Ohjeen muokkaaminen

Osa 1: Sukat omilla mitoilla

”Ihana ohje, mutta ei minun kokoani.”
”Ei tälle ruumiinrakenteelle.”
”Muuten kiva, mutta kiristää kainaloista.”

Kuulostaako tutulta?

Ullablogin toivelistalta löytyi eräänä artikkelitoiveena ohjeen muokkaaminen. Tästä aiheesta minulla on omakohtaista kokemusta pidemmältä ajalta, joten ajattelin kirjoittaa ylös hajanaisia ajatuksiani ja huomioitani aiheen tiimoilta. Aihealue on laaja, ja siitä voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan. Jaoin siis omat ajatukseni useammaksi artikkeliksi.

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa tarkastelen tässä numerossa julkaistua Vellamo-sukkaohjettani. Näitä ohjeita voi toki soveltaa muihinkin sukkamalleihin. Tämä ei ole missään nimessä ainoa oikea totuus, vaan yksi tapa lähestyä asiaa.

Kuvan turkoosiruskeat sukat on tehty 2,5 mm puikoilla Handun PukkIlu-langasta. Sukkien kuviointi ei ole aivan ohjeen mukainen, sillä ne ovat eräänlainen prototyyppi, joka syntyi ennen ohjetta ja varsinaista mallisukkaa. Näissä sukissa on hieman paksumpi lanka ja pidempi varsi, joten ne toimivat sopivana esimerkkinä. Sukat on tehty samaan jalkaan kuin Vellamot.

Langan ja puikkojen valinta

Voit neuloa mallin joko ohjeen mukaisesta langasta tai valita paksumman langan. Jos et osaa heti päättää, voit päätyä neulomaan useamman mallitilkun. Seuraavassa oletan, että jo tehnyt lankavalintasi.

Käytettävien puikkojen koko riippuu käsialasta. Voit pyrkiä tarkasti ohjeen mukaiseen tiheyteen, mutta alla olevia ohjeita noudattamalla tiheydellä ei ole niinkään merkitystä. Puikkokokoa muuttamalla voi tehdä myös hienosäätöä eri kokojen välillä: puoli milliä paksummat puikot saattavat riittää siihen, että sukasta tulee kiristävän sijaan sopiva. Puikkokokoa voi vaihtaa myös kesken työn, jos esimerkiksi kirjoneuleraita kiristää huomattavasti sileään neuleeseen verrattuna tai jos haluat varresta tai jalkaterästä napakamman tai löysemmän.

Mitat

Aivan ensimmäiseksi tarkista mitat mihin pitäisi päästä. Vellamon kriittisimmät kohdat sopivuuden kannalta ovat molemmat kirjoneuleraidat, kirjoneule kun joustaa huomattavasti vähemmän kuin sileä neule.

Mittaa siis jalkasi – tai sukkien tulevan käyttäjän – jalan ympärys päkiän kohdalta ja varresta siltä korkeudelta mihin haluat kirjoneuleraidan asettuvan. Vertaa näitä mittoja ohjeessa annettuihin. Muokkaustarve on luonnollisesti sitä suurempi, mitä enemmän mitat eroavat. Lisäksi tarvitset jalkaterän pituuden ja varren pituuden, tai tässä tapauksessa paremminkin etäisyyden kantapäästä varren kirjoneuleraidan alkuun.

Mallitilkku

Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta kaiken A ja O on riittävän kokoinen ja oikeanlainen mallitikku. Toinen vaihtoehto on yritys ja erehdys, mutta tässä juttusarjassa pyrin kuvaamaan systemaattisempia menetelmiä.

Jos epäilet mallin sopivuutta, tee mallitilkuksi esimerkiksi kirjoneulerengas, jota voit sovittaa niin jalkaterän kuin pohkeenkin ympärille. Kärjestä aloitettavan mallin voi testata suhteellisen helposti myös siten, että neuloo ensin kärjen ja ensimmäisen kirjoneuleraidan ja sovittaa. Pohkeen ympärystä ei kuitenkaan pysty tällä tavalla tarkistamaan. Turkoosien sukkien kohdalla kävi juuri näin: alkuperäinen silmukkamäärä osoittautui liian leveäksi, joten purin kirjoneuleraidan ja pari viimeistä lisäyskerrosta ja neuloin kohdan uudelleen pienemmällä silmukkamäärällä.

Kuvio

Tarkista seuraavaksi kuvion mallikerran leveys. Tee silmukkamäärän lisäykset ja vähennykset täyden mallikerran kokoisina, jotta saat kuvion jatkumaan ehyenä.

Vellamossa jalkaterän kuvioraita on 8 silmukan levyinen. Esimerkiksi turkoosin värisissä sukissa jalkaterän ympärys on 64 – 8 = 56 s. Pohkeen kuvion mallikerta on 16 silmukkaa. Silmukkamäärän kasvattaminen tai pienentäminen 16 silmukalla kerrallaan vaikuttaa sukan kokoon melko paljon. Siirtämällä kuvioraitaa hieman alaspäin silmukkamäärä saattaa riittää, tai vastaavasti ylöspäin siirrettäessä pohkeesi täyttää isomman silmukkamäärän. Toinen vaihtoehto on katkaista mallikuvio keskellä takana niin, että mallikerta ei jatku kokonaisena.

Jalkaterän pituus

Jalkaterän pituuden säätö on tässä mallissa melko yksinkertaista. Tarkista kuitenkin, että kantapäätä aloitettaessa seuraava neulottava kerros on pohjavärinen, jotta raidoitus jatkuu kantapään välikerroksen jälkeen oikein.

Varsi

Varren suunnittelussa tulee ensimmäiseksi ottaa huomioon kaksi lukua: jalkaterän silmukkamäärä ja varren kuvioraidan silmukkamäärä. Varren aikana tulee lisätä näiden erotuksen verran silmukoita. Helpoin tapaus on sama silmukkaluku, kuten ohjeen tapauksessa – lisäyksiä ei tarvita.

Jos jalkaterässä on esimerkiksi 56 silmukkaa ja varren kuvioraidassa 64 erotukseksi tulee 8 silmukkaa. Kun lisäykset tehdään takana keskisilmukoiden molemmin puolin, tarkoittaa tämä yhteensä neljää lisäyskerrosta. Sijoita nämä kerrokset kuvioraidan alapuolelle esimerkiksi 8 krs:n välein. Jos lisättäviä silmukoita on enemmän, voi olla hyvä harkita myös 6 krs:n välein tehtäviä lisäyksiä. Toisaalta tämäkin riippuu pohkeen mallista: yhden pohje levenee melko tasaisesti nilkasta ylöspäin, toisella muutos tulee jyrkästi vähän ylempänä. Muutaman silmukan voi lisätä myös tasavälein viimeisellä kerroksella ennen kuvioraitaa.

Kun tiedät lisäysten määrän, vertaa sitä haluttuun varren pituuteen, niin saat selville millä korkeudella kantapäästä lisäykset on aloitettava. Turkoosissa sukassa kuvioraita alkaa 19 cm:n päässä kantapäästä, 6 krs:n välein tehtävät lisäykset asettuvat 7 cm:n matkalle eli ennen levennyksiä neulotaan 12 cm.

Langan riittävyys

Varsinaisia mallisukkia tehdessä minulla oli käytössäni vain yksi kerä kumpaakin väriä. Langan riittävyys onkin suurin syy, miksi sukat aloitetaan kärjestä, sillä varren pituutta voi säätää paljon vapaammin kuin jalkaterän pituutta. Lisäksi varasuunnitelmana oli neuloa resori tarvittaessa toisella langalla, mikäli varsinainen pohjaväri loppuisi kesken.

Toinen sukka

Jos jalkasi ovat edes suurin piirtein samaa paria, tee toinen sukka samoin kuin ensimmäinen. Jos jalkasi ovat kovin erikokoiset, voit tehdä kumpaankin jalkaan oman sukan. Tällöin kannattaa yrittää muuttaa mieluummin puikkokokoa kuin silmukkamääriä. Kuviollisesta tai raidallisesta neuleesta näkee helposti erilaiset silmukkamäärät, mutta neuletiheyden muutos on huomaamattomampi.

Ylösalaisin

Nämä sukat voi helposti neuloa myös toisinpäin eli varresta aloittaen. Käännät vain varren ruutupiirroksen ylösalaisin ja valitset mieleisesi kantapään ja jalkaterän kavennusten mallin (tiimalasikantapää käy myös ylhäältä aloitettuun malliin). Varresta aloittaen pohkeen ympärys on helpompi täsmätä sopivaksi.

Kommentoi

Oliko näistä neuvoista apua? Kaipaatko johonkin kohtaan tarkennusta? Onko sinulla jokin erityinen ongelma, johon haluaisit minun paneutuvan seuraavassa Ullassa? Palautetta voit antaa blogini kautta.

Teksti ja kuvat

Taina Anttila

Lisää Tainasta

Ulla 03/09 - Artikkelit

Taina Anttila:
Ohjeen muokkaaminen

Taija Elo:
Piikkopirran syyslangat

Taija Elo:
Sukkalankojen uudet tuulet

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Tiedän, mitä neuloit viime kesänä

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Villit silmukat: Käsineitä

Rina Niinikoski:
Värttinäkehräys

Riikka R.:
Pakina pitsisukista

Eeva Saviranta:
Silmukoiden luominen onteloneuleeseen

Eeva Saviranta:
Riihivilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.