Ulla 03/14

Tekokuituiset testilangat

Novita Onni

Novitan Onni-lanka myydään muhkeissa 200 gramman kerissä. Vyötteessä langan mainostetaan olevan nyppyyntymätöntä akryyliä. Sama maininta löytyy Novitan Ipana-langan vyötteestä.

Onni-langan värikartta koostuu neljästä kirjavasta värivaihtoehdosta. Vyötteessä Onni liitetään vahvasti lastensairaalaan ja sen rahankeräykseen. Kyse on siis tuskin pysyvästä lisäyksestä Novitan valikoimiin.

Vyötteen kääntöpuolella on ohje neulotulle sekä virkatulle Onni-peitolle. Yhden 200 gramman kerän pitäisi riittää vauvanpeittoon. Itse virkkasin kirjavan pinkistä testikerästä virkkausohjeen mukaisen peiton.

Testattavana ollut väri näytti kerällä vaihtavan väriä melko tasaisesti, mutta peiton edetessä paljastui, että yleisvaikutelma on melko vaalea. Kirkkaampaa pinkkiä ja aniliininpunaista oli kerällä selvästi vähemmän. Lanka tuntui melko liukkaalta ja liukui metallisella virkkauspuikolla varsin sujuvasti. Itse yllätyin positiivisesti siitä, että lanka ei halkeillut käytännössä ollenkaan. Se on myös pehmeän tuntuista käsissä, mutta ei tunnu muoviselta kuten jotkut keinokuitulangat. Eniten Onni-lanka muistuttaa yleistuntumaltaan ehkä Novitan Puro Batik -lankaa, mutta oman kokemukseni mukaan Puro Batik halkeilee paljon helpommin.

Virkatun peiton ohjetiheys on 4 mallikertaa = 10 cm ja valmiin peiton pitäisi olla 60 x 60 cm. Minun peittoni tiheys oli ennen pesua 4 mallikertaa = 9,5 cm ja pesun jälkeen ohjeen mukainen 4 mallikertaa = 10 cm. Pesin valmiin peiton käsin haaleassa vedessä, mutta langan pitäisi kestää myös konepesua.

Onni-langan rajatut värivaihtoehdot eivät houkuttele tekemään langasta mitään aikuisille. Parhaiten pehmeä ja helppohoitoinen akryyli soveltuukin ehkä vauvojen ja lasten käyttöön.

Langan tiedot

100 % nyppyyntymätöntä akryyliä
200 g = 460 m
Puikkosuositus: 4,5 mm
Tiheys: 19 s ja 28 krs = 10 cm
Hellävarainen konepesu 40 asteessa

Sirdar Divine

Jotkut langat syntyvät erityisiksi. Niihin ei tule suhtautua tulevana villapaitana, sukkaparina tai turvallisena lämmikkeenä talven varalle, vaan pitää miettiä mikä on tuon erityisyyden alla sykkivä sydän. Divinen vyötteessä lukee "Pestään villaohjelmalla", mikä on rohkea kehoitus kokonaan tekokuituiselle langalle. Lanka on sekä pörheä, kimmeltävä, sateenkaarenkirjava että raidallinen. Langassa on ohutta ja paksua säiettä raitoina, ja vain osa langasta kimmeltää kuin värikäs pukukoru.

Divinen kaltaiset langat sopivat niihin hetkiin, kun neuloja tahtoo hullutella. Tekokuituinen efektilanka on edullista, ja melko riittoisan kerän kanssa voi pitää muutaman illan hauskaa. Suositelluilla 4 mm puikoilla saa vaikka röyhelöt lapasten suulle tai myssyn syksyn pimeisiin iltoihin. Pitkäaikaista rakkaussuhdetta tähän lankaan ehkä harvempi neuloja muodostaa, mutta oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan Divine tuo varmasti mukavan säväyksen. Nähdessäni langan ensimmäistä kertaa oma mielikuvitukseni heräsi liitämään ja rakastuin kerään ihan pinnallisista ulkonäkösyistä. Sateenkaarenkirjava lanka tuo mieleen satumaailman sekä ajatukset yksisarvisista ja muotinukeista ennemmin kuin sen säädyllisen harmaan villatakin, joka tänäänkin oli päälläni. Satumaailman mukana se tuo myös pienen hymyn kasvoilleni. Ehkä tämä tapaaminen oli kohtalo, kuten värisävyn kohtalokas nimi Fortuna lupailee. Langasta on tämän värin lisäksi saatavilla myös viisi muuta rohkeasti raidoittuvaa sävykokoelmaa.

Langan tiedot

72 % polyesteriä, 28 % akryyliä
50 g = 150 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 18 s ja 28 krs = 10 cm
Hienopesu 40 asteessa

Teksti ja kuvat

Violet: Novita Onni

Lisää Violetista

Eeva Saviranta: Sirdar Divine

Lisää Eevasta

Ulla 03/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Baskerin perusteet – virkaten

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Arne & Carlos sukujuurillaan

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Hurmaava Huivileikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Perusteos neulekirjastoon

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Päivitettyjä perinneneuleita Norjasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Sukupolvien silmukat

Eeva Saviranta:
Viron Kansallismuseon lapaslaatikolla

Mari Virtanen:
Arskan palsta

Tiina Väätäinen:
Langanvärjäyksen käsikirja synteettisille väreille

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Teko- ja luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Ullan juhlalangat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.