Kivenkovaa asiaa pitsistä
Asiallinen on sana, jolla voisi kuvailla pitsineuleuden suunnitteluun johdattavaa Shetlannin pitsit -kirjaa. Sen aiheena ovat herkät ja kauniit pitsit, mutta käsittelytavassa ei ole mitään ihanaa tai suloista fiilistelyä, vaan tiukkaa asiaa. Jopa takakannen teksti keskittyy kertomaan lukijalle kirjan sisällöstä, eikä maalailemaan epämääräisiä mielikuvia.
Kirjan alussa on tiukasti mutta selkeästi toteutettu osio Shetlannin pitsien historiasta ja nykypäivästä, ohjeet kirjan käyttämiseen ja tarvittaviin tekniikoihin aina silmukoiden luomisesta langan valintaan ja neuleen viimeistelyyn ja hoitoon. Kuvalliset tekniikkaohjeet ovat etenkin kavennusten yhteydessä hyvin havainnolliset. Luomistapojen esittelystä ei ehkä kuitenkaan pelkän ohjeen avulla saa toimivaa mielikuvaa, vaan luomista voi joutua mallaamaan omin käsin ennen kuin se aukenee. Lyhyetkin kuvaukset toisaalta herättävät myös kokeneemman neulojan ajattelemaan uudenlaisia tapoja toteuttaa esimerkiksi langankiertoja.
Perinteisiä Shetlannin huiveja on neulottu usein osissa siten, että neulotun kappaleen reunoista on poimittu silmukat vaikkapa reunukseen. Silmukoiden poimiminen erilaisista reunoista on siis saanut myös oman aukeamansa tekniikkaosiossa.
Neuleiden suunnittelulle on oma osionsa, jossa käsitellään huivin muodon ja mallineuleiden valitsemista sekä eri mallineuleiden yhdistämistä ja toisaalta saman mallin käyttämistä eri tavoin. Ideoita annetaan myös omien kaavioiden piirtämiseen.
Kirjan pääosassa ovat kuitenkin itse pitsimallit. Kaikki mallit on ensin koottu parin aukeaman hakemistoon, josta voi yhdellä silmäyksellä hakea omaa silmää miellyttävän mallin. Erityisen käytännöllistä on, että jo tässä yhteydessä on annettu kunkin kuvion silmukka- ja kerrosmäärät, mikä helpottaa huomattavasti kuvioiden yhdistämistä. Kuvioita on paljon erikokoisia ja erilaisiin tarkoituksiin sopivia, reunapitsejä unohtamatta. Jokainen malli on esitelty vielä laajemmin suurikokoisen kuvan sekä kaavion ja mahdollisen sanallisen ohjeen kera. Itse kuviot eroavat hieman aiheiltaan esimerkiksi Haapsalun pitseistä. Luontoaiheita toki on, mutta vähemmän suoranaisia esittäviä kukkakuvioita. Lisäksi Shetlannin pitsit neulotaan usein aina oikein -pohjalle.
Kirjan lopussa on vielä muutama ohje muun muassa sukkiin, vauvan settiin ja erilaisiin huiveihin, mutta ne tuntuvat kirjan muun annin ohella lähes toissijaisilta. Toki ne voivat saatella mukavasti oman suunnittelun alkuun. Jos tyhjältä pöydältä ja mallineuleista aloittaminen tuntuu hankalalta, voi pitsien sovittamista asusteisiin harjoitella näillä neuleilla ja ehkä uskaltautua vaihtamaan jonkin pitsimallin toiseen. Pehmeäkantinen olemus ei tietysti ole ihanteellinen kaavioiden lukemista ajatellen, mutta toisaalta sentin paksuiseen ja muutenkin siroon kirjaan on mahdutettu hurjasti asiaa. Taitto on myös enimmäkseen aika tiivistä, mutta tärkein eli pitsimallit suurine kuvineen ja kaavioineen ovat saaneet riittävästi tilaa. Kirja on siis mainio lisä pitsineulojan ja omia neuleita suunnittelevan kirjahyllyyn.
Elizabeth Lovick: Shetlannin pitsit, Perinteisiä silmukkamalleja neulottuihin pitseihin
Suomennos: Hanna Kolari
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2016
ISBN 978-952-254-260-1