Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

teetee Cacao

Lenkkimohairia on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, mutta Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuus on lenkkialpakka. Nimitys tulee langan rakenteesta: siinä on suhteellisen tiheästi pieniä lenkkejä. Neulottaessa lenkit jäävät koholle neulepinnasta ja jäljestä tulee bukleemaista.

Lanka on suhteellisen riittoisaa, yhdestä vyyhdistä saa jo huivin. Puikkosuositus tuntuu turhan suurelta neulojalle, jolla on löysä käsiala. Käytin mallitilkkuuni numeroa pienempiä puikkoja kuin valmistaja suositteli enkä silti päässyt suositustiheyteen vaan jäljestä tuli hieman löysempää. Pesu ei tuonut tiheyteen suurta muutosta, tilkku oli kuivuttuaan samanlainen kuin ennen pesua.

Lankaa on ajoittan hieman hankala neuloa, sillä puikko tuntui tarttuvan langan lenkkeihin ja lanka ei rakenteen vuoksi muutenkaan luistanut puikoilla kovinkaan liukkaasti. Myös silmukoiden luonnissa kannattaa olla tarkka, sillä aloituskerroksesta tulee helposti liian tiukka. Valmiista neulepinnasta tulee kuitenkin mukavan pehmeää ja ilmavaa. Bukleemaisuuden vuoksi lanka on parhaimmillaan mahdollisimman yksinkertaisissa pintaneuleissa, kuten aina oikein -neuleessa tai sileässä neuleessa. Pitsiä halajavan kannattaa valita suhteellisen yksinkertainen malli.

Langassa on vain 10 väriä, joten värikartta ei ole kovinkaan laaja. Mukaan mahtuu kuitenkin syksyn muotiväri lila ja pari hieman tavallisuudesta poikkeavampaa väriä kuten vaalean vihreä ja punaruskea.

Langan tiedot

89 % alpakkaa, 11 % polyamidia
100 g = n. 500 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 14 s ja 20 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 astetta

teetee Aurea

Aureassa on ylelliset materiaalit, baby-alpakka ja silkki, molempia 50 %. Lanka on vyötteen mukaan taiteilijoiden käsin maalaamaa, joten mallikerta voi vaihdella kerien välillä. Käsin maalaama tarkoittaa myös sitä, että lanka on pätkävärjättyä. Testivyyhdissä oli kolmea eri vihreän sävyä ja luonnonvalkoista. Väri vaihtui toiseen aika jyrkästi, ja testitilkku raidoittukin hyvin. Isommalla silmukkamäärällä pinnasta tulee todennäköisesti selvemmin läikittyvää.

Lankaa oli miellyttävä neuloa, se on sileää, liukasta ja silmukat liikkuvat puikoilla hyvin. Se on kuitenkin aika löyhäkierteistä, joten kannattaa olla tarkkana ettei vahingossa halkaise lankaa puikolla.

Mallitilkun tiheys ei muuttunut pesussa, mutta neulepinnasta tuli hieman pörröisempää. Langasta lähti hieman väriä pesussa. Pesu myös tasoitti neulepintaa jonkin verran. Hankaus nostatti mallitilkun pintaan nöyhtää ja pieniä nyppyjä, jotka kuitenkin lähtivät irti kevyesti nyppäämällä. Lanka ei kuitenkaan ole välttämättä parhaimmillaan neuleissa, jotka joutuvat kovalle kulutukselle, vaan siitä kannattaa tehdä esim. asusteita.

Kaikenkaikkiaan lanka on miellyttävä uutuus ja neulepinnasta tulee mukavan pehmeää ja siinä on ylellisen himmeä kiilto. Langassa on kahdeksan väriä, kaikki pätkävärjättyjä. Itse olisin kaivannut mukaan myös yksivärisiä vaihtoehtoja.

Langan tiedot

50 % baby alpakkaa, 50 % silkkiä
50 g = n. 125 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm
Käsinpesu 30 astetta

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kiitokset

Tekstiiliteollisuus

Ulla 03/09 - Artikkelit

Taina Anttila:
Ohjeen muokkaaminen

Taija Elo:
Piikkopirran syyslangat

Taija Elo:
Sukkalankojen uudet tuulet

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Tekstiiliteollisuuden syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan syysuutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Tiedän, mitä neuloit viime kesänä

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Villit silmukat: Käsineitä

Rina Niinikoski:
Värttinäkehräys

Riikka R.:
Pakina pitsisukista

Eeva Saviranta:
Silmukoiden luominen onteloneuleeseen

Eeva Saviranta:
Riihivilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.