Ulla 02/16

Nosta silmukkasi uudelle tasolle

Neulo nostetuin silmukoin opastaa nimensä mukaisesti nostetuilla silmukoilla toteutettujen kuvioiden maailmaan. Alkuperäisteos The Art of Slip-Stitch Knitting on yhdysvaltalaisen Interweave-kustannusyhtiön kirja. Toteutus onkin amerikkalaisen perusteellinen, vaikka kirjan kirjoittajat Faina Goberstein ja Simona Merchant-Dest ovat ilmeisesti Itä-Euroopassa kasvaneet. Eurooppalaisuus, tai ehkä tarkemmin slaavilaisuus, näkyy neuleohjeiden nimissä ja monien neulemallien mainitaan olevan eurooppalaista alkuperää. Interweaven vaikutus puolestaan ilmenee kirjan neutraalissa ulkoasussa. Taitto on tasaisen selkeää ja runsaat, valoisat kuvat esittelevät neuleet perusteellisesti hoikkien ja kauniiden mallien päällä.

Kirja on jaettu viiteen lukuun, joista ensimmäisessä esitellään erilaiset tavat nostaa silmukoita, niistä tehtyjen pintojen ominaisuuksia ja muuntelumahdollisuuksia. Nimenomaan tämä luku on jopa tylsyyteen asti perusteellinen, mutta ainakin kaikki mahdollinen selviää kärsivälliselle lukijalle. Myös aloitteleva neuloja saanee langan päästä kiinni selkeiden tekniikkakuvien avulla. Luvusta käy selväksi nostettujen silmukoiden monet mahdollisuudet erilaisten kuvioiden luomiseen. Lukiessani sormiani syyhytti kokeilla mallitilkkua jollakin esitellyistä kirjavista kuvioista. Neljä seuraavaa lukua keskittyvät esittelemään ja soveltamaan eri tyyppisiä mallineuleita vaatteisiin ja asusteisiin. Pintaneuleet on jaettu luvuittain perinteisiin, kangasmaisiin, näyttäviin ja käännettäviin malleihin. Jokaisessa luvussa on ensin esitelty noin kymmenen teeman mukaista pintaneuletta sanallisin ohjein ja ruutupiirroksin. Jokaisessa luvussa on lisäksi neljä neuleohjetta, joissa luvun pintaneuleita sovelletaan. Ohjeet ovat paitoja, takkeja, huiveja ja pipoja lähinnä naisille. Toteutukset esittelevät ansiokkaasti erilaisia tapoja soveltaa nostettuja silmukoita. Takit ja paidat on pääasiassa neulottu pyörönä joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös.

Nostetuilla silmukoilla toteutetut pintaneuleet ovat moninaisuudessaan kiehtovia. Etenkin kangasmaiset mallit ovat hyvin näyttäviä, vaikka ruutupiirroksen mukainen toteutus on monesti yllättävän yksinkertainen. Monet pintaneuleista ovat käännettäviä ja nurjalta ja oikealta puolelta erilaisia, mikä tuo mielenkiintoisen lisäelementin mallineuleilla suunnitteluun. Nostettujen silmukoiden yhdistely langankiertoihin ja palmikoihin tuottaa aivan uuden tason muuntelumahdollisuuksia.

Ainakin minulle kirja avasi aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tuottaa erityisesti monivärisiä pintaneuleita. Nurjalta ja oikealta puolelta eri näköinen ja lähes pitsimäinen Zlatý Déšt -kauluri on suosikkini kirjan ohjeista. Se voisi toimia mukavana harjoitustyönä nostettujen silmukoiden maailmaan.

Faina Goberstein ja Simona Merchant-Dest: Neulo nostetuin silmukoin, Klassisen tekniikan uusi ilme
Suomennos: Kristel Nyberg
Minerva Kustannus Oy, 2015
ISBN 978-952-312-253-6

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 02/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Reeta Huhtala:
Nosta silmukkasi uudelle tasolle

Reeta Huhtala:
Kivenkovaa asiaa pitsistä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nalleja kuin nukkeja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pitsejä etelänaapurista

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Karoliina Härkönen-Clive:
Inspiraatiota väreistä

Eeva Turkka:
Ullan kesäneulelajit

Useita kirjoittajia:
Suuren neuleurheilujuhlan tuntua

Useita kirjoittajia:
Sukkakisakonkari muistelee

Useita kirjoittajia:
Villaa, silkkiä ja sekoitteita

Useita kirjoittajia:
Puuvillalankoja

Useita kirjoittajia:
Värejä ja kimallusta

Violet:
Maalaisromanttinen Kotileikki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.