Käsineitä – 20 ihanaa neule- ja virkkausmallia

KansikuvaKäsineitä-kirjassa on 20 käsinemallia, osa malleista on neulottuja ja osa virkattuja. Kirjan mallit ovat sormikkaita, kämmekkäitä, lapasia ja muhveja. Tekniikkoja on käytetty monipuolisesti, joten kirjasta löytyy niin sormikkaita, pitsikämmekkäitä kuin palmikkolapasiakin.

Jokaisen ohjeen alussa on kerrottu selkeästi taulukossa lanka, langan menekki, puikkosuositus ja muut mahdolliset tarvikkeet, tiheys ja koko sekä ohjeen vaikeusaste. Itse ohjeet ovat anglosaksisen mallin mukaan sanallisia, vain kirjoneuleista on annettu ruutukaaviot. Suomalaiset ovat tottuneet näkemään myös pitsineuleet ja palmikot ruutukaavioina, joten niitä jäin kaipaamaan näistäkin ohjeista.

Sanalliset ohjeet on kirjoitettu käyttäen lyhenteitä. Osa lyhenteistä on tuttuja ja ne ymmärtää heti, mutta osa vaikuttaa tätä kirjaa varten keksityiltä. Suomalaisissa neuleohjeissa ei perinteisesti ole käytetty niin paljoa lyhenteitä kuin englantilaisissa tai amerikkalaisissa ohjeissa, ja siksi väkisin käännetyt lyhenteet eivät oikein istu ohjeisiin. Neulomista voi myös hidastaa se, että kokeneenkin neulojan täytyy etsiä jokainen lyhenne kirjan takana olevista lyhenneluetteloista. Luetteloita on kaksi, aakkosellinen luettelo ja ohjekohtainen luettelo. Ohjeiden suomentaja ei ehkä osaa neuloa, ja se näkyy ohjeista.

Kustakin mallista on vain kaksi kuvaa, ja suurin osa kuvista on sellaisia, että niistä ei selviä käsineen mallineule eikä malli. Osa mallikäsineistä on myös neulottu tummasta langasta ja se vaikeuttaa myös mallin arvaamista. Käsineneulekirjan kuvien toivoisi keskittyvän käsineisiin eikä mallitytön hymyyn.

Kirjassa käytetyt langat ovat lähinnä kansainvälisiä lankoja, joista osa on saatavissa myös Suomessa. Suomessa niitä voi löytää erikoisliikkeistä ja kotimaisista nettikaupoista. Kirjan lopussa on annettu langanvalmistajien internet-osoitteita, ja joukossa on jopa Novitan osoite.

Tiedot

Villit silmukat –sarja

ISBN 978 951 23 5088 9
Julkaisija Karisto 2009

Teksti ja kuvat

Satu Lehti

Lisää Satusta

Ulla 03/09 - Artikkelit

Taina Anttila:
Ohjeen muokkaaminen

Taija Elo:
Piikkopirran syyslangat

Taija Elo:
Sukkalankojen uudet tuulet

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Tiedän, mitä neuloit viime kesänä

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Villit silmukat: Käsineitä

Rina Niinikoski:
Värttinäkehräys

Riikka R.:
Pakina pitsisukista

Eeva Saviranta:
Silmukoiden luominen onteloneuleeseen

Eeva Saviranta:
Riihivilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.