Novitan syysuutuudet

Luxus Alpaca

Novitan uutus Luxus Alpaca on pehmeää, sileää ja ilmavaa. Ensituntuma ei ole ollenkaan alpakkainen, koska lanka ei ole ihan yhtä karvainen tai liukas kuin monet muut alpakat. Neuletuntuma on hyvä, lanka kulkee joutuisasti puikoilla ja sitä on helppo neuloa. Lanka ei karvaa oikeastaan ollenkaan. Muihin alpakkalankoihin verrattuna tämä on minusta hyvää: pehmeämpää ja vähemmän karvaista.

Koska langalle suositellaan käsinpesua, en testannut konepesunkestävyyttä. Kastellessa valmis neule venähtää jonkun verran. Tämä kannattaa huomioida varsinkin isoissa neuleissa, jotka venähtävät pieniä enemmän painon takia. Vaikka lanka ei olekaan kovin karvaista, se on sen verran pehmeää, että kovassa käytössä se luultavasti nyppyyntyy. Hankaustestillä sain aikaan pieniä nypyn alkuja.

Lanka sopii monenlaisiin neuleisiin ja neulepintoihin. Itse testasin sileää oikeaa, palmikkoa ja kirjoneuletta. Minusta tämä on hieman ylellisempi lanka perusneuleisiin ja sopii monenlaiseen käyttöön. Värikartta on suppea ja sisältää vain kolme luonnollista väriä (valkoinen, ruskea ja harmaa), mutta lankaa voi myös värjätä.

Langan tiedot

100 % alpakkaa
50 g = 163 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: 22 s ja 32 krs = 10 cm
Käsinpesu

Novita Puro

Novita toi jälleen markkinoille uuden syksyisen langan, Puron. Yllätyin positiivisesti, vaikka värimaailma jäljitteleekin suuresti muita jo markkinoilla olevia lankoja. Puron hinta on näihin muihin verrattuna varsin huokea, eikä laatukaan ole huonoimmasta päästä. Värikartasta löytyy kuusi liukuvärjättyä syksyistä väriä.

Puro on lanka, joka sopii lähes kaikenlaisiin töihin. Ennen työn aloittamista on hyvä tietää, että värit eivät aina vaihdu samassa järjestyksessä. Tämä kannattaa huomioida, jos esimerkiksi symmetrisyys on työssä tärkeä. Kerän sisältä saattaa paljastua myöskin uusi väri, joka ei kerän päälle vielä näy. Langan kauniista vyötteestä löytyy myös suositus, että kannattaa valita kaikki langat yhteen työhön samasta värjäyserästä.

Lanka on käsissä ihanan pehmeää ja sitä on todella mukava neuloa, niin kuin odotinkin. Värien vaihtumista on kiva seurata. Ainakin oma mielenkiintoni pysyi yksinkertaisessakin työssä paremmin mukana värien vaihteluiden takia. Jos huomio on kuitenkin liian pitkään esimerkiksi telkkarissa, puolisilmiä saattaa syntyä… puikon pää menee todella helposti läpi pehmeästä ja löyhäkierteisestä langasta.

Ensimmäiseksi virkkasin mallitilkun, josta syntyikin lopulta laukku. Tätä lankaa oli niin mukava virkata että siitä olisi syntynyt vaikka mitä, jos lanka ei olisi loppunut kesken. Virkkaustyön kaveriksi puikoille pääsi lasten pipo. Kummassakin työssä lankaa oli helppo työstää ja työt valmistuivat nopeasti langan paksuuden ansiosta. Pientä miinusta mukavuuteen toivat kerässä olleet solmut. Neljästä kerästä kolmessa oli yksi solmu.

Virkattu laukku oli valmiina todella löysä, joten siihen piti saada ryhtiä. Nakkasin sen pesukoneeseen huopumaan. Testasin ensimmäisenä villapesun vaikutuksen Puroon. Langalle ei tapahtunut mitään, joten laitoin laukun seuraavaksi 60 asteen pikapesuun. Laukku huopui nätisti ja sai kaipaamaansa ryhtiä. Tekemäni pipo ei huovutusta kaivannut ja on varsin kivan näköinen omassa väriloistossaan.

Purosta tehdyt työt ovat ihanan pehmeitä ja lämpöisiä sekä huovutettuna kestävät varmasti vauvasta vaariin. Pidemmästä ajantuomasta rasituksesta lankaa kohtaan en osaa sanoa, mutta en usko että tämä lanka eroaa mitenkään muista 100%:sta villalangoista. Ainakin itse ihastuin lankaan niin, että tätä tulee kätköistäni löytymään pitkään.

Langan tiedot

100 % villaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 5–6 mm
Tiheys: 15 s = 10 cm
Käsinpesu (huopuu)

Teksti ja kuvat

Marja Airaksinen - Luxus Alpaca

Lisää Marjasta

Sari Mäkinen - Puro

Lisää Sarista

Kiitokset

Novita

Ulla 03/09 - Artikkelit

Taina Anttila:
Ohjeen muokkaaminen

Taija Elo:
Piikkopirran syyslangat

Taija Elo:
Sukkalankojen uudet tuulet

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Tiedän, mitä neuloit viime kesänä

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Villit silmukat: Käsineitä

Rina Niinikoski:
Värttinäkehräys

Riikka R.:
Pakina pitsisukista

Eeva Saviranta:
Silmukoiden luominen onteloneuleeseen

Eeva Saviranta:
Riihivilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.