Ulla 03/16

Sukka ja kuinka se neulotaan

Kun avasin teoksen Kantapään kautta – Suomalainen sukkakirja, ensimmäinen ajatukseni oli, että kyseessä on erittäin kaunis kirja. Kuvat ja taitto komppaavat hyvin toisiaan, ja kirjaa katselee erittäin mielellään aina kansikuvaa myöten. Hanna-Kaisa Hämäläisen ja Eeva Turkan ottamat kuvat ovat paitsi erittäin kauniita, myös tarpeeksi selkeitä ja informatiivisia.

Pipo on pääasia -kirjan tekijätiimin (Niina Hakkarainen, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Suvi Niska ja Kristel Nyberg) nimensä mukaisesti sukkien neulomista käsittelevä uutuuskirja on kompakti, mutta perusteellinen opas sukkaneulonnan maailmaan. Kattavan perustiedon lisäksi siinä on kolmen eri vaikeusasteen sukkaohjeita eri paksuisille langoille.

Kantapään kautta lähtee liikkeelle aivan perusteista; heti alussa määritellään, mikä on villasukka ja sen eri osat. Myös langan ja työvälineiden valintaan on kirjassa oivallinen artikkeli. Jo esipuheessa mainitaan, millaisia taitoja (nurja ja oikea silmukka, erilaiset kavennukset jne.) kirjan sukkien neulomiseen tarvitaan. Kirjasta löytyy lisäksi tärkeää infoa sukkien mitoittamisesta sekä kätevä kokotaulukko kengännumeron mukaan.

Erilaisiin tapoihin neuloa sukkia on paneuduttu erittäin hyvin. Kirjassa on perusohjeet niin varresta varpaisiin kuin varpaista varteen neulottaville sukille, ja erilaisia kantapäitä ja kärkiä on esitelty kuvallisine ohjeineen useampia. Laaja, mutta napakka tekniikkaosio tekee kirjasta mielestäni mainion oppaan sukkien neulomiseen. Yksien kansien välistä on helppo katsoa, miten vaikkapa ranskalainen kantapää ja sädekavennus tehdään, ja tarkistaa tietyn kokoisten sukkien mitta.

Vaikka kirjassa on vain 15 varsinaista neuleohjetta, niitä on mukavan monipuolisesti. Mallit ovat kauniita ja niiden jujut simppelin toimivia. Tällainen kirja ei mielestäni edes kaipaa esimerkiksi kovin monimutkaisia kirjoneulesukkia. Ohjeista löytyy mukavasti vaihtelua aivan perussukista (Janne, Sävel) helmiä sisältäviin pitsisukkiin (Kielo). Lisäksi ikään kuin pehmeänä laskuna sukkien neulomiseen on mukana kaksi kantapäätöntä sukkamallia: Rytmi-putkisukat sekä Nirvana-joogasukat. Vaikka itselläni ei joogasukille olekaan tarvetta, jälkimmäiset alkoivat houkutella ihan vain kauniiden kuvien vuoksi. Muita suosikkejani kirjan ohjeista ovat Polkka-palmikkosukat, Tauko-sukat, joiden juju on pudotetuissa silmukoissa, ja kierrettyjä silmukoita hyödyntävät Liljankukka-palmikkosukat.

Ohjeet vaikuttavat kaikki hyvin kirjoitetuilta. Niissä käytetyt lyhenteet on avattu hyvin, ja kirjan lopussa on myös muutama sana erikoisemmista ohjeissa käytetyistä tekniikoista.

Itse en kuvitellut tarvitsevani Kantapään kautta -teoksen kaltaista opusta hyllyyni, mutta yllätyin suuresti siitä, miten paljon tarpeellista tietoa se sisältää. Kirja onkin oiva perusteos lähes jokaiselle, joka neuloo sukkia.

Niina Hakkarainen, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Suvi Niska ja Kristel Nyberg: Kantapään kautta – Suomalainen sukkakirja
Minerva Kustannus Oy, 2016
ISBN 978-952-312-350-2

Teksti

Maria Saarinen

Lisää Mariasta

Ulla 03/16 - Artikkelit

Taija Elo
Tuin turinat

Reeta Huhtala
Puikkomaisterin paluu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Apua aloittelijoille

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Perusteos palmikoista

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääkirjoitus

Maria Saarinen:
Sukka ja kuinka se neulotaan

Eeva Turkka
Vapaana ja villinä kirjoneulomaan

Useita kirjoittajia:
Ohuehkot uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Keskipaksut uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Paksut uutuuslangat

Vi0let:
Romanttiset villasukat

Mari Virtanen:
Arska Borneossa

Mari Virtanen:
Kysy Arskalta

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.