Ulla 03/16

Puikkomaisterin paluu

Puikkomaisteri jatkaa lapaskirjassaan Puikkomaisterin sukkakirjan viitoittamalla polulla. Pehmeäkantinen ulkoasu on hyvin saman oloinen, ja ajatuksella sommitellut, laadukkaat ja informatiiviset kuvat ovat jälleen Susa Junnolan käsialaa. Nimestään poiketen kirja sisältää myös ohjeita kämmekkäisiin ja sormikkaisiin. Ohjeita on yhteensä 22. Suurimmaksi osaksi ohjeet ovat naisten käsineille koossa 7–8, mutta muutamalle mallille on ohje myös miesten koossa. Koon muuttaminen toimii ohjeiden mukaan pääosin puikkokokoa ja langan paksuutta muuttamalla, joten hyvin pienet lasten käsineet eivät näillä ohjeilla onnistu. Lankoina malleissa on käytetty ohuita, herkullisen kirjavia käsinvärjättyjä sukkalankoja, joiden juoksevuus on noin 100 g / 400 m.

Tekniikoiden ja tyylien suhteen ohjeet ovat ilahduttavan monipuolisia. Käsineissä käytetään paljon kirjoneuletta, kuten aiemmin ilmestyneessä sukkakirjassa. Kuva-aiheet ammentavat tällä kertaa iloisesti eri tyyleistä. Mukana on esimerkiksi afrikkalaisvaikutteisia kuvioita ja pohjoismaisia tähtikuvioita. Lisäksi inspiraatiota on haettu jugend-tyylistä, art decosta ja optisesta taiteesta.

Kirjoneulekaaviot ovat suuria ja selkeitä, vaikka parissa tapauksessa kaavioon on jostain syystä valittu hieman turhan tummat värit. Haastetta voi hakea yhtä aikaa kolmella värillä neulottavista lapasista. Yksittäisissä ohjeissa käytetään myös palmikoita ja kuviopatenttia. Eva-käsineet kootaan kirjavista kolmioista poimien silmukoita aina edellisen kappaleen reunasta seuraavaa varten.

Kirjassa ei ole laajaa tekniikkaosuutta, vaan ohjeet ovat pääosassa. Alussa annetaan joitakin yleisiä vinkkejä käsineiden neulomiseen ja lankavalintoihin. Lisäksi joidenkin ohjeiden yhteydessä on avattu juuri siinä ohjeessä käytettyä erikoistekniikkaa yleisemmin. Tällaiset vinkkiosiot erottuvat ohjetekstistä sinisen värinsä ja selkeän taiton ansiosta. Monia tekniikoita, kuten langanpäiden päättelyä neuloessa ja tuppiloreunan neulomista, voi hyvin soveltaa myös muissa neuletöissä.

Kaikkiaan Puikkomaisterin lapaskirja tarjoaa iloisen värikkäine ohjeineen mainiota piristystä pimeneviin talvi-iltoihin.

Tiina Kaarela: Puikkomaisterin lapaskirja
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2016
ISBN 978-952-254-272-4

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 03/16 - Artikkelit

Taija Elo
Tuin turinat

Reeta Huhtala
Puikkomaisterin paluu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Apua aloittelijoille

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Perusteos palmikoista

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääkirjoitus

Maria Saarinen:
Sukka ja kuinka se neulotaan

Eeva Turkka
Vapaana ja villinä kirjoneulomaan

Useita kirjoittajia:
Ohuehkot uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Keskipaksut uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Paksut uutuuslangat

Vi0let:
Romanttiset villasukat

Mari Virtanen:
Arska Borneossa

Mari Virtanen:
Kysy Arskalta

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.