Ulla 01/18

Viikonloppu villakuplassa aka Pörkenäs state of mind

Miltä kuulostaisi pitkä viikonloppu täynnä neuleaikaa, hyvää ruokaa ja naurua? Hyvältä, eikö vain? Neuleleirit ja retriitit ovat oiva keino irrottautua arjesta ja nauttia omasta harrastuksesta samanhenkisten ihmisten kanssa.

Minun suosikkini on Pörkenäsin neuleleiri. Leirin järjestää yksityishenkilö, mutta leiri on avoinna kaikille, kunhan vain muistaa ilmoittautua ajoissa. Ilmoittautumisen jälkeen alkaa jo pieni kutina vatsanpohjassa ja odottavan aika tuntuu aina yhtä pitkältä. Pari päivää ennen leirin alkua on hyvä pakata laukku ja miettiä mitä haluaa viikonlopun aikana neuloa. Neuletöiden valitseminen taitaakin olla se kaikista vaikein osuus joka ikinen kerta. Minulla on tapana ottaa jokin helppo posotteluneule ja sitten jokin vähän haastavampi neule mukaan. Viikonlopun aikana kaipaa vaihtelua ja etenkin iltaisin täytyy olla jotain todella helppoa, jotta seuraavana päivänä ei joudu purkuhommiin.

Pörkenäs sijaitsee noin 15 kilometriä Pietarsaaresta ja esimerkiksi Helsingistä sinne pääsee kätevimmin junalla Pännäisiin ja siitä kimppataksilla Pörkenäsin leirikeskukseen. Pörkenäs sijaitsee meren rannalla ja ympäristö on todella kaunis mäntyineen, rantakallioineen ja hiekkarantoineen. Mikäli neulomisen lomassa malttaa, on vieressä hienot ulkoilumaastot happihyppelyille. Parasta neuleleirillä on se, että mitään ei ole pakko tehdä ja jokainen tekee juuuri sen mitä haluaa. Rauhassa saa istua ja neuloa, tai tehdä muita käsitöitä, tuntikaupalla ilman, että kukaan vaatii sinulta yhtään mitään. Lisäksi saa tavata ihania ihmisiä ja nauraa kippurassa, inspiroitua muiden neuleista ja tehdä lankaostoksia Lankataivas-nimisessä huoneessa. Neuleleiriin kuuluu myös yleensä jokin kurssi, jossa pääsee syventämään omia neuletaitojaan.

Leirin hintaan kuuluu täysihoito, ja Pörkenäsin henkilökunta loihtii mitä maittavimpia kotiruokia viikonlopun aikana. Kaikki ruuat tehdään paikan päällä ja ruokarajoitteet otetaan hienosti huomioon. Lisäksi aamiaisella ja iltapalalla saa nauttia itseleivotusta leivästä ja itsetehdystä myslistä. Tätä kirjoittaessakin tulee vesi kielelle, mutta onneksi seuraava leiri on jo tiedossa ja huhtikuussa pääsen taas nauttimaan näistä herkuista. Nälkäkään ei ehdi leirillä tulla, koska leiriaikatauluun on merkitty viisi ruokailua päivässä – aamiainen, lounas, iltapäiväkahvi, päivällinen ja iltapala. Himoneulojalle taitaa päivän ruokailut olla ainoa tauon paikka neulomisesta yöunia lukuun ottamatta, joten pieni kävely viereiseen taloon syömään tekee hyvää myös jaksamisen kannalta.

Neuleleirillä ollaan tosiaan leirillä ja yöpyminen tapahtuu sen mukaisesti neljän tai useamman hengen huoneissa. Sängyt ovat kerrossänkyjä, mutta terve aikuinen pääsee kyllä yläpetiinkin turvallisesti. Halutessa saa paikan päältä vuokrata liinavaatteet. Suihku- ja wc-tilat ovat yhteiset, mutta kyllä sopu sijaa antaa. Yleisilme sisätiloissa on siisti ja leirikeskuksesta pidetään selkeästi hyvää huolta. Saunan ystäville on yleensä myös järjestetty saunomismahdollisuus vastikään valmistuneessa rantasaunassa ja olen nähnyt kuvamateriaalia siitä, että jopa saunassa on mahdollista neuloa.

Pörkenäsin neuleleiri on kaksikielinen, mutta se ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsee hallita molempia kotimaisia kieliä osallistuaksesi. Kaikki tiedotteet tulevat sekä ruotsin että suomen kielellä ja leirillä puhutaan sujuvasti sekaisin kaikkia tarvittavia kieliä. Yleensä löytyy aina jokin yhteinen kieli tai joku, joka voi tarvittaessa tulkata. Suomenkieliselle leiri on oiva paikka päästä harjoittelemaan omaa ruotsin kielen taitoaan, mutta sanaakaan ei tarvitse ruotsia puhua, jos ei sitä itse halua.

Lisätietoa Pörkenäsin neuleleiristä löydät Facebookista tai Stickäventyr -blogista.

Teksti

Anne K

Lisää Annesta

Kuvat

Mikaela Smedinga ja Anne K

Ulla 01/18 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Lempilapasia ja suosikkisukkia

Taija Ahlstedt:
Virkkaa ja neulo kestäviä keittiöliinoja

Reeta Huhtala:
Neulekoulu - Puikot haltuun

Reeta Huhtala:
Peukalon paikka - Suomalainen lapaskirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villiä ja vaivatonta villasta

Karoliina Härkönen-Clive:
Lankaturistin päivä Tallinnassa vol. 2018

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Anne K.:
Viikonloppu villakuplassa aka Pörkeäs state of mind

Nele:
Helmikoristeiset neuleet

Nele:
Suomenlampaan uusi tulevaisuus

Nele:
Terveisiä neulefestareilta, Edinburghista

Tiina Väätäinen:
Vaihtelua joustinneuleelle

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.