Ulla 01/18

Lankaturistin päivä Tallinnassa vol. 2018

Oli kaunis ja kuulas maaliskuun aamu, kun lähdin kuuden neuleystävän kanssa Tallinnaan. Vaikka olen käynyt Tallinnassa useasti, tämä reissu oli minulle kuitenkin erityinen, sillä en ollut koskaan päässyt käymään ainoassakaan Tallinnan kuuluista lankakaupoista.

Osa seurueesta pääsi käyttämään laivamatkan ajan tehokkaasti neulomiseen, mutta koska olin lähtenyt matkaan itselleni perinteisellä tavalla lankavyyhdin ja puikkojen kanssa, vietinkin matkan kerien lankaa ja etsimällä Ravelrystä sopivaa neulemallia.

Saavuttuamme Tallinnaan, päätimme kävellä satamasta Karnaluksiin (K. A. Hermanni 1). Kävelymatka ei ollut kovin pitkä, eikä reitti monimutkainen, mutta olin onnesta soikeana, etten ollut itse suunnistusvastuussa, sillä olisin mitä todennäköisimmin eksynyt matkalla. Astuin Karnaluksiin melkein täysin valmistautumatta, osittain tahallani ja osittain matkaa edeltäneen kiireen takia. Olin tietenkin kuullut neulojien puhuvan Karnaluksista ja tiesin jopa, että liikkeen nykyiset tilat olivat suuremmat kuin aiemmin. Vaikka olen neulontaurani aikana vieraillut useissa lankakaupoissa, Karnaluks ainakin tuntui olevan suurempi kuin mikään lankakauppa, jossa olen aiemmin vieraillut. Liikkeessä on lankaa, kankaita ja muita käsityötarvikkeita saatavilla kolmessa kerroksessa. Joudun harmikseni myöntämään, että käytin suurimman osan keskittymiskyvystäni neulepuikkoja ja muita tarvikkeita selatessani, joten päästyäni Rowanin lankojen luo kolmannen kerroksen takaosaan, en melkein osannut ostaa ollenkaan lankaa. Onneksi toisten neulojien langanpenkomisen seuraaminen ja valinnoista keskustelu auttoivat inspiraation löytämisessä ja en jäänyt langatta. Karnaluks on siis ehdottomasti vierailun arvoinen, mutta jos olet yhtään taipuvainen menemään lukkoon runsaudenpulassa, suosittelen ehdottomasti Karnaluksin nettisivuihin tutustumista, jotta osaat etukäteen miettiä mitä haluat eniten.

Karnaluksin jälkeen siirryimme Wool and Woolleniin (Tartu maantee 60), joka oli jopa kaltaiselleni eksymisen suurlahjakkuudelle helppo löytää, ainakin Karnaluksista käsin. Wool and Woollen on paljon pienempi kuin Karnaluks, mutta siitä syystä siellä olevien lankojen määrä ei aiheuta samanlaista lamaantumista kuin Karnaluksissa. Lisäksi Wool and Woollenissa on helpompaa fiilistellä haluamiaan lankoja, sillä vaikka sielläkin on paljon erilaisia lankaihanuuksia, niihin on helpompi keskittyä.

Kaiken kaikkiaan sekä Karnaluks että Wool and Woollen ovat vierailun arvoisia omalla tavallaan. Karnaluksista voisi teoriassa selvitä lyhyellä täsmäiskulla, jos tietää tarkkaan mitä haluaa, eikä jää haahuilemaan kaupan valtavan valikoiman joukkoon. Wool and Woollen on taas omasta mielestäni paljon kutsuvampi, ja oma moponi lähti siellä keulimaan enemmän.

Raskas lankamatkailu vaatii myös kunnon tankkauksen, joten Tallinna on erinomainen lankaturismikohde siitäkin syystä, että siellä on paljon hyviä paikkoja, joissa syödä jaksaakseen taas kävellä lankaostosten kanssa satamaan, kun kotiinpaluun aika koittaa. Tällä kertaa jaksoimme onneksi kaikki kantaa lankaostoksemme itse, mutta ehkä vielä joskus koittaa se kerta, jolloin kaljakärryihin verrattavat lankakärryt pääsevät käyttöön.