Ulla 03/16

Ohuehkot uutuuslangat

Lanitium ex Machina Basic Merino Sock

Lanitium ex Machinan Basic Merino Sock tuntuu kyllä kaikelta muulta kuin basiciltä. Yhtä hyvin tämän nimi voisi olla jotain luksukseen viittaavaa. Jälleen kerran Lanitiumin värjäys tekee langasta kauniin elävää. Värit lähes kimaltelevat sekä vyyhdillä että langasta neulotussa mallitilkussa. Ainakin mallitilkussa värit myös käyttäytyvät kauniisti eivätkä esimerkiksi lätäköidy.

Basic Merino Sockista 75 prosenttia on merinovillaa ja loput 25 prosenttia nailonia. Tekokuitu ei kuitenkaan langassa tunnu, ja voisin hyvin veikata sen olevan täyttä merinoa. Tämä lanka sopii myös herkkäihoiselle, sillä se ei kutita ja on pehmeää. Itse voisin hyvinkin pitää tätä lankaa kaulalla tai muulla herkällä ihoalueella ongelmitta.

Basic Merino Sockia on myös ilo neuloa. Lanka ei halkeile tai ole muuten hankalaa, vaan silmukat soljuvat nätisti puikoilla. Koska lanka on hieman pyöreää, tästä neuloo varmasti kauniita palmikko- ja pitsineuleita. Pinta on kuitenkin kaunis myös sellaisenaan, jolloin värit pääsevät loistamaan pääosassa. Sadan gramman vyyhti on riittoisa, mikä on aina iloinen asia.

Suosittelen Basic Merino Sockia hyväksi vaihtoehdoksi herkkäihoisen neuleisiin, sillä siihen tämä lanka on omiaan. Konepestävänä sen voi valita myös esimerkiksi pienten ihmisten neuleisiin, vaikka tokihan langalle suositellaan käsinpesua, jotta värit säilyisivät parhaiten.

Langasta neuloo ihanat puserot, takit, sukat ja huivit. Merinon ja nailonin sekoitus on kestävä, ja käsin värjätyt upeat väritykset tekevät langasta hyvän vaihtoehdon arkeensa piristystä hakevalle neulojalle. Pesussa mallitilkku ei päästänyt väriä ja neulepinta tasoittui kauniisti. Hankaustestissä pinta ei nyppääntynyt, joten sen perusteella uskoisin langan olevan myös varsin kestävää.


Langan tiedot

75 % merinovillaa, 25 % polyamidia
100 g = 400 m
Tiheys: 30 s = 10 cm

Puikkosuositus: 2–3 mm
Käsinpesu

Wetterhoff Uusi Veera

Wetterhoffin lankavalikoimasta itselleni vieraimmaksi on jäänyt Veera, jota olikin nyt ilo päästä testaamaan. 100 % kampavillaa oleva Veera on omiaan pitsihuiveihin, ja sitä käytetäänkin paljon esimerkiksi Haapsalu-huiveihin, joissa pitsi on pääosassa.

Veeraa on ilo työstää: lanka ei halkeile tai tunnu haperolta, vaikka onkin kohtalaisen ohutta, sadan gramman vyyhdillä kun on noin 900 metriä lankaa. Lanka on puhdasta uutta villaa ja pysyvästi koinsuojattu, mikä tekee siitä omiaan neuleisiin, joiden tahtoo säilyvän äidiltä tyttärelle. Veera on tuttu myös kutojille, sillä sitä käytetään perinteisesti huivi- ja kangaslankana. Veera myös huopuu, sillä se ei ole superwash-käsiteltyä. Veerasta voi siis neuloa tai kutoa myös ihanat huovutetut huivit tai sitä voi käyttää vapaalankahuovutuksessa.

Testiin saapui vyyhti kauniin valkoista Veeraa. Yhteensä värikartassa on kaikkiaan 52 väriä ja kartta on monipuolinen, värejä on runsaasti ja ne ovat kauniita ja yhteensopivia. Neuloin mallitilkkuun sekä sileää että yksinkertaista pitsikuviota, jotta näkisin, miten lanka käyttäytyy erilaisina pintoina. Neulomistuntuma on erittäin miellyttävä ja mallitilkusta tulee kaunis sekä pitsin että sileän neuloksen osalta. Pitsi pääsee kauniisti oikeuksiinsa pingoituksella ja sileä neule tasoittui myös kastelun ja pingotuksen ansiosta. Mallitilkku pysyi mitoissaan pyörittyään päivän käsilaukun pohjalla eikä se nyppääntynyt hankaustestissäkään.

Veerasta neulot siis kauniit, monimutkaisetkin pitsineuleet tai henkäyksen kevyet neuletakit. Koska Veera on puhdasta kampavillaa, kaikkein herkkäihoisempia se saattaa kutittaa, mikä kannattaa ottaa huomioon lankavalintaa tehdessä.

Langan tiedot

100 % kampavillaa
100 g = 900 m
Puikkosuositus: 2–3,5 mm
Käsinpesu

Wetterhoff Silvia

Wetterhoff Silvia on saman valmistajan Veera-langan villa-silkkinen sisko. Siinä missä Veera on täysin kampavillaa, on Silviassa 70 prosenttia villaa ja loput 30 prosenttia silkkiä. Lanka on lisäksi käsitelty aloe veralla, jojobaöljyllä ja E-vitamiinilla, minkä pitäisi taata käsille iloinen neulontakokemus.

Kuten Wetterhoffin langat yleensä, myös Silvian ja paksumman siskonsa Sivillan värikartta on laaja ja monipuolinen. Silvian värikartasta löytyy yhteensä 36 kaunista sävyä, jotka toimivat hyvin yhdessä ja täydentävät toisiaan kauniisti. Silkki tuo lankaan kauniin kiillon ja mukavaa pehmeyttä. Kun silkkiä on kuitenkin vain 30 prosenttia, ei Silvian neulominen ole raskasta. Silkki on itsessään varsin joustamaton kuitu, mutta villasekoitteessa se tuo kiillon lisäksi laskeutuvuutta.

Neuloin mallitilkkuun sekä sileää neulosta että pientä pitsikuviota korostamaan langan ominaisuuksia. Silvia on oiva vaihtoehto etenkin huivilangaksi. Yhdessä 50 gramman vyyhdissä on 500 metriä lankaa, mikä takaa sen, että jo yhdestä vyyhdistä saa kohtalaisen kokoisen pitsihuivin. Silkkivillasekoitteena se sopii loistavasti huiveihin, sillä lanka laskeutuu kauniisti. Lisäksi Silvia kestää hyvin ankaraakin pingotusta.

Mikäli Wetterhoffin täysvillainen Veera on ihollesi liian karkeaa, suosittelen tutustumaan Silviaan, sillä värit ovat tässä yhtä kauniit ja lanka soveltuu hyvin samoihin käyttökohteisiin kuin Veera.

Langan tiedot

70 % villaa, 30 % silkkiä
50 g = 500 m
Puikkosuositus: 2–3,5 mm
Käsinpesu

Rowan Fine Silk

Rowanin Fine Silk on ohut, yksisäikeiseltä näyttävä silkki-villa-viskoosisekoitelanka, joka vaatii tulla paijatuksi. Langasta tehty tilkku laskeutuu ja hohtaa kauniisti, kiitos silkin.

Lanka ei vaikuta tuskallisen ohuelta juoksevuutensa suhteen tai sormin tunnustellessa. Mallitilkussa se tuntuu kuitenkin yllättävän ohkaiselta, ja ainakin itse jouduin valitsemaan 0,75 milliä suositusta pienemmät puikot. Tästä huolimatta valmis tilkku tuntui aika löyhältä.

Vaikka ainakin itse pesen joskus käsin pestäviä lankoja pesukoneessa käsinpesuohjelmalla, tämän langan kohdalla käsinpesuohjetta kannattaa noudattaa. Sydämeni tykytti hieman ottaessani tilkkua pois pesukoneesta, sillä se meinasi tarttua itseensä.

Lanka on ohuudestaan, yksisäikeisyydestään ja käsinpesusta huolimatta mukava lanka. Voisin kuvitella sen sopivan hyvin esimerkiksi toisen langan kanssa tai kaksinkertaisena neulottavaksi. Sekä lanka että tilkku ovat ihanan pehmoisia. Uskon, että jopa herkkäihoiset voivat pitää langasta tehtyjä vaatteita tai asusteita ihoa vasten. Ainakin itselläni kerä läpäisi myös ”tunge kerä rintaliiveihin ja katso kutittaako se” -testin.

Langan tiedot

40 % silkkiä, 30 % villaa, 30% viskoosia
25 g = n. 150 m
Puikkosuositus: 2,75 mm
Käsinpesu

Schachenmayr Fashion Kid Light

Jos kaipaat pehmeää, pörröistä ja kevyttä lankaa muodikkaaseen oversize-neuletakkiin tai kaulahuiviin, tässä on etsimäsi. Schachenmayrin Fashion Kid Light on höyhenenkeveää ja hattaranpehmeää nailonin, akryylin ja mohairin sekoitetta. Lanka on muhkealla sadan gramman ja 600 metrin kerällä. Sen värikartassa on kuusi hillittyä värisävyä. Vyötteen sisäpuolella on ohje tuubihuiviin, jonka voi neuloa yhdestä kerästä.

Langassa mohairkarva näyttäisi olevan kehrätty tekokuitusäikeiden ympärille. Lankaa on yllättävän helppo neuloa ja se juoksee mukavasti kerän sisältä. Neulepinta on pehmeää ja laskeutuvaa eikä kovin pörröistä, joten myös pitsineuleen tai palmikoiden voisi kuvitella erottuvan neulepinnasta kauniisti. Langalle suositellaan käsinpesua.

Fashion Kid Light sopii parhaiten huiveihin ja asusteisiin sekä kevyihin ja pörröisiin neuletakkeihin. Lankaa voi myös neuloa yhdessä toisen langan kanssa kivan efektin aikaansaamiseksi.

Neulottaessa langasta irtoaa hieman mohairkarvaa, joten lanka ei sovi vauvaneuleisiin eikä astmaatikoille.

Langan tiedot

38 % polyamidia, 32 % akryyliä, 30 % mohairia
100 g = 600 m
Puikkosuositus: 4–5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
Käsinpesu

Novita Venla

Venla on Novitan syysmalliston ohut sukkalankauutuus. Sen viidestä sävystä testattavaksi saimme ainoan kirkkaan värin, jouluisen punaisen. Muut neljä väriä ovat luonnonvalkoinen, keltavihreä, harmaa ja musta. Kovin räikeitä väriyhdistelmiä ei siis Venlasta pääse loihtimaan. Mustalle, valkealle ja harmaalle sukkalangalle löytyy silti varmasti aina käyttöä. Saatavilla olevista värivaihtoehdoista ehtii vielä neuloa vaikkapa kirjoneulottuja joulukuusenpalloja puun täydeltä.

Langan neulominen ei juuri eroa tavanomaisimpia 75 prosenttia villaa ja 25 prosenttia tekokuitua sisältävien nelisäikeisten perussukkalankojen neulomisesta. Se ei ole elämys, muttei myöskään kamalaa.

Lanka tuntuu hieman pörheältä, mutta kastelu silottaa neulepinnan mukavamman tuntuiseksi. Se, miten lanka kestää sukissa, jää pitemmän ajan testauksessa selvitettäväksi. Positiivista kuitenkin on, että myös Novitan valikoimista löytyy nykyään vaihtoehto ohuemman sukkalangan ystäville.

Langan tiedot

75 % villaa, 25 % polyamidia
100 g = n. 400 m
Puikkosuositus: 2,5-3 mm
Tiheys: 28 s ja 36 krs = 10 cm
Hellävarainen pesu 40 asteessa

Arviot

Taija Elo: Lanitium ex Machina Basic Merino Sock, Wetterhoff oy Veera sekä Silvia

Lisää Taijasta

Tiina Väätäinen: Schachenmayr Fashion Kid Light

Lisää Tiinasta

Karoliina Härkönen-Clive: Rowan Fine Silk

Lisää Karoliinasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen: Novita Venla fingering

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/16 - Artikkelit

Taija Elo
Tuin turinat

Reeta Huhtala
Puikkomaisterin paluu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Apua aloittelijoille

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Perusteos palmikoista

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääkirjoitus

Maria Saarinen:
Sukka ja kuinka se neulotaan

Eeva Turkka
Vapaana ja villinä kirjoneulomaan

Useita kirjoittajia:
Ohuehkot uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Keskipaksut uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Paksut uutuuslangat

Vi0let:
Romanttiset villasukat

Mari Virtanen:
Arska Borneossa

Mari Virtanen:
Kysy Arskalta

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.