Coatsin syysuutuudet

Rowan Silky Tweed

Rowanin uutuuslanka Silky tweed on muhkea villa-silkkisekoite. Lanka myydään vyyhdillä, joka on sopivan napakka, mutta paljastaa silti heti langan ilmavan tuntuman. Vyyhti oli siisti ja lanka oli tasaisuutensa ansiosta helppo keriä. Vaikka langassa on silkkiä viidennes, ei siitä helposti erota silkkimäistä kiiltoa. Ilman vyötteen lukemista olisinkin luullut lankaa täysvillaksi.

Silky tweed vaikuttaa ensi silmäyksellä kolmisäikeiseltä langalta, mutta tarkempi tutkistelu paljastaa, että kolme pääsäiettä koostuvat vielä kukin kahdesta säikeestä. Langan kierre on sopivan napakka eikä se halkeile helposti neulottaessa. Lanka joustaa villalangalle ominaisesti ja on siksi mukavaa käsitellä.

Värikartalta löytyy 12 kauniin murrettua sävyä. Puolet väreistä on erilaisia harmaan ja sinisen sävyjä, mutta mukaan mahtuu myös muutama punainen ja violetti. Värikartta voisi hyvin olla laajempikin, toivottavasti moni löytää vaihtoehdoista kuitenkin sopivan. Lanka on muuten niin hyvää, että olisi sääli, jos se jäisi testaamatta suppeahkon värikartan vuoksi.

Lanka on helposti neuloutuvaa ja pehmeää. Mallitilkku syntyi 4,5 mm puikoilla kuin huomaamatta ja ainakin minulle jäi tilkun jälkeen halu neuloa tätä lankaa enemmän. Taidankin myöhemmin purkaa tilkun ja neuloa kerästä vaikkapa kaulurin. Syntyvä neulepinta on kauniin tasainen ilman pingotusta tai pesua.

Kuvittelisin langan sopivan hyvin esimerkiksi liiveihin tai slipovereihin. Sen sijaan paitaa en tekisi tästä langasta kovin herkkähipiäiselle, sillä Silky tweed saattaa heistä tuntua karhealta. Myös pieniin asusteisiin, erityisesti erilaisiin päähineisiin tämä lanka tuntuisi sopivan hienosti!

Neuloin mallitilkun 4,5 mm puikoilla ja sain tiheydeksi 17 s ja 24 krs 10 sentille. Vyötteen suositustiheys on hiukan suurempi, mutta mielestäni tilkun neulepinta jo näinkin mukavan tiivistä mutta silti pehmeää. Yleensä lankojen suositustiheydet ovat mielestäni turhan pieniä, mutta tällä langalla en suotta lähtisi yrittämään yhtään tiheämpää.

Langan tiedot

80 % villaa, 20 % silkkiä
50 g = 125 m
Puikkosuositus: 5 mm
Neuletiheys: 19 s ja 25 krs = 10 cm
Käsinpesu

Schachenmayr nomotta Ecologico Camel

Ecologico Camel on Schachenmayr nomottan värjäämätön villa-kamelinkarvasekoite. Lanka on melko paksua ja pehmeää ja kerä tuntuu houkuttelevan muhkealta. Lanka on yksisäikeinen ja sen kierre on melko löyhä. Lanka ei kuitenkaan halkeile helposti neulottaessa ja on selvästi joustavaa. 

Se, että lankaa ei värjätä, selittää sen vaatimattoman värikartan. Kartalla on vain 5 erilaista ruskean ja harmaan sävyä. Kirkkaita ja voimakkaita värejä suosiville vaihtoehdoista ei välttämättä sopivaa löydy, mutta luonnon sävyjen ystäville valikoima on ihan mukava.

Neuloin mallitilkun 5,5-millisillä puikoilla. Lanka neuloutuu helposti ja neulepinnasta tulee kauniin tasaista ja muhkeaa. Mallitilkun tiheydeksi sain 14 s ja 20 krs 10 cm kohden. Vyötteen suositustiheys on hiukan suurempi, mutta jo tälläkin tiheydellä neulepinta on mukavan tiivis ja kuitenkin vielä pehmeän taipuisa.

Voisin kuvitella tekeväni langasta esimerkiksi muhkean myssyn tai vaikkapa kaulurin, sillä lanka on hyvin pehmeää eikä varmaan kutita herkästi. Näin paksusta langasta en välttämättä ryhtyisi neulomaan mitään isompaa vaatetta, mutta koska Ecologico Camel huopuu, voisi olla mukava kokeilla esimerkiksi huovutettuja lapasia. Kevyesti huovuttamalla valmiiksi paksuhkosta neulepinnasta saisi tiiviimmän ja paremmin viimaa pitävän. Langassa on selvästi erottuva eläimen haju, joka saattaa häiritä herkkänenäisiä.

Langan tiedot

85 % villaa, 15 % kamelinkarvaa
50 g = 80 m
Puikkosuositus: 5-6 mm
Neuletiheys: 16 s ja 22 krs = 10 cm
Käsinpesu, huopuu 40 asteessa

 

Schachenmayr nomotta Wash + Filz-it! multicolor fine

Wash + Filz-it on löyhäkierteinen villalanka, jonka neuloutuu oikein mukavasti. Värien lyhyet vaihdot tekevät pinnasta kovin levottoman, ja se korostuu varsinkin, jos neuloo aina oikeaa -neuletta. Lanka ei tunnu kovin pehmeältä, mutta ei karkealtakaan.

Neuloin tilkun valmistajan suosittelemalla puikkokoolla, ja vaikka minulla oli mielestäni löysä käsiala, olin sitä mieltä, että tilkusta tuli suhteellisen tiukka. Kannattaa siis kokeilla eri kokoisia puikkoja ja neuloa suositusta suuremmilla, etenkin jos harkitsee huovuttamista pesukoneessa.

Kokeilin tilkun huovuttamista ensimmäiseksi koneessa 40 °C pesussa (mukana oli farkut ja lenkkarit) mutta tilkku ei huopunut nimeksikään. Valmistaja suosittelee juuri tuota 40 °C huovutukseen. Tilkun mitat neulomisen jälkeen olivat seuraavat: leveys oli 27 cm ja korkeus 17 cm. Ensimmäisen huovutuspesun jälkeen mitat olivat 25 cm kertaa 16 cm. Kun huovutin toisen kerran 60 °C pesussa, mitat olivat 22 cm kertaa 16 cm. Vyötteen takana annetaan kutistumisen keskiarvoksi 30-40 % , mutta se ei tässä minun kokeilussani toteutunut. Neuloin myös toisen tilkun sileää neuletta, ja siinä tuo 30 % kutistuminen toteutui.

Jos joku haluaa tehdä pesukoneessa huovuttamalla esimerkiksi laukkuja tai pipoja, tämä on varmasti oikein käyttökelpoinen lanka tuohon tarkoitukseen.

Langan tiedot

100 % villaa
50 g = n. 100 m
Puikkosuositus: 5 mm
Neuletiheys 16 s ja 22 krs = 10 cm
Käsinpesu,voi huovuttaa pesukoneessa

Gedifra Samina

Gedifra Samina on tämän syksyn uutuus. Neulelankojen suunnittelijat keksivät aina uusia oivalluksia meidän neulojien iloksi ja joskus myös harmistukseksi. Gedifran tämän syksyn uusi keksintö on päällystetty lanka. Gedifran uutuuslangassa, Saminassa, on villainen ydinlanka, joka on peitetty nylonilla. Koska ydinlanka ja kuori ovat eri värisiä, tulee väreistä esille efektivaikutus. Tässä viininpunainen kohtaa teräksenharmaan.

Lanka neuloutuu yllättävän hyvin, mutta jos neulojalla on karkeat sormenpäät tai kynsipiikkejä, ne kannattaa hoitaa pois tai käyttää hansikkaita neuloessa. Nailonsäie tarttuu hyvin herkästi kiinni käden tai puikon epätasaisuuksiin.

Hieman mietityttää, miten lanka käyttäytyy arkineuleessa, mutta talven pieniin juhliin siitä saa varmasti sievän topin tai huivin. Ohut huivi tai salomoninsolmuista tehty suurempi huivi voisi olla upea tehtynä tästä langasta.

Langan tiedot

75 % uutta villaa, 25 % nailonia
50 g = 150 m
Puikkosuositus: 5 mm.
Neuletiheys: 21 s ja 27 krs = 10cm
Käsinpesu

Coats Regia Hand-dye Effect

Regia on 60-vuotias klassikkovalmistaja, joka uudistaa valikoimaansa säännöllisesti. Arvosteltavana oleva Regia hand dye effect on sukkalanka, joka sopii kaikenlaiseen neulomiseen.

Olen aina pitänyt Regian langoista ja tämäkin uutuussukkalanka kuuluu ehdottomasti lankoihin, jotka on pakko testata. Värit ovat herkullisen syksyisiä. Valikoimasta löytyy 8 erilaista liukuvärjättyä sävyä. Lanka on riittoisaa ja se myydään 100 gramman kerässä. Valmistajan mukaan yksi kerä riittää 46 numeron sukkiin.

Kun vihdoin sain kerän ensi kertaa käsiini, se ei ollut ihan sitä mitä odotin. Lanka oli löyhäkierteistä, ja koko kerän läpi yksi säie kulki langan ympäri. Lanka tuntui aluksi käteen jotenkin muoviselta. Odotin langalta paljon ja ehkä senkin takia tämä lanka tarvitsi hieman pidemmän tutustumisajan. Hetken työstämisen jälkeen tuo muovimainen tuntu katosi ja lankaa oli todella mukava neuloa. Jälki oli todella kaunista. Tein mallitilkun ja pesin sen 40 asteen pesussa. Tilkulle ei tapahtunut pesussa oikeastaan mitään. Sen koko ja muoto pysyivät samoina.

Lanka sopii ehdottomasti parhaiten sukkiin ja sukkalangaksi se on tarkoitettukin. Mutta lanka sopii hyvin myös tumppuihin, pipoihin, huiveihin ja paitoihin. Lanka ei ole kuitenkaan kovin pehmeää, joten pienille lapsille en välttämättä tekisi langasta mitään, sukkia lukuun ottamatta.

Langan tiedot

70 % villaa, 25 % polyamidia, 5 % akryyliä
100 g = 420 m
Puikkosuositus: 2-3 mm
Konepestävä

Rowan Lima

Perun pääkaupungin mukaan nimetty Rowan Lima tuo ensimmäisenä mieleen narukerän. Liman kierre on jännittävän palmikkomainen, lanka muistuttaa kevyesti joustavaa putkineulosta. Tuntuma on perinteistä alpakkaa kiinteämpi ja vähemmän pörröinen, jopa puuvillamainen. Teräväkärkisten puikkojen kanssa saa olla tarkkana, ettei säikeitä pääse karkailemaan. Tästä syystä lanka ei neuloudu kovin nopeasti.

Liman omalaatuisella rakenteella on saatu kuriin alpakalle tyypillistä karvaamista: langasta ei tipahtele kuituja vaatteille neuloessa. Syntyvä pinta on sävyltään kevyen eläväinen, ei aivan yksivärinen. Pesun jälkeen langan pinta pörröttyy hieman, neulos pysyy napakkana. Liman värikartta on talvinen ja luonnonläheinen, sinisiä, vihreitä, ruskeita sekä perussävy musta.

Langan tiedot

84 % Baby-alpakkaa, 8 % merinovillaa, 8 % Nailonia
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 5,5 mm
Tiheys: 20 s ja 26 krs  = 10 cm
Käsinpesu


 

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä - Rowan Silky Tweed, Schachenmayr nomotta Ecologico Camel

Lisää Suvista

Jaana Viittanen - Schachenmayr nomotta Wash + Filz-it! multicolor fine, Gedifra Samina

Lisää Jaanasta

Sari Mäkinen -Coats Regia Hand-dye Effect

Lisää Sarista

Eeva Laukkanen - Rowan Lima

Lisää Eevasta

Kiitokset

Coats Opti Craft Oy

Ulla 03/09 - Artikkelit

Taina Anttila:
Ohjeen muokkaaminen

Taija Elo:
Piikkopirran syyslangat

Taija Elo:
Sukkalankojen uudet tuulet

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Tiedän, mitä neuloit viime kesänä

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Villit silmukat: Käsineitä

Rina Niinikoski:
Värttinäkehräys

Riikka R.:
Pakina pitsisukista

Eeva Saviranta:
Silmukoiden luominen onteloneuleeseen

Eeva Saviranta:
Riihivilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.