Ulla 01/18

Vaihtelua joustinneuleelle

Sukan ja lapasen varteen kaipaa joskus vaihtelua tavalliselle 2 oikein, 2 nurin -joustimelle. Kun myös kierretty joustinneule alkaa tympiä, on aika suunnata uusille urille. Tähän artikkeliin on koottu viisitoista helppoa mallineulosta sukkien tai lapasten varteen. Kussakin kaaviossa on merkittynä yksi mallikerta. Mallineulosten mallikertojen silmukka- ja kerrosmäärät vaihtelevat, joten olethan tarkkana silmukoita luodessasi.

Joustimeen saa vaihtelua pelkästään oikeiden ja nurjien silmukoiden erilaisella rytmitystavalla, kuten tunturineuleessa (kaavio 2) tai rikotussa joustimessa (kaavio 7), mutta vaihtelua tuovat myös helpot pitsimallit kuten muurahaisenpolku (kaavio 10) ja vinopitsi (kaavio 13). Palmikoitakin varteen voi neuloa, kunhan pitää huolen, että varsi joustaa riittävästi. Palmikkomalleja ovat esimerkiksi ketjujoustin (kaavio 6) ja aaltojoustin (kaavio 1).

Huomaa, että neulomalla mallikertojen väliin lisää oikeita tai nurjia silmukoita saat muokattua mallikerran silmukkamäärää ja ulkonäköä. Esimerkiksi kaavion 6 ketjujoustinta on käytetty oikeilla silmukoilla höystettynä Angus-sukissa (Ulla 1/18). ja aaltojoustinta (kaavio 1) vähentämällä nurjia silmukoita Hilma-lapasissa (Ulla 1/04).

Kaavioavain

Aaltojoustin

Tunturineulos

Pitsijoustin

Merimiehen joustin

Helmineulejoustin

Ketjujoustin

Rikottu joustin

Kaksoisjoustin

Palmikkojoustin

Muurahaisenpolku

Sinikello

Nyppyjoustin

Vinopitsi

Valepalmikko

Köynnösjoustin

Lähteet

The Harmony Guides: 450 Knitting Stitches. Volume 2.

Walker, Barbara: A Second Treasury of Knitting Patterns.