoksu, että pöydällä ollut vyyhti on saanut koko huoneen haisemaan lampaalta.

Puikkosuositusta lankaan ei siis ollut, mutta näppituntumalla valitsin 7 millin puikot ja ne osoittautuivatkin hyviksi. Lankaa keriessä se tuntui kovalta ja kankealta ja lisäksi sillä oli pieni taipumus kiertyä itsensä ympärille saparoille, mutta neulotusta pinnasta tuli varsin sileää, taipuisaa ja joustavaa noin paksuksi langaksi. Langan huomaa helposti olevan 100-prosenttista villaa, sillä siitä sojottaa paljon paksuja ja teräviä karvoja, joita myöskin neuloessa tippui joka paikkaan. Irtokarvat aiheuttivat myös aivastelua neuloessa. Varsinkin tälle paksulle langalle minun on hankala keksiä käyttökohdetta, sillä se kutittaa niin paljon sekä paljasta ihoa että vielä paidan läpikin. Huovutettuna tämä voisi toimia.

Langan tiedot

100 % ahvenanmaanlampaan villaa
Tiheys 7 mm puikoilla: 12 s ja 16 krs = 10 cm
Käsinpesu

Austermann Caleido

Austermannin uutuuslanka on varsinaista väri-iloittelua. Alpakan ja villan sekoitus tuo langalle hieman pörheän olemuksen, mikä näkyi neuloessa siten, että langasta ja tilkusta lähti jonkin verran irtokarvaa. Tätä lankaa en suosittelisi neulojalle, joka on kovin herkkä irtokarvalle, sillä sitä irtosi tosiaan jo mallitilkkua neuloessa kohtalaisesti.

Caleido on pehmeää ja luultavasti ihanan lämmintä ihoa vasten. Kahden eri kuidun sekoitus tuo siihen sekä pehmeyttä että kestävyyttä ja lanka tuntuu erittäin kevyeltä. Vaikka lanka on yksisäikeistä, sitä oli mukava neuloa eikä se säikiintynyt kuten useat yksisäikeiset langat tekevät. Värit ovat kirkkaat ja varsin pirteät. Caleido on mielestäni hyvä vaihtoehto esimerkiksi Novitan Purolle, joka poistui valikoimista tänä talvena. Tästä neuloo iloisia raitaneuleita raidoittamalla kahdelta kerältä tai pirteää pintaa sellaisenaan yhdeltä kerältä.

Pesussa testitilkku rentoutui jonkin verran, kuten alpakalla on tapana. Siksi suosittelen ehdottomasti tekemään mallitilkun, jos teet Caleidosta jotain isompaa. Rasitustestissä tilkkuun tuli hieman nyppyjä, mutta ei häiritsevää määrää. Kun ottaa huomioon, että lanka on yksisäikeinen, kesti se hyvin rasitusta. Neuletuntuma langassa on erittäin mukava ja voisin hyvinkin itse neuloa tästä iloisen raitakaulurin talveksi kaulaan kieputettavaksi.

Langan tiedot

85 % alpakkaa, 15 % villaa
50 g = 85 m
Puikkosuositus: 6–7 mm
Tiheys: 14 s ja 19 krs = 10 cm
Käsinpesu

Eri-silkkilanka

Eri-silkkilanka on yksisäikeinen ja todella pehmoinen silkkilanka. Sitä on saatavilla viidessä hehkuvassa värissä sekä mustana ja valkoisena. Se sopii hyvin sekä vaatteiden että asusteiden neulomiseen.

Lanka takertuu jonkin verran itseensä, minkä huomaa erityisesti lankaa keriessä. Myös neuloessa lanka välillä vähän takertuu, mutta se ei juuri haittaa neulomista. Silkkilanka on hieman liukasta, joten neulomiseen piti keskittyä, jotta tiheys pysyi jokseenkin tasaisena. Silti neulominen oli mukavaa ja silkki tuntui ihanalta käsissä.

Sain 4,5 millin puikoilla tiheydeksi 16 silmukkaa ja 28 kerrosta kymmenellä sentillä. Se onkin sopiva tiheys esimerkiksi huiviin. Vaatteeseen kannattaa valita pienemmät puikot ja suurempi tiheys. Mallitilkku venähti leveyssuunnassa kasteltaessa. Tiheys ennen kastelua oli 20 s / 10 cm. Kerrosluku pysyi samana. Kannattaa siis neuloa mallitilkku ja kastella se, jotta tietää, miten lanka käyttäytyy omalla neuletiheydellä.

Kokeilin myös langan virkkaamista ja sain 4 millimetrin koukulla aikaan kaunista ja laskeutuvaa pitsiä.

Osa vyyhdeistä saattaa päästää huuhtelussa reilusti väriä. Tämä kannattaakin ottaa huomioon eri värejä yhdistettäessä. Perinteinen etikkapesukaan ei todennäköisesti auta asiaa, sillä värjäysolosuhteet ja -aineet ovat Intiassa erilaisia. Oma mallitilkkuni ei kuitenkaan päästänyt yhtään väriä viileässä kylvyssä.

Langan tiedot

100 % silkkiä
100 g = n. 300 m
Puikkosuositus: 3 mm vaatteisiin, 4,5 mm huiveihin
Käsinpesu

Debbie Bliss Blue Faced Leicester DK

Debbie Blissin Blue Faced Leicester DK on nimetty lammasrodun mukaan. Blue faced leicester, eli etenkin kehrääjien kesken usein bfl tai sininaama, on brittiläinen keskipitkän villalaadun lammasrotu. Villa ei ole pehmeää ja sileää kuten merino, mutta ei myöskään yhtä pitkää ja karheaa kuten wensleydale. Lanka on osa uutta nousevaa trendiä, jossa lankojen ekologisuus ja alkuperä painavat vaakakupissa ja tällaisenaan lanka on tervetullut tulokas. Langasta on testissä DK eli noin Novitan klassikon Woolin paksuinen versio, mutta lankaa on saatavilla myös muhkeammassa aran-paksuudessa.

Lanka on mukavan täyteläinen ja ilmava. Lankaa neuloessa on helppo tunnistaa juuri bfl:lle tyypillinen ryhdikkyys ja tukevuus. Valmis neulepinta pitää muotonsa hyvin, on peittävää eikä laskeudu kovin hyvin.

Langan värikartalla on testatun lampaanvärisen lisäksi 15 muuta kaunista väriä. Osa väreistä on tasavärisiä, osa luonnonvärisiä ja muutama kauniisti meleerattu. Värikartta on perinteisen oloinen ja langan luonne onkin hieman vakava ja klassikon omainen. Suosittelen lankaa lämpimästi niin asusteisiin kuin käyttövaatteisiin.

Langan tiedot

100 % villaa
50 g = 108 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Villapesu 30 astetta

Lang Yarns Mille Colori Baby

Langin Mille Colori Baby on pehmoinen, yksisäikeinen merinolanka. Sen paksummat sisarlangat Mille Colori ja Mille Colori Big ovat sekoitteita, mutta tässä vauvalangaksi nimetyssä ei ole laatukuiduista kitsasteltu; lanka on kokonaan merinoa. Se tuntuu neuloessa mukavan pehmeältä ja sileältä.

Yksisäikeinen lanka on aina hieman omanlaisensa neulottava. Myös Mille Colori Babyn mallitilkussa silmukat istuvat yksisäikeiselle langalle tyypilliseen tapaan hieman vinossa. Mallitilkku ei kuitenkaan vedä itseään viistoksi, vaan asettuu kauniisti suoraan. Yksisäikeisyys tekee langasta hieman hennon oloisen. Langan oikea paikka onkin kevyesti käytettävissä neuleissa ja neulepinnassa, josta yksittäiset lankalenkit eivät pääse takertumaan johonkin ja katkeamaan .

Värikartta ansaitsee Colori-nimen, sillä se on räiskyvä eikä testattu tumma sateenkaaren sävyinen väri ole joukossa poikkeus. Väri on kaunis, syvä ja rikas, juuri sovelias lasten neuleisiin, joiden kanssa ei tarvitse pysyä tutussa isoisän harmaassa. Värikartan muut 16 sävyä ovat yhtälailla värikylläisiä ja ilottelevia eivätkä turhaan tyydy turvallisiin harmonioihin. Toki seassa on pehmeämpiä ja vaaleampia värikokonaisuuksia, mutta tylsiä värejä ei oikeastaan ole paria poikkeusta lukuun ottamatta. Ne lienevät niille, jotka tahtovat neuloa tästä pehmeästä langasta aikuiseen makuun sopivia neuleita.

Langan tiedot

100 % hienoa merinovillaa
50 g = 190 m
Puikkosuositus: 3–3,5 mm
Tiheys: 28 s ja 36 krs = 10 cm
Hienopesu 30 asteessa

ONline Linie 298 Fashion Lace

Linie 298 Fashion Lace on nimensä mukaisesti pitsilankaa. Lanka on ohutta merino-silkkisekoitusta ja paksuutensa ja muiden ominaisuuksiensa puolesta erinomaista juuri pitsineuleisiin. Näin ohuen (yli 1200 metriä sadassa grammassa) langan neulominen tiiviiksi pinnaksi on käsin hyvin epämiellyttävää, joten mallitilkun pinta on käytännössä tiiveintä mitä käsin on mielekästä neuloa. Langan voi hyvin neuloa myös kaksinkertaisena vaatteeksi, mutta parhaimmillaan se on ilmavana ja henkäyksen keveänä neulepintana. Hyvin kevytkin huivi lämmittää, kun sen annetaan sitoa harvan neuloksen lomaan paljon hyvin eristävää ilmaa.

Langan toinen puoli on sen väritys. Nimi Fashion antaa jo ensivaroituksen värikartasta, josta yksiväriset sävyt puuttuvat kokonaan. Langan 12 eri väriä vaihtelevat pehmeämmin värjätyistä aprikoosin- ja vaaleanpunaisen liukusävyisistä rajuun musta-valkoraitaiseen, jonka valkoisissa osuuksissa esiintyy paikoin mustia läikkiä. Värijuoksut ovat melko lyhyitä, noin kymmenen senttiä leveän mallitilkun kohdalla yhtä väriä ei riitä kuin muutamia senttimetrejä, joten suuren huivin reunus raidoittuu kapearaitaiseksi. Tällaisilla väreillä voikin lähteä leikkimään ja kun valitsee raidoittuvalle langalle soveltuvan mallin, on valmis neule upea.

Langan tiedot

75 % merinokaritsanvillaa, 25 % silkkiä
25 g = 330 m
Puikkosuositus: 3–4 mm
Tiheys: 28 s = 10 cm
Käsinpesu

ONline Linie 13 Starwool Big

Starwool Big on täydennys ONlinen muihin Starwool-villalankoihin. Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on muhkea lanka, jonka pyöreä rakenne koostuu peräti 14 säikeestä. Terävimmillä puikoilla neuloessa lanka saattaa halkeilla hieman. Tästä huolimatta lanka on melko mukavaa ja helppoa neulottavaa. Lankaa on saatavilla 15 eri sävyssä, joista osa on pirteän kirkkaita ja osa maanläheisempiä.

Villapuseron neulomista kyseisestä langasta kannattaa harkita tarkkaan, sillä lanka ei ole kovin riittoisaa. Vyötteen mukaan koon 38 puseroon kuluisi peräti 14 kerää lankaa. Muhkeisiin syys- ja talviasusteisiin lanka on kuitenkin mainio valinta. Yhdestä kerästä saa myös esimerkiksi reilun kokoisen patalapun. Langan superwash-käsittely lisää neuleen helppohoitoisuutta ja käytännöllisyyttä.

Langan tiedot

100 % superwash-käsiteltyä merinovillaa
50 g = n. 50 m
Puikkosuositus: 6–7 mm
Tiheys: 13 s ja 18 krs = 10 cm
Hellävarainen pesu 40 asteessa

ONline Linie 310 Alpaca Degrade

Yksisäikeisiä, liukuvärjättyjä villalankoja ja villasekoitteita on ollut saatavilla jo pitkään, mutta täysin alpakkaisia vaihtoehtoja vähemmän. Onlinen Alpaca Degrade korjaa osaltaan tätä puutetta. Muhkeaan 100 gramman kerään mahtuu runsaasti metrejä, joten jo parilla kerällä voi saada itselleen uuden asustesetin syksyksi. Lanka on melko ilmavaa, ja se näyttää puikkosuositukseen nähden melko paksulta. Neuloessa huomaa, ettei lanka ole kuitenkaan täysin tasaista, vaan siinä on paikoin ohuempia kohtia. Neulepinnasta tulee siitä huolimatta tasaista.

Alpaca Degraden värikartta ei häikäise laajudellaan. Valittavana on viisi hyvin maanläheistä väriä: kaksi erilaista ruskeaa, kaksi erilaista harmaata ja jokin tummansinisen ja harmaan välimaastoon sijoittuva sävy. Väri kannattaa kuitenkin valita huolella, sillä langasta irtoaa melko paljon irtokarvaa muihin vaatteisiin – ainakin neuloessa. Karvaisuus saattaa haitata myös herkästi kutiavia ihmisiä.

Langan tiedot

100 % alpakkaa
100 g = n. 180 m
Puikkosuositus: 3,5–4 mm
Tiheys: 20 s ja 26 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

Peter Pan Merino baby

Tämä lanka on saman valmistajan kuin Wendy Mode, mitä ei kyllä vyötteen perusteella olisi ihan heti arvannut. Langan valmistuttaja on siis Thomas B Bramsden & CO ja Peter Pan on sen tuoteryhmän otsikko, johon Merino baby kuuluu. Merino baby on äärimmäisen pehmeä täysmerinolankaa ja siksi mukavaa neuloa ja varmaan myös mukavaa pitää yllä. Langan puikkosuositus 4 mm tuntui kummallisen paksulta ja silti tilkusta tuli paljon tiheämpää vyötteen suositustiheyteen verrattuna. Tätä lankaa ei siis kannata lähteä neulomaan pelkän vyötteen perusteella. Merino babystä on tarjolla kuusi vauvamaista pastellisävyä.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
50 g = 116 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 31 krs = 10 cm
Hellä konepesu 30°C

Sublime Luxurious Aran Tweed

Sublimen uusi tweed-lanka on mielenkiintoinen sekoitus erilaisia kuituja, sillä siinä on niin puuvillaa, villaa kuin laamaakin. Sekoitus tekee langasta pehmeää ja se sopineekin varmasti myös herkemmälle iholle.

Langassa oleva puuvilla tekee siitä hieman joustamatonta, mikä on hyvä ottaa huomioon jos tästä aikoo neuloa isompia neuleita. Samaan aikaan puuvilla tekee langasta kuitenkin myös sopivaa monenlaiseen ympäristöön, sillä lanka ei ole niin kuumaa kuin täysvillainen lanka.

Langassa on kaunis kiilto ja sitä on ilo neuloa. Mallitilkussa se käyttäytyi esimerkillisesti ja uskoisin, että tämä lanka käyttäytyy kauniisti erilaisissa pintaneuleissa kuten palmikoissa. Pesussa pinta hieman rentoutui ja mallitilkku kesti rasitustestin mainiosti nyppyyntymättä.

Luxurious Aran Tweedistä neulot ihanat palmikkoneuleet koko perheelle. Se sopii niin asusteisiin kuin isompiinkin neuleisiin. Tweed-langoille tyypillisesti siinä on langan perusväristä huomattavasti eroavaa väriä tuomassa tweed-efektiä. Testikerän sininen tweed tuo mukavaa eloa vihreään ja ruskeaan.

Langan tiedot

40 % villaa, 40 % puuvillaa, 20 % laamaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
Konepesu 40 asteessa

Teetee Sara

Sara on iloinen uutuus Teeteen lankasarjaan. Pyöreä merino on omiaan monenlaisiin neuleisiin ja toimii loistavasti lähes missä pintaneuleessa tahansa. Sara on tiukkakierteistä eikä se ainakaan allekirjoittaneen ihoa kutittanut, mistä voisi päätellä sen sopivan varsin monelle.

Sävyt värikartassa ovat kirkkaita perusvärejä, joita on helppo yhdistellä keskenään esimerkiksi raitaneuleisiin tai kirjoneuleisiin. Tästä langasta on ilo neuloa palmikkoa tai muuta pintaneuletta, sillä langan rakenne päästää ne hienosti oikeuksiinsa. Tilkkua oli mukavaa neuloa, lanka neuloontui lähes itsestään ja kuten usein merinolankojen kanssa, pesu teki tehtävänsä ja pinta tasoittui huomattavasti. Ei siis pidä hermostua jos neuleen pinta näyttää kovin röpelöiseltä, pesu tasoittaa mahdolliset epätasaisuudet kokonaan.

Sara on luultavasti hyvin monikäyttöinen lanka. Löyhemmällä tiheydellä se toimii hyvin laskeutuvassa neuloksessa ja tiheämmällä tiheydellä siihen saa lisää kestävyyttä. Hyvä peruslanka, neulojan työhevonen jos niin voi sanoa. Pesussa ja rasitustestissä Sara toimi hienosti ja uskon, että etenkin lapsille neulovia ilahduttaa Saran konepestävyys.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
50 g = 85 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s = 10 cm
Konepestävä

Twilleys of Stanford: Freedom Echo DK

Freedom Echo on 100-prosenttista kierrätyspuuvillaa. Valmistuksessa on käytetty farkkuja ja muita puuvillakankaita. Lankaa ei ole erikseen värjätty, vaan yllättävän voimakkaat värit tulevat suoraan käytetyistä materiaaleista. Väreissä on kuitenkin pehmeän meleerattu sävy, joka tuo mieleen haalistuneet farkut. Värikartassa on seitsemän väriä: luonnonvalkoisen ja vaaleanruskean lisäksi marjapuuronpunainen, farkunsininen, tummansininen, keskiharmaa ja vihreä petrooli.

Testikerä on luonnonvalkoinen ja langasta paistaa se, että se on kierrätettyä. Tässä tapauksessa siinä on lievä vihertävänharmaa sävy. Tästä väristä en neuloisi vaatteita, mutta muut värit sopivat kyllä niihinkin. Ensimmäinen ajatukseni oli tiskirätti, sillä lanka on pehmeää ja imukykyistä.

Lanka on puuvillaksi hyvin pehmeää. Se ei ole varsinaisesti tiukkakierteistä, mutta säikeet ovat tiiviisti kiinni toisissaan. Neulominen oli tämän vuoksi mukavaa, sillä puuvillalle ominainen säikeisyys ei haitannut neulomista. Lanka sopii hyvin myös virkkaamiseen – erityisesti jos haluaa saada aikaan laskeutuvaa pintaa.

Pesusuositus on ainoa asia, joka minua ihmetyttää. Luulisi kierrätyspuuvillasta valmistetun langan kestävän enemmän kuin 30 asteen hienopesun. Freedom Echo on mielenkiintoinen tuttavuus ja siinä viehättävät ekologisuuden lisäksi kauniit värit ja miellyttävä neuletuntuma.

Langan tiedot

100 % kierrätettyä puuvillaa
50 g = n. 100 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Hienopesu 30 astetta

Langat ja testaajat

Sublime Luxurious Aran Tweed, Austermann Caleido, Teetee Sara: Taija Elo
Peter Pan Merino baby, Aholaidan 100 % ahvenanmaanlampaan villa: Iida Glumoff
Eri-silkkilanka, Twilleys of Stanford: Freedom Echo DK: Tintti Hohti
ONline Linie 13 Starwool Big, ONline Linie 310 Alpaca Degrade: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Debbie Bliss Blue Faced Leicester DK, ONline Linie 298 Fashion Lace, Lang Yarns Mille Colori Baby: Eeva Saviranta

Ulla 03/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Sekoitekuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset uutuuslangat

Taija Elo:
Tuin turinat

Tintti Hohti:
Kattava opas virkkauksen saloihin

Tintti Hohti:
Kerällä, fiilistelijän neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Islantilaisia neuleita ja pieni kielikurssi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Leikkiä värikkäillä langoilla

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kerällä kaiken aikaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Silmukoista sydämiä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sisustusta hartiavoimin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ilmeikkäitä asusteita perheen pienimmille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Piristystä pannuille

Mari Virtanen
Arska ja rengaspaita

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.