Ulla 01/18

Villiä ja vallatonta villasta

Villit vanttuut ja vallattomat villasukat on saanut jatko-osan, joka jatkaa ensimmäisen osan rentoa kirjoneuleiloittelua. Kuten nimi kertoo, tarjolla on lämmikettä niin käsille kuin jaloille.

Jos et ole aiemmin neulonut kirjoneuletta, voi osa ohjeista tuntua haastavilta. Suuret ja näyttävät kuviot vaativat tarkkuutta ruutupiirrosten seuraamisessa. Isot yksiväriset alueet kirjoneuleessa edellyttävät toisen langan kuljettamista työn nurjalla puolella, joten langat täytyy tasaisin väliajoin sitoa keskenään työn takana. Tämäkin vaatii hieman totuttelua. Onneksi kirjassa on kuvitetut ohjeet lankojen sitomiseen. Myös lankadominanssi, eli kikka jolla kirjoneulekuviosta saa parhaiten erottuvan, esitellään piirroskuvien kera.

Kirjasta löytyy neulottavaa kuitenkin myös kirjoneulenoviiseille. Esimerkiksi Kämmärin kukkatumput ja -sukat sopivat lyhyiden lankajuoksujensa ansiosta myös aloittelijoille.

Tekniikoiden osalta ei ole tyydytty yhteen kaavaan. Varsista löytyy niin pitsiä, palmikkoa kuin nirkkoreunusta. Sukan kantapäinä on käytetty ranskalaisen lisäksi muun muassa jälkikäteen neulottua kantapäätä sekä pyöreämpää, kolmesta kiilasta muodostuvaa tomaattikantapäätä.

Kirjan selailusta tulee väistämättäkin hyvälle mielelle. Neulekuvat ovat suuria ja selkeitä, ja joka neuleesta on vähintään kaksi kuvaa. Kirjan koko on riittävän iso laajojenkin kaavioiden esittämiseen. Pehmeiden kansien ja ison sivukoon ansiosta haluamansa aukeaman saa myös pysymään helposti auki.

Kissaihmisenä arviooni saattoi toki vaikuttaa kissanpäillä koristellut Yökyöpelilapaset ja -sukat, jotka otin heti työn alle. Myös heppahullut ja pesukarhujen tai pääkallojen ystävät löytävät kirjasta varmasti suosikkinsa.

Lumi Karmitsa: Villit vanttuut ja vallattomat villasukat 2
Moreeni
ISBN 978-952-254-305-9