Ulla 02/16

Pitsejä etelänaapurista

Jos rakastat pitsineuleita, tunnet varmaan myös virolaista pitsineuleperinnettä. Kenties oletkin jo tutustunut nyt arvosteltavana olevan Haapsalun shaalit -kirjan alkuperäisteokseen Haapsalu sall, joka ilmestyi vuonna 2009. Sen jälkeen suosittu teos on käännetty englanniksi ja viimein myös suomeksi.

Kirjan tekijät Siiri Reimann ja Aime Edasi ovat itsekin kotoisin pienestä virolaisesta Haapsalun kaupungista, jonka symboleina kirjassa esitellyt pitsihuivit tunnetaan. Kirjan alussa esitellään niin idyllisen kaupungin kuin huivinkin historiaa. Menneen ajan tunnelmaan siivittävät lukuisat vanhat valokuvat.

Historiakatsauksen jälkeen kirja esittelee huivien materiaalit, työvälineet ja huivien erilaiset muodot. Varsinaisia yksittisiä huiviohjeita kirjassa ei ole, mutta huivin rakenteen esittelyn ja pitsineulemallien avulla oman maun mukaisen huivin neulominen on helppoa. Kirja opastaa kädestä pitäen, millaisista osista huivi koostuu, miten tarvittava silmukkamäärä lasketaan ja mitä muuta huivin neulomisessa tulee huomioida.

Haapsalun huiveille ominaisia ovat viimeiseksi neulottavat reunapitsit. Jos kuitenkin haluaa päästä helpolla, tai jos suorat huivin reunat miellyttävät enemmän omaa visuaalista silmää, reunapitsit voi toki myös jättää neulomatta. Silloin huivista ei ehkä tule perinteistä haapsalulaista shaalia, mutta kaunis siitä varmasti tulee - rumia pitsimalleja kun ei kirjasta löydy.

Kirjan mallineuleet on jaoteltu tyylinsä mukaan erilaisiin kategorioihin, kuten esimerkiksi lehtiin, käpäliin, oksiin ja perhosiin. Virolaisista pitsineuleista tulee usein mieleen nypyt, ja niitä löytyy myös monesta tämän kirjan mallineuleesta.

Haapsalun shaalit on ulkoasultaan kaunis, vaalea ja selkeä. Kovat kannet, suuret kuvat ja selkeät kaaviot tekevät oikeutta juhlavalle kirjalle. Kaavioiden merkeissä on käytetty hieman tavanomaisesta poikkeavia merkintätapoja, mutta tämä tuskin aiheuttaa ylitsepääsemättömiä ongelmia neulojalle.

Jos pitäisi valita vain yksi pitsineulekirja mukaan autiolle saarelle, se voisi hyvinkin olla tämä.

Siiri Reimann, Aime Edasi: Haapsalun shaalit - Pitsin aatelia
Suomennos: Sanna Immanen
Minerva Kustannus Oy, 2016
ISBN 978-952-312-299-4

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 02/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Reeta Huhtala:
Nosta silmukkasi uudelle tasolle

Reeta Huhtala:
Kivenkovaa asiaa pitsistä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nalleja kuin nukkeja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pitsejä etelänaapurista

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Karoliina Härkönen-Clive:
Inspiraatiota väreistä

Eeva Turkka:
Ullan kesäneulelajit

Useita kirjoittajia:
Suuren neuleurheilujuhlan tuntua

Useita kirjoittajia:
Sukkakisakonkari muistelee

Useita kirjoittajia:
Villaa, silkkiä ja sekoitteita

Useita kirjoittajia:
Puuvillalankoja

Useita kirjoittajia:
Värejä ja kimallusta

Violet:
Maalaisromanttinen Kotileikki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.