Ulla 02/16

Maalaisromanttinen Kotileikki

Pauliina Salmisen ja Anniina Liinangin kirja Kotileikki sisältää ompelu-, virkkaus-, neulonta- ja askarteluohjeita lapsen ja nuken leikkeihin. Kannessa esiintyvän mollamaijan ompeluun on ohje, ja lisäksi nukelle löytyy ainakin peitto ja vaatteita. Kodin leikkimistä varten lapsen ja nuken teekutsuille on ohje virkattuun teeastiastoon. Lapselle kirjan ohjeilla voi tehdä ainakin erilaisia asusteita ja mekkoja. Muita ohjeita ovat muun muassa piparimuotti ja retkipeitto. Kirja on jaettu eri vuodenaikojen mukaan - tosin kesäisiä kuvia on kolmessa kappaleessa neljästä.

Kirjassa hyödynnetään monipuolisesti eri käsitöitä ja eri taitotasoja. Vaatteet (sekä lapsen että nuken) on pääosin ommeltu, mutta asusteissa on sekä neule- että virkkausohjeita. Ompeluohjeiden kaavat ovat kirjan lopussa osana kirjaa sen sijaan, että ne olisivat erillisenä liitteenä. Näin kaavat eivät voi ainakaan hukkua, edes kirjastosta lainatusta kappaleesta. Vaatteet ovat 2–5 -vuotiaille.

Anniina Liinangin kuvissa on kaunis maalaisromanttinen tunnelma. Varsinaisten ohjekuvien lisäksi kirjassa on runsaasti tunnelmakuvia. Värimaailmassa on paljon valkoista ja vaaleanpunaista. Itse hieman yllätyin, kun kuvissa tuli vastaan kotikutoisen mollamaijan lisäksi Disney-nukke suurine silmineen. Moderni muovinukke ei ehkä aivan istunut idylliseen maisemaan.

Itse ohjeissa jäin kaipaamaan suositustiheyttä neule- ja virkkausohjeisiin. Samoin käytettyjen lankojen gramma- ja metrimäärän kertominen olisi helpottanut langan korvaamista. Lisäksi yllättävän monessa ohjeessa hyödynnetään valmiita valkoisia pitsiliinoja. En tiedä kuinka helppoa olisi löytää esimerkiksi aurinkovarjoa varten juuri varjon halkaisijan kokoinen liina.

Kotileikki soveltuu ehkä parhaiten ompelijalle, jolla on hieman kokemusta sekä neulomisesta että virkkaamisesta. Mikäli lähipiiristä löytyy käsitöistä kiinnostunut lapsi, joitain kirjan ohjeista voisi kenties toteuttaa yhdessä lapsen kanssa.

Pauliina Salminen, Annika Liinanki: Kotileikki
Atena Kustannus Oy, 2016
ISBN 978-952-300-207-4

Teksti

Violet

Lisää Violetista

Ulla 02/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Reeta Huhtala:
Nosta silmukkasi uudelle tasolle

Reeta Huhtala:
Kivenkovaa asiaa pitsistä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nalleja kuin nukkeja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pitsejä etelänaapurista

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Karoliina Härkönen-Clive:
Inspiraatiota väreistä

Eeva Turkka:
Ullan kesäneulelajit

Useita kirjoittajia:
Suuren neuleurheilujuhlan tuntua

Useita kirjoittajia:
Sukkakisakonkari muistelee

Useita kirjoittajia:
Villaa, silkkiä ja sekoitteita

Useita kirjoittajia:
Puuvillalankoja

Useita kirjoittajia:
Värejä ja kimallusta

Violet:
Maalaisromanttinen Kotileikki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.