Sukkakisakonkari muistelee
Ihan ensimmäisenä, kuka olet ja kuinka osallistut tourille?
Olen PäiviH ja olen mukana Tourilla moderaattorina ja testineulojana.
Mitkä ovat jääneet mieleen huippuhetkinä tai suurimpina haasteina aiemmilta kisavuosilta?
Huippuhetkiä on ollut monta, ensimmäisenä varmaan vuonna 2013 kisan ensimmäinen etappivoitto. Samana kesänä suurin haaste oli kokoaikatyön ja sukkakisan yhdistäminen, yöunet jäivät aika vähiin.
Tempaus on kansainvälinen ja kisan yhteishenki on iloinen ja kannustava. Oletko saanut kisaamisen ansiosta uusia ystäviä muualta maailmasta?
Olen saanut nettikavereita ympäri maailmaa. Tapasin keväällä Lontoossa neulojan, johon olen tutustunut sukkakisoissa. Moderaattoriryhmä on myös tullut tutuksi, kun aloitin viime vuonna testineulojana.
Voitit koko kilpailun yksilösarjan vuonna 2014, yllätyitkö voitosta?
Olin vuonna 2013 kisassa toinen, joten sinänsä palkintosija ei ollut yllätys. Olin myös lomalla koko kesän 2014, joten pystyin neulomaan silloin kun halusin. Kesän 2014 kisa oli tosi tasainen, ennen viimeistä etappia kaikilla etapeilla oli ollut eri voittaja, joten piste-erot olivat pienet. Viimeisen etapin malli oli sitten minulle sopiva ja etappivoiton ansiosta voitin koko kisan, toisenlaisella mallilla lopputulos olisi varmasti ollut eri.
Mikä mielestäsi selittää Suomen hurjaa menestystä lajissa?
Suomessa innostuttiin Tour de Sock -sukkakisasta kesällä 2013, kun olin itsekin mukana ensimmäistä kertaa. Mukana oli silloin 40 suomalaista ja meidän edustusjoukkueemme Speedyt, jossa itsekin silloin olin, voitti joukkuekisan. Kai ne on nämä meidän valoisat kesäyöt ja innostus kaikenlaisiin kisoihin, mikä saa neulojan joskus ylittämään itsensä. Toisaalta tämä suomalainen neulontatekniikka on aika nopea ja vähäeleinen. Lisäksi koska olemme vähän yllytyshulluja ja sinnikkäitä, niin pitäähän sitä joskus kokeilla kellon ympäri neulomistakin.
Mitä neuvoja antaisit vastaaviin saavutuksiin tähtääville neulojille harjoittelua varten?
Kannattaa neuloa paljon erilaisista ohjeista. Ja englanninkieliset termit kannattaa myös opetella hyvin, kilpailun aikana ei ehdi paljon sanakirjoja selata. Erilaiset tekniikat on hyvä hallita ja ohjeita pitää opetella noudattamaan kirjaimellisesti, se oli ainakin mulle ekana kesänä pikkuisen hankalaa kun mielelläni oikaisen ja muuntelen ohjeita.
Olet tänä vuonna mukana moderointitiimissä etkä kilpailemassa. Ovatko odotuksesi kisasta muuttuneet?
Testineulojana kisani on vähän erilainen kuin muilla. Aloitan testaamisen jo keväällä ja kisan alettua luen tiiviisti kysymysketjua, ja pyrin vastaamaan sekä suomalaisten että muiden eurooppalaisten kysymyksiin, kun muilla aikavyöhykkeillä asuvat modet nukkuvat. Ohjeiden odotus ei ehkä ole niin jännää kuin kisaajilla, kun ainakin osa ohjeista on jo tuttuja, mutta muuten seuraan kisaa ja iloitsen, kun kisaajat saavat sukkaparejaan valmiiksi. Yritän myös olla tasapuolinen, ja esimerkiksi viime kesän kuvakisassa yritin valita myös muiden kuin suomalaisten sukkakuvia äänestykseen.
Kun olet ollut itse kisaamassa, miten joukkuekaverit ovat tsempanneet toisiaan?
Joukkuekisa on yllättävän kannustava. Jo se, että on mukana joukkueessa, saa yrittämään parhaansa ihan vaan joukkueen takia.
Mikä on lempimallisi menneistä kisasukista?
Varsinkin viime kesän malleissa oli monta josta tykkäsin, Far into the Forest voisi olla se suurin suosikki.