Pakina pitsisukista

Kuinka tehdä neulekoneella pitsisukat,
eli kyllä neulekone on kätevä peli

 • Ota työhön 100 koukkua ja palauta joka toinen niistä A-asentoon. Pujota lanka neulomiskelkkaan ja vedä hitaasti toiselle puolelle. Ripusta työhön luomiskampa ja vedä kelkka takaisin oikealle. Kisko tyylikkäästi roikkuva trumpettimallinen puseronhihasi irti neulekoneesta, parsi reikä ja vaihda yllesi lyhythihainen paita.
 • Neulo sileää, kunnes huomaat, että aloituksessa olisi pitänyt käyttää jotain vanhaa jämälankaa eikä sitä sukkiin tarkoitettua Regiaa. Pura.
 • Pujota vanha akryylilanka koneeseen, ota työhön 100 koukkua jne., kunnes olet neulonut ainakin 5 kerrosta sillä akryylilangalla. Pujota Regia koneeseen ja neulo sillä 10 kerrosta. Ota välissä olevat silmukat työhön ja neulo toiset 10 kerrosta. Poimi läppäkoukulla ne pari silmukkaa, jotka pääsivät purkautumaan.
 • Reunataite: Nosta ensimmäisen Regia-kerroksen silmukat koukuille nykyisten kaveriksi ja vedä neulomiskelkka hitaasti toiselle reunalle. Kun kelkka jumittaa keskelle neulomusta, niin sano rumat sanat hiljaa, ettet herätä lapsia. Kisko kelkkaa pari kertaa ja kurkista sitten sen alle. Huomaat sen aloituksessa käytetyn akryylilankaneulomuksen rullautuneen tiukasti kelkan ja koukkujen väliin. Pura neulomiskelkka palasiksi. Leikkaa saksilla se akryylilanka silpuksi ja nypi virkkuukoukulla pois pahimmin jumittuneesta välistä. Lue neulekoneen satasivuinen ohjekirja läpi selvittääksesi, miten vapautat paikalleen jämähtäneen kelkan. Brother-neulekoneessa se on CR-asento oikeassa yläreunassa olevassa nappulassa.
 • Keri Regia ja aloita alusta. Käytä luomisessa nyt jotain tiukkakierteistä puuvillalankaa.
 • Kun olet neulonut 20 kerrosta Regiaa ja huomaat, että unohdit ottaa ne välikoukut mukaan kymmenen kerroksen jälkeen, älä hermostu äläkä heti pura mitään. Hae mukillinen jotakin juotavaa ja mieti. Jos nyt teet sen taitteen, niin siitä tulee valeresori, ja sehän käy pykäreunan sijaan ihan hyvin.
 • Nosta ensimmäisen Regia-kerroksen silmukat joka toiselle koukulle. Ripusta kaikki neulekoneen painot, mitä löydät, työhön, ja vedä kieli keskellä suuta neulomiskelkka toiselle reunalle. ONNISTUI!
 • Neulo 2 kerrosta sileää. Ajattelet purkaa nyt sen jämälanka-aloitusneuleen, että näet, miten reunataite onnistui. Huomaat, että unohdit käyttää luomislankaa aloituslangan ja Regian välissä. No ei se mitään, aloituslanka VAROVASTI toisesta reunasta saksilla poikki.
 • Laita pitsikortti koneeseen ja pitsikelkka paikalleen.
 • Kun pitsikelkka jumittaa ensimmäisellä yrityksellä työntää se toiselle reunalle, niin katso tarkemmin koukkuja. Yksi on vääntynyt tuossa ensimmäisessä reunataite-yritelmässä. Hohtimet varastosta. Koukun vääntäminen takaisin entiselleen ei onnistu vaan koukku katkeaa. Etsi sieltä satasivuisesta neulekoneen ohjekirjasta, miten koukku vaihdetaan.
 • Neulo pitsineuletta kunnes kerroslaskuri näyttää 44 kerrosta. Olisi aika aloittaa kavennukset. Huomaat kaksi silmäpakoa pitsineuleessa. Hankala korjata virkkuukoukulla. VOI RUMASANA. Ota yömyssy ja lähde nukkumaan.

Teksti

Riikka R.

Lisää Riikasta

Ulla 03/09 - Artikkelit

Taina Anttila:
Ohjeen muokkaaminen

Taija Elo:
Piikkopirran syyslangat

Taija Elo:
Sukkalankojen uudet tuulet

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Tiedän, mitä neuloit viime kesänä

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Villit silmukat: Käsineitä

Rina Niinikoski:
Värttinäkehräys

Riikka R.:
Pakina pitsisukista

Eeva Saviranta:
Silmukoiden luominen onteloneuleeseen

Eeva Saviranta:
Riihivilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.