Ulla 01/18

Lempilapasia ja suosikkisukkia

Erika Åbergin Lempilapasia ja Suosikkisukkia jatkaa hänen aiemman kirjansa, Neulehuiveja ja muuta pientä lämmintä, linjaa ja esittelee nimensä mukaisesti niitä lapasia ja sukkia, joita tulee neulottua useampi pari, kerta toisensa jälkeen. Erika käyttää kirjassaan lankoina pohjoismaissa tuotettuja lankoja, osa näistä on käsinvärjättyjä ja osa puolestaan pienten kehräämöjen tuotteita, mikä ainakin itselleni luo tunnetta, että kirjaa selailemalla pääsen osaksi jotakin, mitä ei ehkä enää yleisesti ajatella olevan, luonnonmukaisuutta ja pientuotantoa. Tokihan me neulojat tiedämme, että näin ei ole vaan pientuottajat ovat käsityön saralla isossa roolissa edelleen.

Mallit ovat klassikoita ja itse tunnistin kirjasta lapasmallin, jolla oma isoäitini neuloi minulle luultavasti kymmeniä lapasia ja nämä Isokirppu-lapaset hyppäävät varmasti pikapuolin omille puikoilleni. Kokonaisuudessaan kirjassa on ohjeita kahteen erilaiseen kauluriin, 16 erilaiseen käsineeseen ja viiteen sukkapariin ja yksiin vauvan töppösiin sekä kahteen pipoon eli valikoimaa löytyy. Jokainen malli vauvan töppösiä lukuun ottamatta sisältää jonkin verran kirjoneuletta, osa enemmän ja osa vähemmän, joten kirjoneuletaitojaan tämän kirjan kanssa pääsee harjoittelemaan varmasti. Ohjeet on kirjoitettu selkeästi ja kaaviot ovat tarpeeksi selkeät, jotta kirjoneuleen tekeminen ei ainakaan siihen kaadu.

Pidin kovasti kirjan alussa olleesta osasta, jossa kerrottiin muun muassa vanhimmasta ruotsalaisesta käsineparista sekä neuleiden huollosta. Itse olen surkea parsimaan, mutta voisin taas yrittää kirjan ohjeiden avulla. Kirja on todella kaunis ja sitä selailee ihan jo siitä ilosta, että sen sisältä löytyy paljon kauniita kuvia. Erikalle selvästi tärkeää on luonnollisuus, minkä vuoksi hän käyttääkin kirjoissaan lankoina sellaisia, jotka ovat mahdollisimman lähituotantona tehtyjä ja arvostan sitä kovin. Koska kirjan lankoja ei välttämättä Suomesta kovin helposti saa, uskaltaisin sanoa, että ainakin paksumpien lankojen korvaavaksi langaksi löytynee ratkaisuja Pirtin Kehräämön valikoimista ja itse ajattelin käyttää Tukuwoolia kaksinkertaisena omiin Isokirppuihini.

Erika Åberg: Lempilapasia ja suosikkisukkia
Suomentaja Seija Kukkonen
Kustannus Mäkelä, 2017
ISBN 978-952-341-000-8