Ulla 02/16

Inspiraatiota väreistä

Erika Knightin alun perin englanniksi julkaistu Simple Colour Knitting on nyt käännetty suomeksi Värikkäät silmukat-nimellä.

Kirjassa on 20 erilaista neuleohjetta, kuten nimikin antaa ymmärtää. Kirjan ohjeista löytyy niin vaatteita ja asusteita kuin erilaisia kotiin sopivia esineitä, esimerkiksi tyynyjä. Ohjeet on jaoteltu neljään eri vaikeusasteeseen, mikä helpottaa varmasti omaan taitotasoon sopivan ohjeen valintaa. Näitä edeltävät väriteoriaa, väritekniikoita ja mallineuleita koskevat osiot.

Oma lempiosioni taitaa olla erilaisia väritekniikoita käsittelevä osio, jossa käsitellään niin kirjoneuletta kuin erilaisia värialueita, joita saa aikaan esimerkiksi intarsia-tekniikalla. Lisäksi pidän kirjan visuaalisesta ilmeestä, vaikka taiteellisesti kauniit vesivärimäiset neulekaaviot vaikuttavatkin hieman haastavilta ja vaikeasti tulkittavilta neuleohjeissa.

Huomasin myös, että monissa ohjeissa puikkokoko on merkitty numeroilla. Tämä hämmentää ainakin itseäni, sillä ohjeista ei käy suoraan ilmi tarkoitetaanko niissä millimetrikokoa vai esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Iso-Britanniassa käytettyjä kokoja. Lisäksi tietyt neuletermit särähtävät hieman omaan korvaani. Esimerkiksi yhdessä kirjan tyynyohjeessa puhutaan ”käänteisestä sileästä”, kun itse käyttäisin todennäköisesti itselleni tutumpaa termiä ”sileä nurja”. En ole kuitenkaan tutustunut kirjan alkukieliseen versioon, joten voi hyvin olla, että kirjan kirjoittaja on lanseerannut uusia termejä, joihin en ole vielä tutustunut.

Muutamista erikoisuuksista huolimatta kirja toimii hyvin ainakin inspiraation lähteenä, jos haluaa leikitellä väreillä omissa neuleissaan.

Erika Knight: Värikkäät silmukat – 20 kaunista neuleprojektia ja ideoita värienkäyttöön
Suomennos: Tuija Tuomaala
Gummerus Kustannus Oy, 2016
ISBN 978-951-24-0191-8

Teksti

Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Ulla 02/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Reeta Huhtala:
Nosta silmukkasi uudelle tasolle

Reeta Huhtala:
Kivenkovaa asiaa pitsistä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nalleja kuin nukkeja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pitsejä etelänaapurista

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Karoliina Härkönen-Clive:
Inspiraatiota väreistä

Eeva Turkka:
Ullan kesäneulelajit

Useita kirjoittajia:
Suuren neuleurheilujuhlan tuntua

Useita kirjoittajia:
Sukkakisakonkari muistelee

Useita kirjoittajia:
Villaa, silkkiä ja sekoitteita

Useita kirjoittajia:
Puuvillalankoja

Useita kirjoittajia:
Värejä ja kimallusta

Violet:
Maalaisromanttinen Kotileikki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.