Ulla 03/16

Keskipaksut uutuuslangat

De Rerum Natura Cyrano

Ranskalaisen De Rerum Naturan eurooppalaisten ilman mulesingia kasvatettujen merinolampaiden villasta kehrätty ja ekologisesti tuotettu villalanka on ihastuttava paksumpi isoveli laadukkaaseen lankaperheeseen, jonka aiempia jäseniä ovat mm. ohuemmat Gilliatt ja Ulysse.

Cyrano on sisaruksiaan paksumpaa, aran-vahvuista ja viisisäikeistä merinovillalankaa. Lankaa ei ole superwash-käsitelty, joten siinä on tallella villan alkuperäiset ominaisuudet ja sitä voi huovuttaa. Käsittelemättömänä se sopii mainiosti myös vauvojen villavaippahousuihin.

Cyrano on sisaruksiaan paksumpaa, aran-vahvuista ja viisisäikeistä merinovillalankaa. Lankaa ei ole superwash-käsitelty, joten siinä on tallella villan alkuperäiset ominaisuudet ja sitä voi huovuttaa. Käsittelemättömänä se sopii mainiosti myös vauvojen villavaippahousuihin.

Lanka tuntuu jo kerällä ihastuttavan pehmeältä, mutta samalla mukavan rouhealta. Valmiina neulepintana lanka täyttää ennakko-odotukset. Lankaa on helppo neuloa, se ei säikeydy. Paksuutensa vuoksi langasta saa nopeasti neulottua valmiita neuleita. Lanka oikein huutaa päästä palmikkopipoksi, sillä langan pyöreyden vuoksi palmikot erottuvat siinä kauniisti.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
100 g = 150 m
Puikkosuositus: 5–6 mm
Puikkosuositus: 5–6 mm
Käsinpesu 30 asteessa

Brooklyn Tweed Shelter

Brooklyn Tweed ja Jared Flood ovat molemmat nimiä, joiden nousua neulemaailman huipulle on ollut mielenkiintoista ja antoisaa seurata. Muutama vuosi sitten jo silloin neulesuunnittelijana mainetta niittänyt Jared lanseerasi omalle neulemallistolleen sopivan lankamalliston, jossa yhdistyvät kauniilla tavalla tarina, artesaanius, modernius ja neuleperinteet. Tuon malliston yksi kantavista tukipilareista on Brooklyn Tweed Shelter, joka on targhee-columbia-risteytyslampaista kehrättyä karstalankaa.

Pehmeästä villasta ilmavasti kehrätty Shelter taipuu moneen. Neuloessa langan hienoinen ja karstalangalle ominainen tahmaisuus auttoi pitämään neulepinnan tasaisena. Langan voi neuloa varsin väljälläkin neuletiheydellä muotonsa säilyttäväksi neulepinnaksi, mutta napakammalla tiheydellä siitä saa hyvinkin tiiviitä ja lämpimiä neuleita.

Koska lanka on karstalankaa, ei sen vetolujuus ole aivan yhtä luja kuin useimpien kaupallisten lankojen. Jos langasta neulottua neuletta joutuu purkamaan, se on syytä tehdä maltilla, ei riuhtoen. Neulelankana Shelter on monipuolinen yleislanka, joka pehmeytensä puolesta sopii myös iholla pidettäviin neuleisiin.

Langan värikartta kattaa 40 eri värisävyä. Osasta värejä huomaa, kuinka kaunista karstatusta langasta voi tulla, kun siihen karstataan samasta väristä useita eri sävyjä. Näin saavutetaan lanka, jossa monta sävyä muodostavat kokonaisuuden. Langasta neulottu neule saa väriinsä syvyyttä, joka on vaikea saavuttaa täysin yksiväriseen pohjaan pelkästään värjäämällä.

Langan tiedot

100 % villaa
50 g = 140 jaardia (n. 128 m)
Puikkosuositus: 4,5–5,5 mm
Käsinpesu

Novita Baby Wool

Novita yllättää syksyn valikoimassa täysmerinoisella langalla, Baby Woolilla. Värikartta sen sijaan ei yllätä ja langan nimelle uskollisena se sisältää viisi hempeää sävyä, ilmeisen pakollisten vaaleanpunaisen ja vaaleansinisen lisäksi vaaleanvihreän sekä harmaan ja valkoisen. Testattavana oli vaaleanpunainen sävy.

Kerä tuntuu käteen yllättävän karhealta ollakseen täyttä merinoa. Lanka on kuitenkin kuohkeaa ja joustavaa. Lanka on monisäkeistä ja profiililtaan pyöreää. Säikeiden pörröisyys sitoo niitä toisiinsa sen verran, että neuloessa lanka ei halkeillut lainkaan.

Tilkun pinnasta tuli tasainen ja kastelemattomana se väänsi voimakkaasti rullalle. Tästä langasta neulotut palmikot olisivat varmasti näyttäviä. Kastelun jälkeen tilkku asettui kauniisti tasoksi. Myös kasteltu tilkku tuntuu aavistuksen verran karkealle, mutta tuntuma ei kuitenkaan ole pistelevä.

Kaiken kaikkiaan Baby Wool vaikuttaa ihan kelpo käyttölangalta pestäviin neuleisiin. Huomaa, että konepesua ei mallitilkulla kuitenkaan kokeiltu. Pehmeys ja varsinkaan värikartta ei ole vaikka Onlinen merinolankojen luokkaa, mutta eipä toisaalta ole hintakaan. Jos pastellivärit eivät sellaisenaan miellytä, Baby Wool voisi olla myös edullinen DK-paksuinen pohjalanka omiin värjäyskokeiluihin.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
50 g = 113 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Hienopesu 40 asteessa

Novita Nordic Wool Flow

Novitan Nordic Wool Flow on melkein samannimisen Nordic Wool -langan meleerattu ja hieman liukuvärjätty versio. Langan neljän säikeen värit liukuvat hitaasti, ja neulepintaan muodostuu hellästi sävyjä. Itse pidän näin rakennetuista monivärisistä langoista. Flown kohdalla on pidetty langan värimaailman liukuminen niin maltillisena, että arvosteltu väri khaki pysyy koko kerän mitalta khakina. Kaikkiaan Flow-värejä on vain neljä.

Nordic Wool Flow on paksuudeltaan DK-paksuinen englantilaisten käyttämien langanpaksuuskäsitteiden mukaan, mikä tarkoittaa suunnilleen saman paksuista lankaa kuin Novitan Wool ja Nalle. Tämän paksuiselle langalle on helppo löytää neuleohjeita. Täysvillainen perusvillalanka on myös erittäin monikäyttöinen. Langan neljä säiettä tekevät langasta pyöreän, mutta maltillisen kierteen ansiosta Nordic Wool on hyvä yleislanka niin kirjoneuleisiin, pintaneuleisiin kuin palmikoihin. Sadan gramman kerä on mukavan riittoisa.

Novitan mukaan puolet villasta on pohjoismaista. Tämä tieto on tervetullut lisä, sillä monen langan kohdalla on mahdotonta tietää, mistä langan villa on peräisin. Ehkä vähitellen neulojien tiedostavuuden myötä yhä useamman langan alkuperä ja tuotanto-olosuhteet tuodaan esille, ja langan eettisyydestä muodostuu sille lisäarvoa. Nordic Wool Flown materiaalin alkuperästä tiedetään puolet, joten erityisestä eettisyydestä ei sen kohdalla vielä voida puhua. Alkuperän nostaminen esiin on kuitenkin mielestäni tervetullutta.

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = 230 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Pesu villapesuohjelmalla 40 asteessa

Online Linie 396 Highland Tweed

Onlinen Linien 396 Highland Tweed kiiltää himmeästi kerällä, jonka pintaa täplittävät pienet siniset, keltaiset ja oranssit pilkut. Langan kiiltoa hieman himmentää langan pinnan pieni pörheys. Tämä ei kuitenkaan tee langasta pörröistä, vaan tuo kokonaisuuteen pehmeämmän vaikutelman.

Lanka koostuu villasta, akryylistä, alpakasta ja ripauksesta viskoosia. Jokainen näistä tuo lankaan omaa luonnettaan: alpakka pinnan hienoisen pörheyden, villa langan perusrakenteen, viskoosi kiiltoa sekä laskeutuvuutta ja akryyli tekee kokonaisuudesta erittäin pehmeän.

Kolmesäikeinen lanka on kierteeltään melko löyhä. Lanka saattaakin halkeilla hieman neuloessa, mutta muutoin se luistaa puikoilla mukavasti. Neulepinta on miellyttävän eloisa, mutta ei kuitenkaan levoton. Harmaan testilangan väripilkut tuovat silti mieleen 90-luvun puhtaine ja intensiivisine väreineen. Langan värikarttaan on mahtunut yksitoista pohjaväriä, joista testissä oli vaalein harmaa. Muut kartan värit voi karkeasti jakaa dominoivasti luonnonläheisiin harmaisiin ja ruskeisiin, pakolliseen siniseen ja kolmeen kirkkaampaan: oranssiin, turkoosiin ja pinkkiin. Yhtään vihreää tai keltaista sävyä ei ole.

Langan tiedot

40 % merinovillaa, 40 % akryyliä, 15 % alpakkaa, 5 % viskoosia
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 4,5–5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
Pesu villapesuohjelmalla 30 asteessa

Sirdar Moonstone

Sirdar Moonstone on romanttisesti nimettyä akryylia, jossa tehosteena kimaltelevat lasihelmet. Lanka on kolmisäikeistä ja hieman pörröistä, eikä se juurikaan jousta pituussuuntaan. Helmet ovat kiinni yhdessä säikeistä tasaisin välein. Itse lanka tuntuu poskea vasten pehmeältä, mutta lasihelmet erottuvat kylminä.

Neuletuntuma bambupuikoilla on akryylisen nariseva ja puikko tuppaa tarttumaan langan pörröiseen pintaan. Joustamattomuus ei auta asiaa. Helmet sijoittuvat pinnassa satunnaisesti kummallekin puolelle neulosta, mutta ne on mahdollista vetää ja asetella oikealle puolelle. Jonkin verran ne kuitenkin tuntuvat myös nurjalla puolella. Muuten tilkku on rento ja pehmeä jo ennen kastelua.

Langan värikartassa on testatun mustan lisäksi valkoinen, harmaa ja kolme kaunista jalokivisävyä. Sirdar on julkaissut tälle langalle myös vaateohjeita, mutta parhaimmillaan lanka lienee asusteissa. Mielenkiintoinen mahdollisuus voisi olla kokeilla läikittää tasaisesti lankaan sijoitettuja helmiä säännölliseen kuvioon, mutta lanka soveltuu hyvin myös aivottomaan neulontaan pienellä blingillä, jos hyväksyy materiaalin akryyliset ominaisuudet.

Langan tiedot

70 % akryyliä, 30 % lasihelmiä
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
Villapesu 40 asteessa

Arviot

Eeva Turkka: Brooklyn Tweed Shelter, Novita Nordic Wool Flow ja Online Linie 396 Highland Tweed

Lisää Eevasta

Tiina Väätäinen: De Rerum Natura Cyrano

Lisää Tiinasta

Reeta Huhtala: Novita Baby Woool ja Sirdar Moonstone

Lisää Reetasta

Ulla 03/16 - Artikkelit

Taija Elo
Tuin turinat

Reeta Huhtala
Puikkomaisterin paluu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Apua aloittelijoille

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Perusteos palmikoista

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääkirjoitus

Maria Saarinen:
Sukka ja kuinka se neulotaan

Eeva Turkka
Vapaana ja villinä kirjoneulomaan

Useita kirjoittajia:
Ohuehkot uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Keskipaksut uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Paksut uutuuslangat

Vi0let:
Romanttiset villasukat

Mari Virtanen:
Arska Borneossa

Mari Virtanen:
Kysy Arskalta

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.