Ulla 03/16

Paksut uutuuslangat

Rowan Hemp Tweed Chunky

Rowanin Hemp Tweed Chunky liittyy samaan sarjaan ohuempien villa-hamppusekoitteiden kanssa. Langassa on 75 prosenttia villaa ja loput “true hemp” eli aitoa hamppukuitua, jota ei ole käsitelty esimerkiksi viskoosiksi. Lanka tuntuukin ensimmäisellä kosketuksella hieman karhealta ja rustiikkiselta, mutta viimeistään pesujen ja käytön myötä hampun luvataan pehmenevän. Näin käy jo muutamassa pesussa kokopellavaisellekin langalle, joten pienen käytön myötä uskon heinäisen tuntuman katoavan langasta kokonaan.

Lankaa neuloessa hamppu ei oikeastaan häiritse tunnelmaa, ja paksuhko, hieman raskaan ja laskeutuvan oloinen lanka neuloutuu kauniisti ryhdikkääksi mallitilkuksi. Lanka on lisänimensä “chunky” mukaisesti paksua, joten jos siitä aikoo neuloa mitään asustetta suurempaa, on syytä olla tarkkana neuletiheydestä ja neulottujen kappaleiden mittaamisesta roikottamalla, ei tasona.

Rowanin Hemp Tweed -valikoima on kaiken kaikkiaan ilahduttava ja hyvin Rowanin oloinen niin väreiltään kuin lankojen luonteiltaan. Hemp Tweed Chunkyn värikartassa on kahdeksan hyvin hillittyä ja murrettua sävyä klassisessa paletissa. Väri-iloittelua ei ole siis luvassa langasta neulotuissa neuleissa, mutta kestävää ja iättömän klassista kyllä.

Langan tiedot

75 % villaa, 25 % hamppua
100 g = 110 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 14 s ja 19 krs = 10 cm
Pesu villapesuohjelmalla 30 asteessa

Hayfield Baby Blossom Chunky

Hayfieldin paksu tekokuitulanka paljastaa käyttötarkoituksensa jo nimessä, sillä Baby Blossom Chunky on ilmiselvästi suunniteltu vauvaneuleisiin. Koostumukseltaan 70 prosenttia akryyliä ja 30 prosenttia nailonia sisältävä lanka on pehmeää ja keränä melko muhkea. Testattavana ollut väri (0353) on nimeltään Buttercup eli leinikki. Värikartan loput viisi sävyä viittaavat myös kukkiin. Vaikka mallitilkkuun ilmestyykin vaaleanpunaisia ja vihreitä täpliä, väritys tai kuviointi ei omasta mielestäni mitenkään erityisesti muistuta kukkia. Itse olisin pitänyt värityksestä enemmän, jos lanka ainoastaan raidoittuisi.

Langan neuletuntuma on miellyttävä, sillä lanka ei halkeile ja on pehmeää. Nailonin ansiosta se myös joustaa hieman. Koetilkun pinta on tasainen ja sileä. Kuvittelisin langan soveltuvan erinomaisesti vauvanpeittoihin tai kenties pehmoleluihin.

Langan tiedot

70 % akryyliä, 30 % polyamidia
100 g = 155 m
Puikkosuositus: 6,5 mm
Tiheys: 14 s ja 19 krs = 10 cm
40 asteen konepesu

Schoeller+Stahl Cosy

Cosy-langan nimi tarkoittaa suomeksi kodikasta ja viihtyisää. Nimellä luultavasti viitataan kerän pörröiseen ulkomuotoon. Testattavana olleen kerän vaaleanpunainen väri vielä lisää tätä vaikutelmaa. Vaaleanpunaisen lisäksi värikartasta löytyy 11 värivaihtoehtoa, joiden joukossa on myös muutama hieman voimakkaampi väri.

Cosy on sekoitus merinovillaa ja akryyliä. Ilmeisesti nämä kaksi materiaalia jakautuvat niin, että akryyli muodostaa putken, jonka sisällä on hahtuvainen merinovilla. Joka tapauksessa tuo hahtuvainen materiaali ei aina pysy putken sisällä, mikä tekee langan pinnasta pörröisen. Neuletuntuma on valitettavan tahmea. Lanka ei jousta ja takertuu itseensä. Mallitilkun pinta on pörröinen. Langan akryyli tuo pintaan kiiltoa.

Cosy on selvästikin varsin riittoisa lanka, sillä mallitilkun tiheys on vain 13 silmukkaa, ja silti neulepinta on riittävän peittävä esimerkiksi puseroon. Tiheys ei muuttunut käsinpesussa. Pesu ei liioin tasoittanut käsialan epätasaisuuksia. Omasta mielestäni näiden ominaisuuksien vuosi lanka soveltuu parhaiten ulkokäyttöön tarkoitettuihin paksuihin neuleisiin ja asusteisiin.

Langan tiedot

50 % merinovillaa, 50 % akryyliä
50 g = 85 m
Puikkosuositus: 6–7 mm
Tiheys: 19 s ja 11,5 krs = 10 cm
30 asteen konepesu

Schachenmayr Fashion Nordic Dream

Schachenmayrin Fashion Nordic Dream näyttää kerällä muhkean pöyheältä ja siltä, että sen saisi helposti poikki vetämällä. Kun lankaan tutustuu tarkemmin, huomaa että muhkeuden takana on varsin vahva lanka, joka kestää vetäisyn jos toisenkin. Kerässä on myös metrejä enemmän kuin langan muhkeus antaisi ymmärtää.

Vaikka langan pöyheys peittää alleen suuren osan tilkun pinnasta, on pöyheys osa langan viehätystä – ainakin omasta mielestäni. Langalla ei siis välttämättä kannata neuloa monimutkaisia pintakuvioita, vaan lanka on viehättävää ihan tavallisessa sileässä neuleessa. Fashion Nordic Dreamistä voisi neuloa esimerkiksi hyvän myssyn, joka on pehmeä ja lämmin, mutta ei kuitenkaan liian kuuma.

Tämä lanka kannattaa pestä käsin, sillä onnistuin aiheuttamaan itselleni muutamia sydämen tykytyksiä ottaessani tilkkua pois pesukoneesta villapesuohjelman jälkeen.

Vaikka käsinpesu saattaa tehdä langan hieman vähemmän houkuttelevaksi konepesun helppoudesta nauttiville, on langassa monta hyvää puolta. Nämä hyvät ominaisuudet tekevät langasta miellyttävän uuden tuttavuuden. Saatan itse ottaa neulomani tilkun mukaan, kun seuraavan kerran istun hammaslääkärin penkkiin, sillä langassa ja siitä neulotussa kankaassa on jotain todella rauhoittavaa. Lankakerään on myös hyvä upottaa sormet, jos kirjoitustöissä meinaa tulla seinä vastaan.

Langan tiedot

57 % viskoosia, 35 % villaa, 8 % polyamidia
50 g = n. 150 m
Puikkosuositus: 5–6 mm
Tiheys: 15 s ja 26 krs = 10cm
Käsinpesu

OnLine Linie 359 Fano

Syksyn tullen moni neuloja huomaa kaipaavansa paksumpien lankojen pariin. OnLinen Linie 359 Fano vastaa tähän tarpeeseen. Lanka on muhkean paksua ja kivasti raidoittuvaa, joten siitä saa nopeasti neulottua pipon tai kaulaliinan vaikkapa pukinkonttiin laitettavaksi.

Fano on yksisäikeistä ja raidoittuvaa villan ja akryylin sekoitetta. Muhkea 150 gramman kerä riittää jopa kaulaliinaan. Langan värikartassa on yhdeksän sävyä.

Neulottaessa lanka tuntuu koostumuksestaan huolimatta mukavan villaiselta ja pehmeältä. Fanon värijuoksut ovat sopivan pituisia, jotta langasta voisi neuloa esimerkiksi lapsen pipon tai lapaset. Vaikka lanka oli yksisäikeistä, se ei neulottaessa halkeillut, joten lanka voisi olla mukava ja kiinnostava vaihtoehto neulomisuraansa aloittelevalle.

Lanka sopii mainiosti pipoihin ja asusteisiin, mutta mikä ettei myöskin neuletakkiin tai vaikkapa virkatuksi torkkupeitoksi.

Langan tiedot

53 % villaa, 47 % akryyliä
150 g = 240 m
Puikkosuositus: 7-8 mm
Tiheys: 13 s ja 18 krs = 10 cm
Hienopesu 30 asteessa

Novita Kajo

Syksyn uutuuslanka Kajo on osa Novitan Seasonal Collectionia. Kajo on löyhäkierteinen ja varsin kiiltävä, mikä oletettavasti johtuu sen koostumuksesta. Lanka sisältää 70 prosenttia akryyliä ja 30 prosenttia villaa. Kajo muodostuu kahdesta säikeestä, joiden värit vaihtuvat eri tahdissa. Niinpä mallitilkussa väri vaihtuu puna-harmaasta roosa-harmaaseen ja siitä sini-harmaaseen. Langan värikartasta löytyy viisi moniväristä vaihtoehtoa. Tarjolla on sekä vahvemman kontrastin värisekoituksia että harmonisempia värimaailmoja.

Neuloessa lanka tuntuu ainakin metallipuikoilla varsin liukkaalta. Mallitilkku on kuitenkin kauttaaltaan lyhyiden karvojen peitossa. Tilkun yleisvaikutelma muistuttaakin perinteisiä villasekoitelankoja, vaikka kerällä Kajo näyttää silkkisen kiiltävältä. Langan kaksi eriväristä säiettä myös erkanevat toisistaan helposti. Jos langan värikartassa vain olisi vaaleanpunainen vaihtoehto, voisin kuvitella käsitteleväni hattaraa.

Kajo soveltunee parhaiten pipoihin ja muihin asusteisiin, jotka eivät vaadi langalta suurta kulutuskestävyyttä. Langan sadan gramman keräkoon ansiosta jo yhdestäkin kerästä saa pipon aikuiselle.

Langan tiedot

70 % akryyliä, 30 % villaa
100 g = 156 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 16 s ja 22 krs = 10 cm
40 asteen konepesu

Sirdar Smudge

Sirdarin Smudge on lanka, joka kolisuttelee oman mukavuusalueeni reunoja aika lailla. Olen normaalisti luonnon- ja muuntokuitujen suuri ystävä, myös neulelangoissa. Tein kuitenkin poikkeuksen, kun minulle ehdotettiin Smudgen testausta. Lanka on myös huomattavasti paksumpaa kuin moni lanka, jota normaalisti neulon.

Itse kiinnitin ensimmäisenä huomiota langan chenillemäiseen tuntumaan kerällä. Se toi tavallaan mieleen lapsuudenaikaisen pehmolelun. Lanka tuntuu neuloessa pehmeältä, mutta se ei jousta juuri lainkaan, joten langan neulominen on jokseenkin haastavaa.

Valmis tilkku on langan tavoin pehmeä ja lämmin. Se selvisi myös konepesusta varsin mallikkaasti. Tilkun kuivuminen kesti kuitenkin jonkin aikaa, joten valmista neuletta ei pääse heti paijaamaan.

Langan tiedot

100 % polyesteriä
100 g = n. 100 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 10 s ja 17 krs = 10cm
40 asteen konepesu

Sirdar Touch

Vyöte kuvaa Sirdar Touchia vastustamattoman pehmeäksi turkikseksi ja se kyllä pitää paikkansa, kerä on kuin pumpulia. Tekstuuri on pörröinen mutta samalla pehmeä, tämä lanka ei varmasti kutita ketään.

Siinä missä efektilangat usein ovat muovisen tuntuisia ja natisevia, Touch on pehmeää ja sitä on mukava työstää. Isoilla puikoilla tai koukulla Touchia neuloo nopeasti, ja valmis neulos on laskeutuvaa ja pehmeää. Luultavasti se ei kuitenkaan pidä juurikaan lämpöä. Suosittelisinkin lankaa lähinnä tuomaan efektiä enkä niinkään lämpöä tuoviin neuleisiin. Omiaan lanka luultavasti olisi myös leluneulontaan, tästä tulee varmasti hauskoja pehmoleluja kuten nalleja.

Mallitilkku käyttäytyi hyvin pesussa ja hankaustestissä.

Langan tiedot

50 % polyamidia, 50 % polyesteriä
100 g = 67 m
Puikkosuositus: 10 mm
Tiheys: 9 s ja 11 krs = 10 cm
Pesu villapesuohjelmalla 30 asteessa

Arviot

Eeva Turkka: Rowan Hemp Tweed Chunky

Lisää Eevasta

Tiina Väätäinen: OnLine Linie 359 Fano

Lisää Tiinasta

Violet: Hayfield Baby Blossom Chunky, Schoeller+Stahl Cosy ja Novita Kajo

Lisää vi0letista

Taija Elo: Sirdar Touch

Lisää Taijasta

Karoliina Härkönen-Clive: Schachenmayr Fashion Nordic Dream ja Sirdar Smudge

Lisää Karoliinasta

Ulla 03/16 - Artikkelit

Taija Elo
Tuin turinat

Reeta Huhtala
Puikkomaisterin paluu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Apua aloittelijoille

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Perusteos palmikoista

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääkirjoitus

Maria Saarinen:
Sukka ja kuinka se neulotaan

Eeva Turkka
Vapaana ja villinä kirjoneulomaan

Useita kirjoittajia:
Ohuehkot uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Keskipaksut uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Paksut uutuuslangat

Vi0let:
Romanttiset villasukat

Mari Virtanen:
Arska Borneossa

Mari Virtanen:
Kysy Arskalta

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.