Ulla 03/13

Sisustusta hartiavoimin

Kodin punainen lanka lupaa tarjota 30 neuleideaa kotoisaan sisustukseen. Kotoisalta kirja myös vaikuttaa, ja mitään kylmää designkotia kirjan kuvista ei löydy. Teos on jaoteltu ohjeiden osalta kolmeen eri lukuun löyhästi värimaailman perusteella. Yleistunnelma on kuitenkin samanlainen läpi kirjan, mikä tekee siitä varsin yhtenäisen kokonaisuuden. Lopusta löytyy tiivis tietopaketti neulonnan ja virkkauksen perusteista, neuleiden kokoamisesta, tarvittavien mittojen ottamisesta sekä tarvikkeiden ostopaikoista.

Kun puhutaan neuleilla sisustamisesta, tulevat ensimmäisenä mieleen sisustustyynyt ja torkkupeitot. Kodin punainen lankakin tarjoaa ohjeita näihin, mutta lisäksi tarjolla on runsaasti erikoisempia sisustusratkaisuja. Neuleilla on päällystetty sekä lampunvarjostimia että -jalkoja, seinäkoristeita ja roskakori. Kirjasta löytynee neulottavaa monenlaisiin koteihin. Neutraalit palmikkotyynyt sopivat skandinaaviseen sisustukseen, ovistopparit ja vedon estäjät taas vanhoihin taloihin tai kesämökille. Maljakon suojukset ja seinäruusut ovat pieniä ja nopeita sisustuksen piristäjiä. Kirjavat värivalinnat saattavat pelästyttää hillitympää tyyliä suosivat neulojat, mutta jos pystyy kuvittelemaan neuleet omissa mieliväreissään, kirjasta voi hyvinkin löytyä paljon omaan kotiin toteutettavaa.

Ohjeissa käytetyt puikot herättävät kuitenkin kysymyksiä. Puikkokoot on annettu numeroina, ei millimetreinä. Suomalaista neulojaa tämä saattaa hämmentää. Koska kirjan tekijä Melanie Porter on kotoisin Lontoosta, voisi olettaa kokojen noudattavan brittiläistä järjestelmää. Kirjan lopusta löytyy hyödyllinen muuntokaavio eri kokojärjestelmien puikoille, mutta senkään yhteydessä ei suoraan kerrota mitä järjestelmää kyseisessä kirjassa käytetään. Hämmennystä lisää, että kaaviossa ensimmäisenä ovat amerikkalaiset koot, sitten metrijärjestelmä ja vasta kolmantena brittikoot.

Puikkokoko-ongelma toki ratkeaa, kun muistaa neuloa mallitilkun. Sen sijaan joissakin ohjeissa käytettyjä jopa 4,5 senttimetrin puikkoja voi olla vaikeampi löytää. Nämä kirjan jumbotyöt on neulottu tilaustyönä tehdyillä puupuikoilla. Vaikka muhkea neulottu matto tuntuisi jalkojen alla mukavalta, hartiat voivat olla eri mieltä neulontavaiheessa.

Kaiken kaikkiaan kirja on kaunista katseltavaa. Kuvat ovat kauniita ja harkitun huolettomia. Rosoisten, ajan patinoimien huonekalujen rinnalla värikkäät neuleet erottuvat edukseen.

Melanie Porter: Kodin punainen lanka (alkuteos: Hand-Knit Your Home)
Suomennos: Mirkka Santala
Kustannus-Mäkelä Oy, 2013
ISBN: 978-951-883-510-6

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Sekoitekuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset uutuuslangat

Taija Elo:
Tuin turinat

Tintti Hohti:
Kattava opas virkkauksen saloihin

Tintti Hohti:
Kerällä, fiilistelijän neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Islantilaisia neuleita ja pieni kielikurssi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Leikkiä värikkäillä langoilla

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kerällä kaiken aikaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Silmukoista sydämiä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sisustusta hartiavoimin

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ilmeikkäitä asusteita perheen pienimmille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Piristystä pannuille

Mari Virtanen
Arska ja rengaspaita

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.