Ulla 01/18

Neulekoulu – Puikot haltuun

Lankamerkistäänkin tunnettu Debbie Bliss on kirjoittanut aloittelevalle neulojalle kirjan, joka palvelee myös edistyneempää harrastajaa. Neulekoulu – Puikot haltuun lupaa kannessaan seuraavaa: Neulonnan perustekniikat, hyödyllisiä niksejä ja apua ongelmatilanteisiin. En aluksi ollut tästä kirjasta lainkaan innoissani, koska kopeasti en uskonut, että kokeneena neulojana saisin siitä paljonkaan irti. Kannen lupaus kuitenkin piti myös minun kohdallani ja sain lyhyellä silmäilylläkin monta uutta tiedonmurusta tekniikkavalikoimaani.

Kirja on harvinaislaatuinen siinä mielessä, että siinä ei ole yhtään ainutta ohjetta edes malliksi. Se toimii vain ja ainoastaan tekniikkakäsikirjana. Tässä kirjassa käsitellään silmukoiden luominen ja päättäminen, oikea ja nurja silmukka, sekä muotoilu lisäyksin ja kavennuksin sekä lyhennetyin kerroksin. Jokaiselle näistä tekniikoista on useita vaihtoehtoja, joista moni oli ainakin minulle ennestään tuntematon. Osaltaan esiteltävien tekniikoiden määrää kasvattaa se, että perussilmukat on ohjeistettu sekä brittiläis-amerikkalaiseen että suomalaisille tutumpaan mannermaiseen tapaan.

Kirja pyrkii myös helpottamaan aloittelevan neulojan pääsemistä kiinni neuleohjeiden maailmaan. Se neuvoo niin ohjeen ja kaavion lukemisessa kuin neuletiheyden mittaamisessa ja neulelankojen valinnassa. Edistyneelle neulojalle parasta antia on mielestäni viimeinen osio, joka ohjeistaa mm. virheiden korjaamiseen purkamatta neuletta. Aiemmin olen sadatellen purkanut väärään palmikonkiertoon asti, mutta ehkä seuraavan kerran rohkenen kirjan ohjeella poimia virheen ympäriltä silmukat ja kylmästi katkaista langan korjatakseni virheen.

Kirjan tekniikkakuvat ovat piirrettyjä ja selkeitä, joskin Youtubesta tekniikkavinkkejä metsästänyttä someneulojaa jää hieman epäilyttämään, aukeavatko brittiläis-amerikkalaisen nurjan silmukan hienoudet ummikolle viiden kuvan sarjan perusteella. Kaikkia ohjeita kuitenkin täydentää teksti. Kuvituskuvat ovat kauniita ja harkittuja ja kokonaisuus miellyttävä. Ihan aloittelija saattaa uupua tämän kirjan sisältämän tietomäärän alle, mutta jos muutama perusasia on jo hallussa, voi tällä teoksella helposti laajentaa osaamistaan. Kirjalle on vielä keväällä 2018 tulossa jatkoa Neulekoulu – Enemmän iloa puikoista, jossa luvataan mm. eväitä neuleiden suunnitteluun.

Debbie Bliss: Neulekoulu – Puikot haltuun
Suomentaja: Virpi Vainikainen
Kustannus-Mäkelä Oy, 2017
ISBN 978-951-883-989-0