Ulla 02/16

Villaa, silkkiä ja sekoitteita

Sandnes Garn Duo

Sandnes Garn Duo -lanka on tasainen sekoitus puuvillaa ja merinovillaa. Värikartasta löytyy 18 eri sävyä. Mukana on pastellivärien lisäksi myös muutama hieman reippaampi värisävy. Testattavana oli marjapuuronpunainen (4327).

Duo on selvästi mattapintainen niin kerällä kuin neulottunakin. Käsissä lanka tuntuu pehmeältä. Suurin ongelmani puuvillan kanssa on yleensä langan halkeilu, mutta Duo halkeili mallitilkkua tehdessä yllättävän vähän. Mallitilkku näyttää hieman meleeratulta, mitä kuvista ei välttämättä huomaa. Oletettavasti väri on tarttunut puuvillaan eri tavalla kuin villaan, ja siksi eri säikeiden värissä on hiuksenhieno ero.

Langan juoksevuuden huomioon ottaen se on yllättävän paksua. Jo muutama kerä riittäisi pienen lapsen paitaan, eikä paita olisi yhtä painava kuin täyspuuvillasta tehty paita. Mallitilkun tiheys muuttui käsinpesussa 20 silmukasta 19 silmukkaan, joten langasta tehdyn neuleen mahdollinen venähtäminen kannattaa ottaa huomioon ohjetta valitessa.

Tilkku

Langan tiedot

55 % merinovillaa, 45 % puuvillaa
50 g = 124 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm
Pesu villapesuohjelmalla 30 asteessa

Louhittaren luola Luonnotar

Luonnotar on yksisäikeinen merinovillalanka, ja saattaa sellaisena saada seuraa lankahyllyssäsi muun muassa Madelinetoshin Tosh Merino Lightista ja Hedgehog Fibresin Skinny Singlesistä. Yksisäikeiset merinovillalangat ovat selvästi olleet yksi viime vuosien trendeistä, joten on mukavaa nähdä myös suomalaisen värjärin versio valikoimissa. Luonnottaren värikartasta löytyy monta samaa sävyä kuin muistakin Louhittaren luolan langoista.

Vyyhdillä Luonnotar näyttää hyvinkin tasaväriseltä, mutta vyyhtiä keriessä ja lankaa neuloessa huomaa värin vaihtelevan, kuten käsinvärjätyltä langalta voi odottaakin. Ainakin testattavana ollut väri "setri" on kuitenkin hyvin harmoninen, eivätkä värinvaihtelut peittäisi monimutkaistakaan pintakuviota.

Neuloessa lanka tuntuu hyvin pehmeältä, mutta kerältä tuleva lanka näytti tuon tuosta olevan kierteellä. Itse tilkku on kuitenkin melko tasainen.

Tilkku kulki mukanani muutaman päivän keskeneräisenä, ja sinä aikana tilkun pinta ehti muuttua hieman pörröiseksi. Kovaa kulutusta lanka ei todennäköisesti kestäisi nukkaantumatta. Kuvittelisin Luonnottaren olevan parhaimmillaan huivilankana. Tilkku ei päästänyt väriä käsinpesussa.

Tilkku

Langan tiedot

100 % merinovillaa
100 g = 400 m
Käsinpesu

Ito Tetsu

Ito Tetsu on osa Iton japanilaisten lankojen valikoimaa. Iton valikoimaan kuuluu pienten japanilaisten langanvalmistajien erilaisia laadukkaita ja mielenkiintoisia lankoja, joita voi käyttää monipuolisesti ja yllättävästi. Tetsussa yllätyksen tuo kiiltävään laadukkaaseen mulperisilkkiin yhdistettu ohut säie ruostumatonta terästä. Teräs kulkee langassa koko matkalta huomaamattomasti silkin sisällä. Langan värikarttaan kuuluu tällä hetkellä 14 väriä. Värivalikoima painottuu hillittyihin ja klassisiin sävyihin, mutta punainen ja violetti tarjoavat piristystä.

Muistan kun luin ensimmäisen kerran silkin ja teräksen yhdistävästä langasta, mahdollisesti silloin aktiivisesti seuraamani Yarn Harlotin blogista. Mietin tuolloin, millaista lanka itsessään olisi. Neule taisi olla joku jakku, jonka oli tarkoitus pysyä keveänä ja jäykkänä kantajansa päällä. Nyt vuosia myöhemmin sain itse testata tätä erikoisuutta. Lanka ylitti odotukseni monella tavalla.

Langan neulominen on suunnilleen niin miellyttävää kuin ompelulangan paksuisen silkin, joka joustaa kuin ruostumaton teräs, voi kuvitella olevan. Miellyttävänä yllätyksenä pudotetut silmukat eivät kuitenkaan juosseet lainkaan. Teräs toimi langassa rakenteena kuten teräksen saattaisi kuvitella tekevän: mallitilkku ja sen silmukat pitivät hyvin muotonsa ja mallitilkku oli erinomaisesti muotoiltavissa. Jos lankaan yhdistäisi kevyttä ja pörheää mohairsilkkiä, voisi vaikutelma olla keveä ja pehmoinen kuin hattara – ja samalla kuitenkin muotonsa säilyttävä.

Lanka on erittäin ohutta. Paljaaltaan neulottuna siitä tulee pienilläkin puikoilla avointa ja erittäin kevyttä pintaa, mutta yhdistettynä vaikkapa kevyeen mohairiin tai merinoon lanka tuo mielenkiintoista ja uudenlaista rakennetta neuleeseen. Kaikkiaan Ito Tetsu on erittäin mielenkiintoinen lanka.

Tilkku

Tilkku

Langan tiedot

61 % silkkiä, 39 % ruostumatonta terästä
15 g = n. 246 m
Käsinpesu

Ito Kinu

Ito Kinu on japanilainen täyssilkkilanka. Lanka on valmistettu kokonaan raakasilkistä, jota jää jätteenä kehrätessä kiiltäviä silkkilankoja. Langan värit on sekoitettu eri sävyisistä silkeistä, joten valmis lanka on murretun ja hyvin maanläheisen eloisaa, muttei kuitenkaan kirjavaa. Langan monipuolisessa värikartassa on 39 eri vaihtoehtoa.

Kinu sopii monenlaisiin neuleisiin. Yksinkertaisena neulottuna lanka on melko ohutta, mutta sitä on mahdollista neuloa peittäväksi neulepinnaksi myös käsin. Vaatteen neulominen yksinkertaisesta Itosta vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä, mutta valmiina neulepintana raakasilkkineulos on tyylikäs ja miellyttävä päällä. Neuloessa tahmeahkosta raakasilkistä kehrätty lanka käyttäytyy hyvin: se on silkin tavoin joustamatonta, mutta ei liian liukasta tai halkeilevaa. Neulepinnasta on helppo saada tasaisen kaunista.

Itse neuloisin Kinusta mielelläni kauniin, laskeutuvan jakun tai topin edustuskäyttöön. Voisin myös yhdistää langan toiseen ohueen lankaan lisäämään valmiin neulepinnan pöyheyttä. Ohuiden lankojen kanssa kannattaakin harkita niiden yhdistämistä toisiinsa tai niiden neulomista kaksinkertaisena, jolloin avautuu uudenlaisia mahdollisuuksia.

Tilkku

Langan tiedot

100 % silkkiä
50 g = n. 425 m
Puikkosuositus: 2–3 mm

Katia Cotton-Cashmere

Koska olen helsinkiläinen pitsineuleista pitävä lankahifistelijä, ihastuin Katian Cotton-Cashmereen jo langan kuvauksen luettuani. Vaikka olen villan fani henkeen ja vereen, koen aina keväisin innostuksen ei-villaisia kuituja kohtaan. Kun mukaan heitetään vielä kashmiria, rakkaussuhde on valmis. Lankaa oli mukava neuloa, eikä se saanut käsiä särkemään.

Jopa väljällä käsialallani neulottu tilkku ei näytä epätasaiselta kalanverkolta, vaan lanka antaa käsialan pienet epätasaisuudet hyvin anteeksi, varsinkin pesun jälkeen. Pesu ei kuitenkaan muuttanut tilkun tiheyttä suuresti, vaan lähinnä tasoitti neulepintaa.

Valmistajan värikartassa on kymmenen sävyä, joista enemmistö on vaaleiden ja puuteristen sävyjen ystäville. Itselleni tämä on langan suurin heikkous, sillä värivalikoimasta ei löydy minulle mieluisimpia kirkkaita tai syviä sävyjä. Jos rajallinen värivalikoima ei haittaa, Cotton-Cashmere on moneen tarkoitukseen sopiva lanka.

Tilkku

Langan tiedot

90 % puuvillaa, 10% kashmiria
50 g = n. 155 m
Puikkosuositus: 2,5–3,5 mm
Tiheys: 26 s ja 32 krs = 10 cm
30 asteen hellävarainen konepesu

Rowan Softyak DK

Softyak DK on mielenkiintoinen sekoitus puuvillaa, jakkia ja nylonia. Jakin alusvillaa kerätään kampaamalla, minkä jälkeen se kehrätään kuiduksi. Jakin tuottama päällimmäinen karkea villa käytetään muun muassa köysiin tai karkeisiin telttakankaisiin villan lujuuden takia. Jakin niin kutsuttu hieno alusvilla, jota eläin tuottaa vain noin 100 grammaa vuodessa, kelpaa hienoimpien lankojen raaka-aineeksi. Alusvilla muistuttaa kashmiria tai vielä hienompaa ja harvinaisempaa vikunjan villaa, ja sen pituus on noin 15–17 micronia. Jakin villakuitu on luja ja samaan aikaan pehmeä. Hienoakin hienompi jakinvilla ei kutita kuten lampaanvilla, vaan se sopii arimmallekin iholle. Eräiden tuotetietojen mukaan jakinvilla on myös hypoallerginen, mutta toistaiseksi villaa on tutkittu vain vähän. Jakinvilla ei sisällä lanoliinia ja rakenteeltaan se on mosaiikin näköinen – ei siis suomumainen, kuten herkkäihoisia kutittava lampaanvilla.

Softyak DK:ssa jakki on sekoitettu puuvillaan ja nyloniin, mikä kuulostaa ensin erikoiselta yhdistelmältä. Jakki tuo lankaan kuitenkin lämpöä ja puuvilla viileyttä sekä pehmeyttä, nylon puolestaan joustoa ja kestävyyttä. Lanka on eräänlaista tuppilonauhaa, mikä tekee langasta pehmeän ja ilmavan. Langan sisään mahtuu paljon ilmaa, mikä lisää langan lämmittävyyttä.

Softyakia on miellyttävä neuloa. Se soljuu jouhevasti myös bambupuikoilla ja valmista neulepintaa syntyy lähes itsestään. Koska lanka on eräänlaista neulottua tuubia, on siitä hieman vaikeampi saada erittäin tasaista pintaa. Toisaalta tähän lankaan sopii pieni elävä rosoisuus, sillä mikä olisikaan parempi kontrasti kuin rosoinen pinta, joka on kuitenkin erittäin pehmeää.

Koska Softyakissa on käytetty kahta kohtalaisen pehmeää kuitua, mallitilkku kyllä nyppääntyi jonkin verran hankaustestissä, mutta ei häiritsevässä määrin. Pesussa pinta tasoittui jonkin verran ja neulepinnasta tuli mielestäni kauniin elävä. Langasta neuloisi varmasti ihanat ja pehmeät asusteet itselle ja lapsille. Esimerkiksi erilaiset pintaneuleet pääsevät tämänkaltaisissa langoissa kauniisti esille. Voisin itse neuloa Softyakista esimerkiksi palmikoilla koristellun, lämpimän syyspipon.

Tilkku

Langan tiedot

76 % puuvillaa, 15 % jakkia, 9 % nylonia
50 g = 135 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 30 krs = 10 cm
30 asteen konepesu

Ito Sensai

Sensai on höyhenenkevyt mohairin ja silkin sekoitus Japanista. 20 gramman kerässä on peräti 240 metriä, eli yhdestä kerästä neuloo jo pitkän pätkän. Sensain kaltaiset langat ovat edukseen isoilla puikoilla neulottuina, jolloin neuloksesta tulee ilmavaa ja kevyttä. Arvosteltavana ollut väri Cream (301) on kauniin persikkainen ja kuin suoraan tämän kevään värikartoilta maailman muodin osalta. Langan värikartassa on peräti 40 eri sävyvaihtoehtoa.

Sensain neulomiseen tottuminen vei hetken, sillä lanka on yhtä aikaa todella ohutta ja hyvin pörröistä. Suosittelen neulomaan lankaa kohtalaisen terävillä puikoilla. Itse neuloin mallitilkun bambupuikoilla, joiden terävyys ei välttämättä ollut aivan riittävä, ja siksi silmukoiden kanssa oli välillä vähän hankaluuksia. Sensaita on kuitenkin ilo neuloa. Huomasin mallitilkkua neuloessani pysähtyväni muutaman silmukan välein silittelemään valmistuvaa neulepintaa ja ihastelemaan sen pehmeyttä.

Mohair tuo langalle pörröisyyttä ja kestävyyttä, silkki puolestaan pehmeyttä ja kiiltoa. Sensai toimiikin loistavasti huiveissa. Mohairista huolimatta myös pitsineulekuviot pääsevät tämän kaltaisissa langoissa oikeuksiinsa ja pingotus pysyy hyvin. Langasta valmistuu huivien lisäksi kevyet neuletakit tai -puserot. Mikäli et halua käyttää näin ohutta lankaa yksinkertaisena, voi Sensain vierelle ottaa toisen langan ja neuloa kaksinkertaisena. Erilaisia kuituja yhdistelmällä saa aikaan ihania neulepintoja, joten suosittelen kokeilemaan rohkeasti!

Pesun ja kevyen pingotuksen jälkeen tilkku avautui kauniisti ja puhkesi kukkaan. Sensai tuntuu kestävältä langalta. Siinä onkin kahta hyvin kestävää ja pitkää kuitua, joten en muuta odottanutkaan.

Tilkku

Langan tiedot

60 % mohairia, 40 % silkkiä
20 g = 240 m
Puikkosuositus: 3,5–4 mm
Tiheys: 18–20 s = 10 cm
Käsinpesu

Arviot

Taija Elo: Rowan Softyak DK, Ito Sensai

Lisää Taijasta

Karoliina Härkönen-Clive: Katia Cotton-Cashmere

Lisää Karoliinasta

Eeva Turkka: Ito Kinu, Ito Tetsu

Lisää Eevasta

Violet: Louhittaren luola Luonnotar, Sandnes Garn Duo

Lisää Violetista

Ulla 02/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Reeta Huhtala:
Nosta silmukkasi uudelle tasolle

Reeta Huhtala:
Kivenkovaa asiaa pitsistä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nalleja kuin nukkeja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pitsejä etelänaapurista

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Karoliina Härkönen-Clive:
Inspiraatiota väreistä

Eeva Turkka:
Ullan kesäneulelajit

Useita kirjoittajia:
Suuren neuleurheilujuhlan tuntua

Useita kirjoittajia:
Sukkakisakonkari muistelee

Useita kirjoittajia:
Villaa, silkkiä ja sekoitteita

Useita kirjoittajia:
Puuvillalankoja

Useita kirjoittajia:
Värejä ja kimallusta

Violet:
Maalaisromanttinen Kotileikki

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.