Ulla 02/16

Värejä ja kimallusta

Katia Cannes

Heti ensisilmäyksellä jännittävältä näyttävä sekoitelanka Cannes ei petä neuloessakaan. Tässä nauhalangassa on kolme erilaista ja neuletuntuman mukaan myös eri materiaalista tehtyä osuutta. Ensin tuli vastaan liukas ja kiiltävä valkoinen osuus, jonka jälkeen nauha muuttui puuvillamaiseksi. Kolmantena osuutena langassa on hopeanvärinen, muuta lankaa huomattavasti ohuempi ja hyvin liukas osuus. Neulominen oli hieman hankalaa juuri näiden hyvin eripaksuisten kohtien takia, jotka tekivät myös puikkovalinnasta hieman hankalan. Päädyin kuitenkin valitsemaan vyötteen suositusta millin pienemmät puikot, kuten yleensä teen.

Lankaa valmistetaan 14 eri sävyssä, joista suurin osa on hempeitä ja vaaleita. Värikartasta löytyy kuitenkin harmaa-musta sekä tummempi sininen vaihtoehto. Tätä lankaa voisi käyttää korostelankana vaikkapa neuletopin helmassa tai pääntiellä. Rohkeampi voisi neuloa siitä myös kesäisen huivin.

Tilkku

Langan tiedot

55 % puuvillaa 35 % viskoosia 10 % polyamidia
50 g = 135 m
Puikkosuositus: 4–4,5 mm
Tiheys: 18 s ja 27 krs = 10 cm
30 asteen hienopesu, yhden pisteen silitys ja tasokuivaus

Online 388 Savina color

Punoslanka Savina color on merseroitua puuvillaa, jossa on pitkät väriliu'ut. Värejä langasta löytyy seitsemän, vaaleasta sinisestä musta-valkoiseen.

Lanka oli mukavaa neuloa ja se oli varmasti rakenteestaan johtuen joustavampi kuin puuvillalangat yleensä. Neulepinnasta oli siis helppo saada tasainen ja siisti. Lanka ei halkeillut neuloessa ja neulontakokemus oli kaikin puolin miellyttävä.

Langan pyöreyden vuoksi ohjetiheyden mukainen mallitilkku on hyvin paksu ja jäykkä. Valmistajan sivuilla näyttäisi olevan pari kesäisen topin ohjetta, jossa tätä lankaa on käytetty. Makuasioita tietenkin, mutta itse koen tämän liian paksuksi paitaan. Mieluummin virkkaisin Savina colorista jotain kesäistä.

Tilkku

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = n. 110 m
Puikkosuositus: 4,5–5 mm

Schachenmayr Fashion Arizona

Jos etsit lankaa, jossa on väriä, tässä se on! Sain testattavakseni sävyn 00089, jossa on kirkkaiden värien lisäksi ainakin mustia väriliukuja. Väriliuku tämän langan kohdalla tarkoittaa noin 3 mm pituista pätkää. Lyhyistä väritäplistä johtuen myös neulepinta on hyvin eläväinen. Värikartasta löytyy kymmenen erilaista pilkukasta vaihtoehtoa.

Arizona on nauhalanka, mutta nauha on ikään kuin keskeltä löyhä. Puikon kärki meinasikin neuloessa usein karata tuohon nauhan keskiosan löyhään kohtaan. Neuloessa sai olla tarkkana, jotta lanka tuli kokonaisena puikolle.

Valmiissa neulepinnassa löyhät kohdat näkyvät pieninä lankalenkkeinä. Neulepinnasta tulee hyvin jämäkkä, eikä kovin laskeutuva. Laskeutuvuuteen voi toki vaikuttaa neulomalla löyhemmällä tiheydellä. Lankavalmistajan sivuilla langan kerrotaan sopivan vaikkapa ilmaviin toppeihin tai kesäkaulureihin.

Tilkku

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 5–6 mm
Tiheys: 17 s ja 24 krs = 10 cm
30 asteen erittäin hellävarainen pesu, silitys kielletty, tasokuivaus

Filcona Arwetta Classic & Arwetta Classic handdyed

Arwetta on merinovillan ja nylonin sekoitus, jota on saatavilla teollisesti värjätyissä yksivärisissä sävyissä sekä käsinvärjätyissä monivärisissä sävyissä. Yksiväristen sävyjen värikartta on laaja, joten sieltä luulisi jokaiselle löytyvän jokin sopiva väri. Käsinvärjättyjä värejä on kuusi. Ne sointuvat hyvin yhteen yksiväristen sävyjen kanssa, sillä käsinvärjätyissä vyyhdeissä on käytetty samoja värejä kuin yksivärisissä. Yksiväriset sävyt myydään kerällä, käsinvärjätyt vyyhdillä.

Arwettaa on pehmeää ja silti kestävän tuntuista. Konepestävänä se on monipuolinen ja huokea peruslanka moneen käyttöön. Pyöreä kierre tekee siitä hyvän langan erilaisiin pintaneuleisiin, kuten pitsiin tai palmikoihin. Myös kirjoneuleeseen tästä langasta löytyy runsaasti värivaihtoehtoja.

Sekä yksiväristä että käsinvärjättyä testilankaa oli mukava neuloa. Pinnasta tuli kaunista ja tasaista. Hankaustestissä lanka kesti hyvin, vaikka hienoista nyppääntymistä ilmaantui. Toisaalta mitään muuta en näin pehmeältä langalta odottanutkaan. Uskoisin langan kuitenkin kestävän käytössä hyvin ja suosittelenkin sitä niin neuletakkeihin kuin sukkiin ja muihin asusteisiin. Laaja värikartta ja kohtuullinen hinta ovat aina neulojan mieleen.

Tilkku

Tilkku

Langan tiedot

80 % merinovillaa, 20 % nylonia
50 g = 210 m
Puikkosuositus: 2–3 mm
Tiheys: 28–32 s = 10 cm
Konepesu 30 asteessa

Katia Ibis

Ibis on tekstuuriltaan mielenkiintoinen lanka, sillä sen puuvillasisuksen ympärille on kieputettu metallimaisen kiiltävää polyesteriä ja akryyliä. Värikartaltaan Ibis on Katialle tyypilliseen tapaan hyvä. Sävyvaihtoehtoja on neutraaleista kirkkaisiin yhteensä 14 erilaista.

Neuloessa Ibis ei tunnu käteen kovalta, mistä yllätyin iloisesti. Neulomistuntuma vastasi mielestäni melkolailla mitä tahansa puuvillasekoitetta, tyypillisestihän ne eivät jousta kuten ei Ibiskään. Neulepinnasta tulee mielenkiintoista, koska lanka on rakenteeltaan kaapelimaista. Sileä neulepinta ei jää tasaiseksi, vaan se on kauniin eläväistä pintaa, jolle langan metallinen kiilto antaa vielä viimeisen silauksen.

Hankaustestistä Ibis selvisi hyvin, sillä mitään näkyviä nyppyjä tai muita jälkiä ei ilmaantunut. Pesussa tilkku asettui, mutta pinta jäi silti mukavan eläväksi. Suunnittelimme jo vaimoni kanssa, että neulomme tästä langasta Stephen West -tyyppisiä Excessories-koruja muiden hauskojen ja erilaisten lankojen kera. Voisin kuvitella tästä neulottavan myös kivoja hihattimia ja kesätoppeja etenkin kesän juhlia varten, koska langan kaunis kiilto tuo neuleeseen mukavaa juhlavuutta.

Tilkku

Langan tiedot

46 % puuvillaa, 34 % polyesteriä, 20 % akryyliä
50 g = 130 m
Puikkosuositus: 3–4 mm
Tiheys: 22 s ja 30 krs = 10 cm
30 asteen konepesu

Katia Lunis

Katia Lunis on 50 gramman kerällä myytävä puuvilla-polyamidisekoite. Lanka on kiiltävää ja helppoa neuloa. Polyamidi tuo lankaan kiillon ja puuvillaosuus on mattapintainen. Langan rakenne on harvinaisehko: ikään kuin kaksi neuletuppiloa, jotka on yhdistetty toisiinsa.

Neuloin mallitilkun puikkosuosituksen suuremmilla, 4,5 mm puikoilla. Syntyvä neulepinta on tasaista ja lankaa oli helppo neuloa. Sain tulokseksi juuri suositustiheyttä olevaa neulosta, joka tuntuu laskeutuvalta ja mukavalta.

Langan värikartalla on 17 kesäisen vaaleaa vaihtoehtoa, ja tuntuukin selvältä, että lanka on tarkoitettu juuri kesäneuleisiin. Langasta voisikin hyvin neuloa kesäisen neuletakin tai vaikka huivin. Huiviin saisi juhlavaakin tuntua langan kiiltävyyden ansiosta. 

Tilkku

Langan tiedot

54 % puuvillaa, 46 % polyamidia
50 g = 120 m
Puikkosuositus: 4 – 4,5 mm
Tiheys: 21 s ja 27 krs = 10 cm
30 asteen hienopesu

Arviot

Taija Elo: Filcona Arwetta Classic & Arwetta Classic handdyed

Lisää Taijasta

Reeta Huhtala: Online Linie 387 Cotino, Schachenmayr Tahiti, Online Linie 389 Cella

Lisää Reetasta

Maija Koskinen: Katia Cannes, Online Linie 388 Savina color, Schachenmayr Fashion Arizona

Lisää Maijasta

Suvi Niska: BBB Bali, Katia Lunis

Lisää Suvista

Eeva Turkka: BBB filati surf 8

Lisää Eevasta

Ulla 02/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Reeta Huhtala:
Nosta silmukkasi uudelle tasolle

Reeta Huhtala:
Kivenkovaa asiaa pitsistä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nalleja kuin nukkeja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pitsejä etelänaapurista

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Karoliina Härkönen-Clive:
Inspiraatiota väreistä

Eeva Turkka:
Ullan kesäneulelajit

Useita kirjoittajia:
Suuren neuleurheilujuhlan tuntua

Useita kirjoittajia:
Sukkakisakonkari muistelee

Useita kirjoittajia:
Villaa, silkkiä ja sekoitteita

Useita kirjoittajia:
Puuvillalankoja

Useita kirjoittajia:
Värejä ja kimallusta

Violet:
Maalaisromanttinen Kotileikki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.