Piikkopirran syyslangat

Katia Astrakan

Astrakan on lenkkimohairia. Itse en ole mohairin ystävä, mutta Astrakan oli siinä mielessä iloinen yllätys, että lanka on pehmeää. Tästä saisi ihania pehmoleluja: minulle tuli välittömästi mieleen, että tästä pitäisi neuloa puudeli. Lanka toimii luultavasti loistavasti myös tehostelankana neuletakeissa ja -puseroissa, ja luonnollisesti siitä saa myös mukavia, pehmeitä neuleita.

Langan tiedot

50 % akryylia, 40 % mohairia, 10 % polyamidia
50 g = 75 m
Puikkosuositus: 5-5,5 mm
Tiheys: 22 s ja 34 krs = 10 cm
Hienopesu koneessa

Katia Hobby

Muodikkaiden pampulalankojen uusin tulokas on muhkea Hobby. Langan pampulat ovat puolikkaan tulitikkuaskin kokoisia pieniä pehmoisia pilviä, jotka kumpuilevat neulepinnassa kuin lumikinokset. Mikäli neule kaipaa turkiksenoloista kaulusta tai hihansuita, Hobby on näyttävä vaihtoehto hapsulangoille. Samoin leluihin lanka sopisi erinomaisesti. Pehmoinen jääkarhu tai vaikkapa Barbien laskettelukeskus syntyy nopeasti ja yllättävän kivuttomasti tästä langasta, sillä rakenteestaan huolimatta lanka on pehmeytensä ansiosta miellyttävää neulottavaa. Pampulat taipuvat kiltisti tarvittaessa vaikka silmukoiksi, eikä niitä tarvitse nyppiä valmiin neuleen oikealle puolelle silmukoiden välistä. Neuloessa on syytä olla tarkkana silmukkamäärän kanssa, pudonnut silmukka pääsee pitkälle karkuun lumipilvien keskelle varsin huomaamatta.

Langan tiedot

100 % polyesteria
100 g = 40 m
Puikkosuositus: 10-12 mm
Hienopesu koneessa

Katia Suyana

Suyanan mielenkiintoisin ominaisuus lienee sen värikartta, joka on rakennettu niin, että siihen muodostuu kolmen värin kokonaisuuksia. Nämä kokonaisuudet on rakennettu kirjoneuletta silmällä pitäen ja muodostuvat saman sävyn kolmesta eri asteesta. Värit ovat Katialle tyypillisen tapaan loistavat, ja neulojalle tulee runsaudenpula värien keskellä, ellei ole valmiiksi mietittynä tiettyä sävyä, jonka ympärille haluaa kirjoneuleen rakentaa.

Langan tiedot

45 % akryylia, 35 % villaa, 20 % superfine alpakkaa
50 g = 75 m
Puikkosuositus: 5-5,5 mm
Tiheys: 14 s ja 19 krs = 10 cm
Hienopesu koneessa

SWTC Therapi

Therapi jatkaa SWTC:n linjaa luonnonmukaisilla valmistusmenetelmillään ja harvinaisilla kuiduillaan. Therapi sisältää nimittäin jadeiittia, silkkiä ja villaa. Kerällä lanka tuntuu käteen hieman karhealta, mutta neuloessa se pehmenee välittömästi ja silkin kaunis kiilto pääsee oikeuksiinsa. Therapin neulominen muistuttaa neulojan terapiaa, lanka soljuu kauniisti puikoilla ja neulejälki on miellyttävää. Ehdottomasti jokaisen neulojan hankintalistalle suositelteltava lanka.

Langan tiedot

30 % jadeiittia, 50 % villaa, 20 % silkkiä
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 4,5 mm
Tiheys: 20 s = 10 cm
Käsinpestävä

Katian perulaiset luksuslangat

Lanka on valmistettu Perussa. Maan kulttuuri on vanha ja rikas, ja Mirasol-langat on valmistettu kunnioittaen vanhoja perinteitä. Ostamalla Mirasol-lankoja tuet paimenia ja heidän perheitään. Mirasol kehrää ja värjää langat Katialle, jonka tuotemerkin alla lankoja maahantuo Suomessa Biketex. Kaikki Katian myymät Mirasol-langat sopivat erinomaisesti ihoa vasten pidettäviin neuleisiin myös herkkäihoisille, sillä langat ovat pehmeitä eivätkä kutita.

Katia Miski

Babylaamalanka Miski on unelmaisen pehmeää. Langan värit ovat kauniin maanläheiset, mutta voimakkaan eloisat. Miski on mielestäni ihanteellinen lanka neuleisiin, jotka tulevat ihoa vasten. Tästä langasta neuloo ihania asusteita itselleen tai vaikka perheen pienemmille.

Langan tiedot

100 % babylaamaa
50 g = 75 m
Puikkosuositus: 4-4,5 mm
Tiheys: 18 s ja 21 krs = 10 cm
Käsinpestävä

Katia Sulka

Paksu merino-alpakka-silkki on pilvenpehmeä ja lämmin yksisäikeinen lanka, jonka pinta kiiltää silkin ansiosta himmeästi. Pinnassa on myös alpakan tuomaa valoisaa hehkua ja hienoista karvaisuutta. Karvat ovat kuitenkin pehmeitä eivätkä kutita tai raavi. Sulka sopii hyvin muhkeisiin talviasusteisiin tai talven lämpimimpiin puseroihin ja takkeihin.

Sulka ottaa väriä kauniisti vastaan. Silkin kiilto ja alpakan hohto säilyvät värjäysprosessin jälkeenkin, eikä langan pehmeys kärsi. Värjätessä on hyvä olla helläkätinen, sillä lanka ei ole superwashkäsiteltyä ja saattaa huopua tai karvaantua. Hippa-myssy on neulottu kotona käsinvärjätystä valkoisesta Sulka-langasta.

Langan tiedot

60 % merinovillaa, 20 % alpakkaa, 20 % silkkiä
50 g = 50 m
Puikkosuositus: 7-8 mm
Tiheys: 13 s ja 16 krs = 10 cm
Käsinpestävä

Katia Tupa

Tupa on kauniin kiiltävä merino-silkkisekoite, joka yhdistää merinon lämmön ja silkin kiillon sekä lämmöneristyskyvyn toisiinsa hehkuvissa väreissä. Langan pinta on sileä ja kierre kaunis ja tasainen. Silkki saa vaaleammatkin värit hehkumaan kauniisti, voimakkaampia värejä kartasta löytyy niukasti. Tupa värjäytyy kuitenkin kiltisti, eikä langan koostumus muutu mitenkään värjäyksen vaikutuksesta. Kokko-kaulurissa on käytetty kotona käsinvärjättyä Tupaa.

Kutiamisherkille tai kuumaverisille Tupa on mitä oivallisin lanka. Silkki tekee langasta paitsi sileää myös puhdasta villalankaa viileämpää, mikä lisää käyttömukavuutta lämpöherkille ja pidentää neuleen käyttöaikaa pitkälle syksyn ja kevään puolelle.

Langan tiedot

50 % merinovillaa, 50 % silkkiä
50 g = 125 m
Puikkosuositus: 3,5-4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Käsinpestävä

Katia Qina

Pehmeä baby-alpakan ja bambun sekoitus soljuu ihanasti puikoilla. Langassa on kaunis kiilto, mikä lienee bambun ansiota. Qina on loistava lanka iholle tuleviin neuleisiin myös herkkäihoiselle, sillä se ei ole kutittavaa. Värit ovat hohtavat ja lanka miellyttävää neuloa.

Langan tiedot

80 % babyalpakkaa, 20 % bambua
50 g = 83 m
Puikkosuositus: 3,5-4 mm
Tiheys: 20 s ja 26 krs = 10 cm
Käsinpestävä

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Laura Ahlstedt

Lisää Laurasta

Kiitokset

Ulla 03/09 - Artikkelit

Taina Anttila:
Ohjeen muokkaaminen

Taija Elo:
Piikkopirran syyslangat

Taija Elo:
Sukkalankojen uudet tuulet

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Tiedän, mitä neuloit viime kesänä

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Villit silmukat: Käsineitä

Rina Niinikoski:
Värttinäkehräys

Riikka R.:
Pakina pitsisukista

Eeva Saviranta:
Silmukoiden luominen onteloneuleeseen

Eeva Saviranta:
Riihivilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.