Ulla 02/16

Suuren neuleurheilujuhlan tuntua

Loppukesästä saamme olla taas todistamassa suurta urheilutapahtumaa, kun olympialaiset alkavat Brasilian Rio de Janeirossa. Neulovalle urheilun ystävälle neule voi olla hyvinkin oleellinen osa kisakatsomoa, mutta tiesitkö, että internet antaa neulojalle mahdollisuuksia osallistua suureen urheilujuhlaan aivan uusin tavoin? Neuleyhteisö Ravelry tarjoaa kesän penkkiurheilun piristeeksi useita vaihtoehtoja ja onpa neulojille myös ihan omia kilpailuja. Ravellenic games kutsuu neulojat haastamaan itsensä neulomalla olympiakisojen aikana jotakin erityistä. Maantiepyöräilyn Tour de Francen aikana voi puolestaan polkea rukkia tai neuloa sukkia. Keväällä kisattu Sock Madness ja kesällä alkava Tour de Sock ovat puhtaasti neuleurheilua, jossa nopeat sukanneulojatiimit kisaavat toinen toistaan vaativampien mallien parissa.

Ravellenic games olympialaisten aikaan

Ravellenic games 2016 on Ravelry-ryhmä, johon voi liittyä kuka tahansa ja jossa voi keskustella kisojen aikana (5.8.–21.8.) puikoilla olevista neuleista. Ryhmässä ei varsinaisesti kilpailla. Ideana on, että jokainen asettaa omat tavoitteensa ja tekee lopulta itse päätöksen siitä, saavuttiko tavoitteensa. Kyseessä on siis suuri virtuaalinen KAL eli knit-a-long, yhteisneulontatapahtuma. Menneinä vuosina on voinut haastaa itsensä muun muassa seuraavissa leikkimielisissä lajeissa: cast-on trap shoot eli projektinaloitusammunta, charity rowing eli hyväntekeväisyyssoutu, holiday hurdles eli loma-aidat ja wips wrestling eli paini keskeneräisten projektien kanssa.

Myös muun muassa langan värjäykselle ja kudonnalle on omat sarjansa. Osassa erikoisempia lajeja, kuten purkamissarja ja vanhojen projektien päättämissarja, on sääntöjä. Suurin osa lajeista on kuitenkin säännöiltään hyvin joustavia, ja hattusarjaan osallistuva projekti voi “kilpailla” myös vaikka hyväntekeväisyyssarjassa tai vauvasarjassa.

Tämän vuoden lajeja ei vielä ole julkaistu, mutta jos yhteisneulonta urheilun äärellä kiinnostaa, voi Ravellenic Games 2016 -ryhmään liittyä Ravelryssa jo nyt. Pääryhmä on englanninkielinen, mutta suomalaisilla Ravelry-ryhmillä on luultavasti omia kisatiimejä samalla teemalla. Tai kokeile kesäneulelajeja Ullan tapaan.

Tour de Sock

Tour de Sock on Lääkärit ilman rajoja -järjestölle varoja keräävä hyväntekeväisyystapahtuma, jossa kilpaillaan kuuden etapin verran sukkien nopeusneulonnassa sekä yksilö- että joukkuesarjoissa. Joukkueita on kymmenittäin, ja eri joukkueet ovat mukana enemmän tai vähemmän tosissaan kilpailemassa. Menneiden vuosien kilpailuissa suomalaisille neulojille on kehittynyt maine hurjan kirikykyisinä sukanneulojina, joiden nopeuden kanssa muiden ei oikeastaan edes kannata yrittää kilpailla. Koska sukkien neulomiseen on annettu aikaa enintään seuraavan ohjeen julkaisuun asti, voi käydä niin, että uupumuksen iskiessä alkaa pääjoukon perälauta vuotaa ja etappi jää kesken. Kisassa saa onneksi jatkaa seuraavalla etapilla samalta lähtöviivalta. Osallistumismaksun hinnalla saa tempaukseen kuuluvien sukkien ohjeet. Ja vaikka ei saisi ensimmäistäkään paria annettuina aikoina valmiiksi asti, voi hyväntekeväisyyshenkisessä tempauksessa osallistua keskusteluihin ja yhteishenkeen siitä huolimatta. Sponsoreina tapahtumalla on useita indie-värjäreitä, jotka tarjoavat kilpailijoille lankojaan maailman kauneimmissa väreissä.

Lue myös menestyneen kisakonkari PäiviH:n haastattelu, jossa Päivi kertoo kisakokemuksistaan. Päivi vei vuoden 2014 Tour de Sock -kisan voiton ratkaisevalla viimeisellä etapilla ja toimii tänä vuonna järjestäjätiimissä.

Tour de Fleece

Tour de Fleece on puolestaan kehrääjien tapahtuma, jossa tarkoitus on polkea rukkia samalla kun kestävyysurheilun kuninkaat kiertävät konkeleillaan Ranskaa (2.7.–24.7.) Värttinäkehruu on tietysti myös sallittua. Tapahtuma on saman tyyppinen kuin Ravellenic games, eli jokainen asettaa omat tavoitteensa ja päättää, onko päässyt niihin. Tour de Fleece mukailee Tour de Francen aikataulua siten, että vuorietappien aikana rohkaistaan kehräämään jotakin haastavaa tai käyttämään mäkikirikilpailun johtajan tapaan pilkullista vaatetta haastavaa kuitua kehrätessä. Aikataulussa huomioidaan myös lepopäivät. Kilpailun viimeisenä päivänä tai muutoin erityisen voitokkaina kehruuhetkinä kehotetaan käyttämään kokonaiskilpailun johtajan mukaan keltaista väriä.

Virallisessa Tour de Fleece -Ravelry-ryhmässä on omat alueensa eri tyyppisille kisaajille. Kehrääjä voi valita haluaako liittyä pääjoukkoon (ranskaksi peloton), sprinttereihin, itseään haastaviin mäkispesialisteihin vai löysäilijöihin (lantern rouge, joka on myös nimitys varsinaisessa kilpailussa viimeisenä maaliin pääsevälle pyöräilijälle). Myös alaikäisille on oma keskustelualueensa. Lisäksi kisassa on mukana suuri määrä wildcard-joukkueita eli villejä kortteja, jotka ovat tietyn teeman ympärille muodostettuja enemmän tai vähemmän vapaamuotoisia joukkueita.

Käytännössä mukana on muun muassa Ravelry-ryhmien tai rukkivalmistajien joukkueita tai vaikka tietyn värjärin kuituihin erikoistuvia joukkueita. Myös Suomalaiset kehrääjät -Ravelry-ryhmällä on usein ollut oma joukkueensa. Nämä villi kortti -tiimit voivat myös jakaa palkintoja keskuudessaan asettamiensa sääntöjen puitteissa.

Pyöräilyä saa katsoa ja siitä saa myös puhua, mutta mitenkään pakollista se ei ole. Kehotan kuitenkin pyöräilystä täysin tietämätöntäkin ainakin kokeilemaan kisan seuraamista, jos ei muuta niin helikopterista kuvattujen hienojen maisemien takia ja mahdollisten tulevien lomakohteiden bongaamiseksi. Kehrätessä voi myös nautiskella paikallisia erikoisuuksia, kuten lähitilan lampaiden villaa tai juustoa.

Teksti

Eeva Turkka

Lisää Eevasta

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 02/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Reeta Huhtala:
Nosta silmukkasi uudelle tasolle

Reeta Huhtala:
Kivenkovaa asiaa pitsistä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nalleja kuin nukkeja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pitsejä etelänaapurista

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Karoliina Härkönen-Clive:
Inspiraatiota väreistä

Eeva Turkka:
Ullan kesäneulelajit

Useita kirjoittajia:
Suuren neuleurheilujuhlan tuntua

Useita kirjoittajia:
Sukkakisakonkari muistelee

Useita kirjoittajia:
Villaa, silkkiä ja sekoitteita

Useita kirjoittajia:
Puuvillalankoja

Useita kirjoittajia:
Värejä ja kimallusta

Violet:
Maalaisromanttinen Kotileikki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.