Ulla 03/16

Vapaana ja villinä kirjoneulomaan

Lumi Karmitsan Villit vanttuut & vallattomat villasukat on syksyllä 2016 ilmestynyt neulekirja, jonka esipuheessa julistetaan “Elämä on liian lyhyt yhdellä värillä neulomiseen”. Kirjaa lukiessa ja selatessa koko kirjasta välittyykin hurmaava hyväntuulisuus ja neulomisen riemu. Rohkea iloisuus jopa yllättää varsin vakavahenkisiin ja klassisiin neulekirjoihin tottuneen lukijan. Tsiisus sentään, mitä ennakkoluulottomuutta kirjoneuleiden mahdollisuuksiin!

Kirjan ohjeiden yhteinen kantava teema on kirjoneule, mutta aiheet ja kuviot vaihtelevat laidasta laitaan. Siinä ohjeessa, joka sai minut nappaamaan kirjan käsiini, Tsiisus tulee ja pelastaa ainakin neulojan sormet kylmältä ja talven ankeudelta. Odotan sitä, että bongaan ensimmäisen parin Tsiisuksia istuessani harmaassa VR:n lähijunassa matkalla harmaaseen kaupunginosaan päivätöihini ja saan hymyillä hetken tunnistaessani mallin ja pohtiessani tuon lapasparin neulojan aatoksia.

Kirjan neuleideat viehättävät varmasti erityisesti nuoria. Siksi suosittelenkin harkitsemaan kirjaa lahjaksi jollekin nuorelle neulojalle, elleivät kirjan leikkimieliset ja ihanan raikkaat neuleideat istu omaan tyyliisi. Räväkämpien ideoiden ohella kirjaan on toki mahtunut myös muutama klassisempi kirjoneuleidea.

Sekä kirjan lapasissa että sukissa on useita erilaisia teknisiä yksityiskohtia, kuten erilaisia kantapäitä. Näin kirja palvelee myös erilaisten tekniikoiden opettelussa. Neulomista ei todellakaan kannata pelätä tai jännittää, vaan ottaa puikot rohkeasti käsiin ja kokeilla millainen lopputulos syntyy.

Kirjassa on pääosin käytetty tuttuja Novitan ja Garnstudion lankoja, joten neuleiden toteuttaminen alkuperäisillä langoilla on helppoa. Sopivan paksuisia lankoja löytynee jo valmiiksi useimpien Ullan lukijoiden lankakoreista. Kaikkiaan kirjassa on 20 lapas- ja sukkaohjetta. Muutamasta ohjeesta on useampi toteutusvaihtoehto esimerkiksi sukkien pituuden suhteen.

Lumi Karmitsa: Villit vanttuut & vallattomat villasukat
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2016
ISBN 978-952-254-273-1

Teksti ja kuvat

Eeva Turkka

Lisää Eevasta

Ulla 03/16 - Artikkelit

Taija Elo
Tuin turinat

Reeta Huhtala
Puikkomaisterin paluu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Apua aloittelijoille

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Perusteos palmikoista

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääkirjoitus

Maria Saarinen:
Sukka ja kuinka se neulotaan

Eeva Turkka
Vapaana ja villinä kirjoneulomaan

Useita kirjoittajia:
Ohuehkot uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Keskipaksut uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Paksut uutuuslangat

Vi0let:
Romanttiset villasukat

Mari Virtanen:
Arska Borneossa

Mari Virtanen:
Kysy Arskalta

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.