Ulla 01/18

Helmikoristeiset neuleet

Helmikoristeiset neuleet uudella tekniikalla on norjalaissiskosten Liv Asplundin ja Jane Asprustenin kolmas yhteinen kirja, ja sen norjankielinen nimi Strikk med perler – uten å tre dem på garnet først, Neulo helmiä – ilman langalle pujottamista sopii kirjalle suomennosta paremmin. Kirjassa opetetaan kolme erilaista tekniikkaa pujottaa helmet työhön silloin, kun niitä tarvitaan. Tekniikka on ollut pitkään käytössä, eikä sinällään uusi. Suomeksi kirjan on julkaissut Minerva ja sen on suomentanut Virpi Vainikainen.

Kirjan ohjeet ovat pääosin neulottuja, mukana on yksi virkattu ohje. Ohjeista löytyy monenlaista vaikeustasoa, joskin käytännössä kaikki ovat asusteita. Vaikka kirjassa on mukana ohjeita, jotka soveltuvat myös vain vähän neuloneille, tulee neulomisen perusteet olla hallussa ennestään. Monissa ohjeissa on helmien ohella erilaisia pitsejä yksinkertaisista langankierto + kavennus -kerroksista täysin pitsisiin huiveihin. Mukana on myös kirjoneuleen ja helmien yhdistelmä.

Helminä on käytetty paitsi perinteisiä siemenhelmiä, myös erilaisia nappeja, huopapalloja jne. Monet esimerkkiprojekteissa käytetyistä helmistä on kierrätetty jostain aiemmasta käytöstä, ja tekniikkaosiossa kehotetaan helmenkalasteluun omassa nappilaatikossa siinä missä myös Primarkissa (brittiläinen vaatekauppaketju). Kirjassa on käytetty Sandnes Garnin lankoja yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Koska kyseessä on asustekirja, useimmissa ohjeissa annetaan ainoastaan yksi koko, ja tarvittavilta osin neuvotaan, miten kokoa voi muuttaa.

Kirjan kuvat ovat informatiivisia ja ne on otettu neuleet etusijalla. Kuvia on neuleista käytössä, mutta myös valkoisella pohjalla, mikä auttaa hahmottamaan helmien sijoittelua ja istuvuutta työssä. Ohjeet on kirjoitettu selkeästi ja pitsineuleille ja kirjoneuleille sekä helmikuvioinneille on hyvät kaaviot. Monet ohjeista on toteutettu ajatuksella ”paksu lanka, paksut puikot, nopeasti valmista", siispä valtaosan kirjan neuleista voi tehdä illassa. Paksua lankaa on saatu yhdistelemällä erilaisia ohuempia lankoja erilaisten neulepintojen luomiseksi. Kirjassa on käytetty kavennusten ja levennysten sijaan neuleen muotoiluun eri kokoisia puikkoja.

Suosittelen kirjaa pienistä asusteista kiinnostuneille sekä helmineulontaa vasta harjoitteleville, jotka hallitsevat jo neulonnan perusteet. Kirja on hyvä perusteos helmineulonnasta.

Liv Asplund ja Jane Asprusten: Helmikoristeiset neuleet uudella tekniikalla
Suomentaja: Virpi Vainikainen
Minerva Kustannus OY, 2018
ISBN 978-952-312-587-2