Ulla 01/18

Peukalon paikka – Suomalainen lapaskirja

Maija Paavilaisen Peukalon paikka on, toden totta, hyvin suomalainen lapaskirja. Lapasten kuva-aiheet ammentavat suoraan suomalaisesta luonnosta ja lankasuositukset markettien Novita-hyllyiltä. Ohjeet ovat napakoita ja lyhyitä ja tekniikkaosiossa on keskitytty lapasten osiin ja erilaisiin aloitus-, peukalo- ja kavennustekniikoihin.

Verrattuna muihin viime aikoina ilmestyneisiin lapaskirjoihin, Puikkomaisterin lapaskirjaan, Lumi Karmitsan Villit vanttuut ja vallattomat villasukat -kirjoihin tai vaikka Jorid Linvikin lapaskirjoihin, on Maija Paavilaisen design hyvinkin hillittyä. Kirjassa pallotellaan pintaneuleilla ja hyvin yksinkertaisilla kirjoneuleilla, joista saadaan kyllä parhaimmillaan paljon irti. Tästä esimerkkinä ovat Pihlaja-lapaset. Myös rouheiden mallien ystäville kirja tarjoaa monta ohjetta. Toisaalta Koivu-lapasten kuvio ja joissakin lapasissa koristeina käytetyt hapsut ja tupsut vievät ajatukset suoraan ysärille.

Lapasten lisäksi kirjassa on ohjeita sormikkaille, kynsikkäille ja kämmekkäille. Ohjeissa on kokoja yleensä vain yksi, nainen tai mies, tai lasten lapasissa muutama koko. Koon valinnassa auttaa tekniikkaosion kokotaulukko. Sormikkaiden neulomiselle on omistettu yksi kappale, jossa on ohjeita mm. silmukoiden jakamiseen sormien kesken.

Kovakantisen kirjan koko ja tuntuma on miellyttävä ja kuvat onnistuneet ja informatiiviset. Kirja sopii hyvin aloittelevalle lapasneulojalle, joka jo osaa perusteet ja haluaa kokeilla kirjoneuletta ja muita kuviointitekniikoita. Tyylillisesti kellutaan jossain perinneneuleiden ja nykymuodin välillä, mutta pisteitä kuitenkin ropisee monipuolisesta ja klassisesta käsinevalikoimasta.

Maija Paavilainen: Peukalon paikka – Suomalainen lapaskirja
Minerva Kustannus Oy, 2017
ISBN 978-952-312-505-6