Vihreän Vyyhdin syysuutuudet

Online Linie 247 Air

Air on Onlinen muhkea ja nimensä mukaisesti kevyt villasekoiteuutuus. Langassa on karitsanvillaa, kamelinkarvaa, silkkiä ja polyamidia. Lanka vaikuttaa ensisilmäyksellä lähes kierteettömältä ja yksisäikeiseltä, mutta tarkemmin tutkien langan todellinen rakenne paljastuukin aivan toisenlaiseksi. Langan runkona on ilmeisestikin polyamidista neulottu kiiltelevä i-cord -putki, jonka sisään ja ympärille muut kuidut on kehrätty. Vaikka langan leikkaa saksilla poikki, i-cord -nauhaa on erittäin hankala saada puretuksi, joten normaalikäytössä en usko sitä koskaan tapahtuvan. Lanka ei halkeile helposti ja on mukavan joustavaa.

Lanka on lämpimän muhkeaa ja kevyttä. Vaikka suosituspuikot ovat melko paksut (6 - 8 mm), on langan juoksevuus silti yllättävän suuri. 50 gramman kerälle mahtuu noin 130 metriä neulottavaa. Air on helppo neuloa ja se kulkee metallipuikoilla ongelmitta. Neuloin mallitilkun hiukan suositusta pienemmillä, 5,5 mm puikoilla, ja sain tilkun tiheydeksi 14 s ja 21 krs. Tämä tiheys, käytännössä täysin ohjen mukainen, vaikuttaa langalle juuri sopivalta.

Värikartassa on vaatimattomasti vain 7 haalean vaaleaa väriä. Minä pidän voimakkaammista väreistä, ja niitä jäin kaipaamaan värikartalta. Langasta neuloisin kuitenkin mielelläni talvisia asusteita ja ehkä jonkinlaisen liivinkin. Vaikka lanka on verraten paksua, se tuntuu kuitenkin juoksevuutensa ansiosta kevyeltä.

Langan tiedot

42 % karitsanvillaa, 27 % polyamidia, 17 % kamelinkarvaa, 14 % silkkiä
50 g = 130 m
Puikkosuositus: 6-8 mm
Tiheys: 13 s ja 21 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 °C

Online Linie 248 Cico

Online Linie 248 Cico on paksua, epätasaista ja möykkyistä lankaa, on kuin teddylankaan olisi lisätty erivärisiä pehmeitä möykkyjä. Neulepintana värivaikutelma on myös epätasainen, kuten langassakin. Lanka ja neulepinta ovat hieman turkismaisia. Lanka ei silti ole kovin karvaista vaan enemmänkin kiharaa ja lenkkistä ja siksi puikot voivat jäädä lankaan hieman kiinni neuloessa. Lanka ei myöskään juokse puikoilla niin hyvin kuin sileämmät langat.

Koska langalle suositellaan käsinpesua, en testannut konepesun kestävyyttä. Langalle ei näyttänyt tapahtuvan mitään käsinpesussa. Tämä efektilanka ei todennäköisesti kestä konepesua kovin hyvin. En tehnyt hankaustestiä langalle, koska se ei vaikuta nyppyyntyvältä (langassa ei ole irtokarvoja juuri ollenkaan). Kovassa kulutuksessa langan rakenne voi silti hajota ja karvaa voi irrota jonkun verran.

Tämä lanka voisi sopia vaikka turkismaisiin kauluksiin ja hihansuihin, takkeihin ja pieniin asusteisiin. Minulle kiharasta langasta tulevat jostain syystä mieleen villakoirat ja neulot

ut lelut, joten sellaisiinkin lankaa voisi käyttää. Paksua lankaa neuloo nopeasti, mutta kerässä on vähän metrejä.Yksi kerä ei siis riitä pitkälle. Koska langassa itsessään on jo efektiä, kannattaa neuloa hyvin yksinkertaisia mallineuleita. Kuviot eivät erotu neulepinnasta.


Langan tiedot

54 % polyakryyliä, 16 % villaa, 15 % mohairia, 15 % polyesteriä
50 g = 40 m
Puikkosuositus: 8 – 9 mm
Neuletiheys: 11 s ja 15 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 ºC
Värikartassa on 8 väriä, joista viittä on myynnissä Vihreässä vyyhdissä.

Online Linie 8 Starwool Maxi

Starwool Maxi on erittäin pehmeää ja mukavan tuntuista lankaa niin kerällä kuin puikoillakin. Pyöreän kierteensä ansiosta lanka sopii kauniisti esimerkiksi palmikkoneuleisiin. Kierre näyttää siltä kuin se voisi neuloessa halkeilla, mutta se säilyy tiiviinä myös suositusta ohuemmilla ja terävemmillä puikoilla neulottaessa. Edes purkaminen ei erityisemmin hajota langan kierrettä, vaan lanka säilyy helppona neulottavana. Langasta neulotun työn voi pestä vyötteen mukaan 40 asteessa. Testitilkku pestiin teollisuuskoneessa, joten se joutui todelliseen myllytykseen. Positiivinen yllätys on, että neulepinta säilyi siistinä ja tiheyskin pysyi täsmälleen samana. Olen vaikuttunut langan hyvistä ominaisuuksista ja suunnittelen jo, mitä kaikkea voisinkaan langasta neuloa.

Langan tiedot

100 % superwash merinovillaa
50 g = n. 80 m
Puikkosuositus: 4.5 mm – 5.5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
Konepesu 40°C

Online Linie 250 Lorena

Raitalanka Lorenan ensituntuma on pehmeä ja kuohkea. Kevyesti kiiltävä raidoitus syntyy kahdesta saman värin sävystä. Runsas akryyli tekee langasta hieman liukkaan, ja alpakkaa on vaikea erottaa sen joukosta. Mohairia on koostumuksesta vain 15 prosenttia, mutta silti lanka kutittaa ihoa hieman, eli se ei välttämättä sovi herkkäihoisimmille.

Lorenan koostumus houkuttelee käyttämään löysää käsialaa, jotta pörröisyys pääsee oikeuksiinsa. Langasta irtoaa neuloessa karvaa, kuten mohairlangoista yleensäkin. Neulepinta on olemukseltaan naisellinen, keveä ja pörröinen. Lorena sisältää hieman epätasaisuuksia, mutta ne hukkuvat pinnan sävynvaihteluihin. Lanka sopii pehmeän syksyisiin puseroihin ja asusteisiin. Punaisen lisäksi raitalankaa on saatavilla viisi eri väriä: harmaan, vihreän, sinisen, violetin ja ruskean sävyleikit.

Langan tiedot

15 % alpakkaa, 15 % mohairia, 70 % polyakryyliä
50 g = 115 m
Puikkosuositus: 4,5 – 5,5 mm
Tiheys: 16 s ja 22 krs = 10 cm
Käsinpesu

Online Linie 253 Hommage

Hommage on kaunis ja pehmeä mohairlanka. Vaikka itse en juurikaan tee mohairista mitään enkä pidä siitä sen pölyämisen takia, tämä lanka oli kyllä testaamisen arvoinen. Langasta on valmistettu useita värejä ja se on lähes seitinohutta. Upeat värit näet esimerkiksi täällä: http://www.online-yarns.de/index.php?site=produkte_detail&id=110253

Lanka ei ehkä sovi aloittelijoille. Olen sitä mieltä, että vaatii taitoa käsitellä näin ohutta lankaa kömpelöillä puikoilla siten, että pitsinen lopputulos olisi kaunis. Kun taidot ja ohje ovat kohdallaan niin langasta syntyy upeita huiveja, paitoja, boleroita ja keeppejä. Minun mielestäni olisi mielenkiintoinen ajatus yhdistää Hommage vaikka jonkin merinovillalangan kanssa ja neuloa esimerkiksi baskeri. Olen sitä mieltä, että lanka toisi merinovillalle mukavan pörröisen lisän.

Testasin mallitilkkuni pesunkestävyyttä pesemällä sen kevyesti käsin. Langan pörröisyys kärsi hieman kastelusta. Mallitilkku ei kuivunutkaan yhtä pörröiseksi kuin se oli ennen pesua. Muutenkin tilkun malli hieman venähti. Tämä oli kyllä odotettavissa. Minä suosittelisin Hommagesta tehdyille käsitöille pelkkää tuuletusta.

Langan tiedot

24 % polyamidia, 76 % kid mohairia
25 g = 235 m
Puikkosuositus: 6 - 7 mm
Tiheys: 15 s ja 22 krs = 10 cm
Käsinpesu

 

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä - Online Linie 246 Air

Lisää Suvista

Marja Airaksinen - Online Linie 248 Cico

Lisää Marjasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen - Online Linie 8 Starwool Maxi

Lisää Hanna-Kaisasta

Eeva Laukkanen - Online Linie 250 Lorena

Lisää Eevasta

Sari Mäkinen - Online Linie 253 Hommage

Lisää Sarista

Kiitokset

Vihreä vyyhti

Ulla 03/09 - Artikkelit

Taina Anttila:
Ohjeen muokkaaminen

Taija Elo:
Piikkopirran syyslangat

Taija Elo:
Sukkalankojen uudet tuulet

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Tiedän, mitä neuloit viime kesänä

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Villit silmukat: Käsineitä

Rina Niinikoski:
Värttinäkehräys

Riikka R.:
Pakina pitsisukista

Eeva Saviranta:
Silmukoiden luominen onteloneuleeseen

Eeva Saviranta:
Riihivilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.