LankaMaailma Nordian syysuutuudet

Marks & Kattens Fame Trend

Fame trend on Marks & Kattensin syksyn uutuuslanka. Lanka oli materiaaliltaan perussukkalankaa, 75 % superwash-villaa vahvistettuna neljänneksellä polyamidia. Myös langan juoksevuus (100 g = 420 m) oli hyvin tyypillinen ohuelle sukkalangalle. Lanka oli moniin sukkalankoihin verrattuna kerällä selvästi pörröistä. Myös Fame trendin kierre poikkesi perussukkalangoista. Lanka oli Noro Kureyon sock -langan tapaan yksisäikeinen ja kierteeltään hyvin vaihteleva. Kierteen vaihdellessa myös langan paksuus vaihteli ja mukaan mahtui sekä todella ohuita tiukkakierteisiä kohtia että huomattavasti paksumpia, lähes kierteettömiä osuuksia.

Neulottaessa langan kierre, tai oikeastaan kierteettömyys, haittasi paikoittain. Liki kierteettömissä kohdissa lanka tuntui halkeavan helposti. Toisaalta kovin kierteiset, mutta hyvin ohuet osuudet huolestuttivat langan kulutuskestävyyden kannalta. Keskimäärin lankaa oli kuitenkin helppo ja ihan mukava neuloa.

Myös langan kerän muoto ja värit olivat Noromaisia. Langan värikartalla oli kuusi erilaista moniväristä vaihtoehtoa. Vaikka vaihtoehtoja oli verraten vähän, mukaan oli saatu mahtumaan niin hillitty musta-harmaa kuin myös pari hyvinkin räiskyvää, kaikissa sateenkaaren väreissä hohtavaa vaihtoehtoa. Testikeräksi valikoitui kerä, joka oli väriltään jokseenkin keskimääräinen (värinro 651). Värejä kyllä riitti: ruskeita, sinisiä, vihreitä ja punaisia, mutta langan yleissävy oli silti murrettu ja melko hillitty.

Neuloin mallitilkun puikkosuositusta pienemmillä, 2 mm sukkapuikoilla. Puikkojen koko oli minulle se normaali valinta ohuissa sukkalangoissa, kun otetaan huomioon löysähkö käsialani. Ennen pesua tilkun tiheys oli 27 s ja 36 krs 10 senttiä kohden. Neulepinta oli tasainen ja sopiva esimerkiksi sukkiin. Pesuohjeen mukaisesti pesin tilkun 40 asteen hienopesussa ilman esipesua. Pesu pörheytti tilkkua huomattavasti erottaen pinnasta myös hyvin pitkiä kuituja. Tämän testin perusteella en voi suositella, että langasta neulottuja tuotteita pestäisiin ohjeen mukaisesti. Pesussa tilkun tiheys ei mainittavasti muuttunut, joskin tiheyden laskeminen oli huomattavan hankalaa tilkun pörröisyyden vuoksi. Pesussa tilkusta lähti myös jonkin verran karvaa muun pyykin sekaan.

Testin perusteella en aio ostaa itselleni tätä lankaa. Suosittelisin myös pitäytymään langan osalta käsinpesussa tai pesukoneessa varovaisessa villaohjelmassa. Lanka sopinee hyvin sukkiin, sellaiset aion testikerästänikin vielä tehdä. Pitkäaikaista testausta en vielä valitettavasti pysty raportoimaan, mutta konepesun perusteella en odota langalta enää kovinkaan paljoa.

Langan tiedot

75 % superwash-villaa, 25 % polyamidia
100 g = 420 m
Puikkosuositus: 3 mm
Tiheys: 26 s ja 37 krs = 10 cm
Konepesu 40 asteessa

Järbo Garn Fantasi

Järbo Garn Fantasi on yksisäikeinen, tasainen lanka, jonka värjäys on noromaisen liukuva. Säikeessä on aika löyhä kierre ja lanka on pehmeää, pehmeämpää kuin esimerkiksi Noron langat. Neuletuntuma on hyvä ja lanka kulkee puikoilla sujuvasti. Neuletta ei tee mieli lopettaa, koska haluaa nähdä, millainen raita seuraavasta väristä tulee ja mitä sen jälkeen tulee. Raidat vaihtuvat liukuvasti, mutta ovat aika kapeita. Jos langasta neuloo aikuisen villapaidan pyörönä, vartalo-osassa raidat jäävät todennäköisesti vain parin kerroksen mittaisiksi eli hyvin kapeiksi. Pienissä pinnoissa liukuvat värit pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

En testannut konepesua, mutta käsinpesun lanka kesti hyvin. Lanka on löyhäkierteistä ja pehmeää ja siksi se vaikuttaa helposti nyppyyntyvältä. Harjaustestillä sain jo mallikappaleeseen nyppyjen alkuja hyvin nopeasti. Tämän perusteella kovin langasta tehtyjä neuleita ei kannata pestä tai pitää kovin kovakouraisesti, ainakaan jos haluaa pitää neuleen nypyttömänä.

Lanka sopii kapean raidoituksensa vuoksi pieniin neuleisiin ja asusteisiin. Aikuisen villapaitaan lankaa voi kokeilla esimerkiksi intarsianeuleena, jolloin yhdellä kerällä tehtävät neulepinnat pysyvät pienempinä. Lanka näyttäisi varmasti hyvältä lapasissa, mutta epäilen, että lanka todennäköisesti nyppyyntyy kovassa käytössä. Onneksi on muitakin asusteita, jotka eivät joudu ihan yhtä kovalle hankaukselle.

Langan tiedot

50 % villaa, 50 % akryylia
50 g / 120 m
Puikkosuositus 3,5 – 4 mm
Tiheys 20 s = 10 cm
Hienopesu 30ºC
Värikartassa on 8 väriä

Zitron Trekking Hand Art flamé

Saksalainen Trekking Hand Art flamé on Zitronin uutuus aiemman Trekking Hand Artin rinnalle. Maahantuojan mukaan langassa on yksi merinovillainen säie, joka värjäytyy eri tavoin kuin tavallinen villa. Tämän ansiosta lanka näyttää erilaiselta kuin villainen Trekking Hand Art. Kummankin langan vyötteet näyttävät samanlaisilta, mutta flamén erottaa värinumeron ja sen nimen kertovasta tarrasta vyötteen reunassa.

Neulottavuudeltaan lanka ei juuri poikkea muista ohuista sukkalangoista. Lanka ei hajoa ja se tuntuu pehmeältä. Kirjavalla langalla en suosittelisi neulottavaksi liian monimutkaisia kuvioita, sillä ne eivät erotu edukseen pätkävärjätystä langasta neulotussa neuleessa. Lanka sopiikin siis erityisen hyvin sileään neuleeseen tai yksinkertaisiin mallineuleisiin. Vaikka lanka on pätkävärjättyä, ainakaan testivyyhti ei muodostanut neulepinnassa minkäänlaisia yhdestä väristä koostuvia lätäköitä, vaan väripinnasta tuli tasaisen kirjavaa. Lanka on konepestävää 40 asteessa.

Langan tiedot

75 % villa, 25 % nylon
100 g = 420 m
Puikkosuositus: 2-3 mm

Zitron Opus 1 mit Aloe Vera und Jojoba

Opus 1, joka on yksikierteinen pätkävärjätty merinovilla, on ylellinen uutuus Zitronilta. Vyyhti on kaunis katsella ja lanka hurmaavan pehmeää, myös herkkäihoisille sopivaa. Langassa on muodikas aloe vera & jojoba -käsittely, jonka luvataan hoitavan käsiä neuloessa ja myöhemmin ihoa itse pukinetta käytettäessä. Käsittelyn kerrotaan kestävän jopa kymmeniä pesuja. Mallitilkkuvaiheessa tätä ihoa pehmentävää vaikutusta ei huomannut, vaikka lanka tuntuukin muuten aivan ihanalta.

Yksisäikeisenä Opus 1 neuloutuu sujuvasti, paremmin metallisilla kuin puisilla puikoilla. Vyyhdin ulkonäön perusteella odotin pinnasta väriltään hieman eläväisempää, mutta Opus 1 tekee melko tasaisen raidoituksen. Langasta löytyy yhteensä viisi eri väriyhdistelmää. Sinisen ja punaisen lisäksi värikartalta löytyy myös maanläheisempiä, mausteisempia sävyjä. Tästä voisi neuloa vaikkapa käsiä talvipakkasella hellivät lapaset.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
100 g = 190 m
Puikkosuositus: 5 – 5,5 mm
Tiheys: 20 s ja 27 krs  = 10 cm
Käsinpesu


 

 

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä - Marks & Kattens Fame Trend

Lisää Suvista

Marja Airaksinen - Järbö Garn Fantasi

Lisää Marjasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:Zitron Trekking Hand Art Flamé

Lisää Hanna-Kaisasta

Eeva Laukkanen - Zitron Opus 1 mit Aloe Vera und Jojoba

Lisää Eevasta

Kiitokset

LankaMaailma Nordia

Ulla 03/09 - Artikkelit

Taina Anttila:
Ohjeen muokkaaminen

Taija Elo:
Piikkopirran syyslangat

Taija Elo:
Sukkalankojen uudet tuulet

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Tiedän, mitä neuloit viime kesänä

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Villit silmukat: Käsineitä

Rina Niinikoski:
Värttinäkehräys

Riikka R.:
Pakina pitsisukista

Eeva Saviranta:
Silmukoiden luominen onteloneuleeseen

Eeva Saviranta:
Riihivilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.