Ulla 02/16

Puuvillaa ja puuvillasekoitteita

Online Linie 387 Cotino

Onlinen uutuus Cotino on pellavan ja puuvillan eläväpintainen sekoitus. Neljästä säikeestä kaksi on hieman paksumpia, löyhäkierteisempiä ja epätasaisempia kuin toiset kaksi säiettä. Oletettavasti puuvilla ja pellava ovat langassa erillisissä säikeissä.

Kerällä olevasta langasta, kuten valmiista tilkustakin, välittyy tweedmäinen tuntuma. Kädessä kerä tuntuu myös kohtalaisen pehmeältä. Neuloessa lanka soljui puikoilla vaivatta, mutta etenkin märkä tilkku yllätti kovuudellaan. Myös valmiin ja kuivan tilkun tuntuma käsissä on karkeampi kuin kerällä olevan langan. Ihoa vasten pidettävään kesätoppiin lanka ei siis vaikuta sopivan.

Mallitilkustani tuli silmukkatiheydeltään suosituksen mukainen, mutta kerrostiheydeltään hieman tiukempi. Ryhdikäs tilkku vihjaa, että lanka voisi sopia vaikka kesäiseen neuletakkiin palmikoilla tai pintaneuleilla höystettynä. Pellavan ominaisuudet kuitenkin tunnetusti muuttuvat pesujen myötä, ja ainakin suuremman työn neulojan kannattanee varautua materiaalin mahdolliseen pehmenemiseen ajan myötä.

Testattu lanka on väriä numero kolme ja tässä oljenkeltaisessa värissä eri kuidusta kehrättyjen säikeiden väriero korostuu. Tummemmat säikeet tummuivat vielä entisestään, kun tilkun kasteli, mutta kuivassa tilkussa ero ei enää ole niin silmiinpistävä. Yhdeksän värin värikarttaan mahtuu mustan ja valkoisen lisäksi valikoima sekä kylmiä että lämpimiä sävyjä.

Tilkku

Langan tiedot

63 % puuvillaa, 37 % pellavaa
50 g = 90 m
Puikkosuositus: 4–4,5 mm
Tiheys: 17 s ja 23 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

Schachenmayr Tahiti

Schachenmayrin Tahiti on ohut ja kevyt puuvillalanka, jossa on aavistus tekokuitua. Mainospuheen mukaan polyesteri antaa langalle joustoa. Lanka on kieltämättä miellyttävää neuloa, ja sileä neulepintakin on mukavan tuntuista. Tahiti on ohueksi puuvillalangaksi selvästi löyhäkierteisempää kuin vaikka vastaavan paksuinen virkkauslanka. Siksi se on myös selvästi pehmeämpää, mutta varjopuolena langan halkeilu saattaa muodostua ongelmaksi joillakin puikoilla tai käsialoilla neuloessa.

Neuloin tilkkuni 2,5 mm puikoilla ja tilkun tiheys kasteltuna ja pingotettuna on löysempi kuin suositustiheys. Oman tilkkuni tiheys on 28 s ja 40 krs = 10 cm. Tilkun pinta on kuitenkin mielestäni melko tasainen ja riittävän peittävä vaatteeseen. Kastellusta tilkusta irtosi aavistuksen väriä huuhteluveteen.

Langan ohuuden ja materiaalin lisäksi myös Tahitin värikartta viittaa selvästi kesään. Kahdestatoista liukuvärisestä vaihtoehdosta suurin osa on hempeän pastellisävyisiä ja väriliuku vaikuttaa kohtalaisen pitkältä. Tahitista voisi virkata vaikka rantakassin tai neuloa ilmavan pitsihuivin suojaamaan hartioita auringonpaisteelta. Vierastan itse tällaista liukuvärjäystä vaatteessa, mutta raidoittamalla kahta väriä voisi saada varsin pirteän efektin kevyeen kesätoppiin.

Tilkku

Langan tiedot

99 % puuvillaa, 1 % polyesteriä
50 g = 280 m
Puikkosuositus: 2–3 mm
Tiheys: 32 s ja 48 krs = 10 cm
Hienopesu 30 asteessa

BBB Filati Surf 8

BBB Filati Surf 8 on ohut merseroidusta puuvillasta valmistettu virkkauslanka. Virkkauslankojen tapaan se on melko tiukkakierteistä, ohutta ja kovaa. Langan kerä on kovan pahvikeskiön ympärillä ja pitää sen avulla hyvin muotonsa.

Testatessa kokeilin sekä virkata että neuloa lankaa, ja molemmat pinnat ovat nähtävissä mallitilkussa. Lanka käyttäytyi hyvinkin kuten ohuen virkkauslangan odottaisi ja sitä oli helppo virkata. Neuloessa langan kaapelikierre oli edukseen ja neulotusta pinnasta tuli jopa odottamattoman tasainen. Mallitilkun virkattu osuus on virkattu 1,75 mm koukulla ja neulottu osuus on jatkettu siitä 2 mm puikoilla.

Lankaa voi ensisijaisesti suositella liinoihin ja muihin perinteisiin virkkaustöihin, mutta ilahduttavan pirteän ja monivärisen värikartan avulla siitä voisi hyvinkin tehdä pieniä koristeita ja koristenauhojakin. En kokeillut langalla perinteisiä nauhankudontatekniikoita, mutta niiden testaaminen on vähintään mielenkiintoinen vaihtoehto. Värikartalla on yhteensä 34 erilaista väriä.

Tilkku

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = n. 338 m
Koukkusuositus: 1,5 - 1,75 mm
Pesu 40 asteessa

Hjertegarn Cotton Linen

50 gramman kerillä myytävä Cotton Linen on kolmisäikeinen kasvikuitulanka. Neuloessa lanka ei juurikaan jousta, mikä on ominaista sekä puuvilla- että pellavalangoille. Neuloin mallitilkun vyötteen suositusta pienemmillä 2,5 mm puikoilla. Käsialani on löysä, joten otan yleensä aina noin millin ohuemmat puikot, kuin mitä ohjeessa on suositeltu. Puikkokoko tuntui osuneen nappiin, sillä mallitilkun neulepinnasta tuli sopiva vaikkapa vaatetta varten. Mallitilkusta huomaa, että neulekäsialani nurjilla kerroksilla on oikeita löyhempää. Siksi tilkun joka toinen kerros on hieman löyhempi. Pingotus ei tätä korjannut, joten isompaa työtä varten ottaisin nurjille kerroksille käyttöön vieläkin ohuemman puikon.

Valmistajan sivuilta en löytänyt langasta mitään tietoa, mutta kotimaisen jälleenmyyjän sivujen perusteella langassa on viisi vaaleaa, utuista sävyä. Neuloisin tästä langasta kesätopin tai -paidan, mutta Cotton Linen sopii varmasti myös virkkaamiseen. Miksei tästä voisi virkata itselleen vaikka kauppakassin.

Tilkku

Langan tiedot

70 % puuvillaa, 30 % pellavaa
50 g = n. 120 m
Puikkosuositus: 3,5–4 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm
40 asteen pesu, kolmen pisteen silitys

Online Linie 389 Cella

Onlinen Linie 389 Cella on keväinen puuvillalanka, joka näyttää kerällä juuttiköyden pikkusiskolta kierteensä takia. Kun näin kerän ensimmäisen kerran, mietin heti, kuinka paljon sen neulominen tulisi rasittamaan kyynärvarsia ja ranteita. Pelkoni oli kuitenkin täysin ylimitoitettu, sillä käteni eivät valittaneet mallitilkkua neulottaessa. Sen sijaan lanka halkeili jonkin verran neulottaessa, ja monta kertaa oli käydä niin, että kaikki säikeet eivät päätyneetkään neulottaviksi. Lisäksi langan rakenne tuntui korostavan käsialani pieniä epätasaisuuksia.

Valmis tilkku oli jo ennen pesua mukavan laskeutuva ja tämä ominaisuus piti kutinsa myös pesun jälkeen. Vaikka ohjeenmukainen konepesu tasoittikin neulepintaa hieman, ei siitä kuitenkaan tullut täysin tasaista. Tämä lienee siis hyvä pitää mielessä, jos haluaa langan joka edesauttaa sileää neulepintaa materiaalinsa ja/tai rakenteensa takia. Pesu ei myöskään vaikuttanut tilkun tiheyteen huomattavasti, mutta tämä saattaa kuitenkin johtua käsialastani ja sen löyhyydestä.

Vaikka lankavyöte suositteleekin vain 40-asteista pesua, lanka tuntuu sen verran järeältä, että mieleni tekisi melkein neuloa siitä kasvopyyhe tai kasvoille tarkoitettu puhdistusliina ja testata, kuinka se kestää kuumempaa pesua.

Valmistajan värikartassa on 13 sävyä, joiden joukosta löytyy sävyjä niin pastellien kuin kirkkaittenkin värien ystäville. Testikerä on sävyä 08, joka on hieman pastellisävyyn taittava keltainen.

Tilkku

Langan tiedot

100 % merseroitua puuvillaa
50 g = n. 80 m
Puikkosuositus: 5–5,5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
40 asteen konepesu

BBB Bali

Bali on italialainen täyspuuvillalanka, joka myydään riittoisalla 100 gramman kerällä. Langan tuntuma kerällä ja neuloessa on melko kova, jopa nyörimäinen. Bali on kerrattu useaan otteeseen: ensin kaksisäikeiseksi, joista on koottu nelisäikeiset osuudet ja nämä on kerrattu vielä kolmisäikeisiksi.

Neuloessa lanka juoksee kerältä hyvin eikä halkeile, mutta tuntuma on tosiaan kova. 5 millin suosituspuikoilla syntyy tasaista ja peittävää neulospintaa, joka kuitenkin laskeutuu.

Värikartalla on jopa 40 vaihtoehtoa, mutta ilmeisesti osa väreistä on lopetettu. Alunperin valikoima on kuitenkin ollut hyvin runsas. Karkean tuntuman vuoksi suosittelisin lankaa erilaisiin sisustustekstiileihin ja toki myös vaatteisiin, mutta ei kuitenkaan herkkäihoisimmille. Itse toteuttaisin langasta ensisijaisesti esimerkiksi tyynynpäällisiä tai jotakin vastaavaa, mutta varmasti myös erilaiset neuletakit ja -paidat onnistuisivat Balista.

Tilkku

Langan tiedot

100 % puuvillaa
100 g = 170 m
Puikkosuositus: 4,5–5 mm
30 asteen pesu

Arviot

Reeta Huhtala: Online Linie 387 Cotino, Schachenmayr Tahiti, Online Linie 389 Cella

Lisää Reetasta

Karoliina Härkönen-Clive: Katia Cotton-Cashmere

Lisää Karoliinasta

Maija Koskinen: Hjertegarn Cotton Linen

Lisää Maijasta

Suvi Niska: BBB Bali

Lisää Suvista

Eeva Turkka: BBB filati surf 8

Lisää Eevasta

Ulla 02/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Reeta Huhtala:
Nosta silmukkasi uudelle tasolle

Reeta Huhtala:
Kivenkovaa asiaa pitsistä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nalleja kuin nukkeja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pitsejä etelänaapurista

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Karoliina Härkönen-Clive:
Inspiraatiota väreistä

Eeva Turkka:
Ullan kesäneulelajit

Useita kirjoittajia:
Suuren neuleurheilujuhlan tuntua

Useita kirjoittajia:
Sukkakisakonkari muistelee

Useita kirjoittajia:
Villaa, silkkiä ja sekoitteita

Useita kirjoittajia:
Puuvillalankoja

Useita kirjoittajia:
Värejä ja kimallusta

Violet:
Maalaisromanttinen Kotileikki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.