Ulla 03/14

Arne & Carlos sukujuurillaan

Neulojille tuttu parivaljakko, Arne ja Carlos, ovat tehneet jälleen neulekirjan. Tällä kerralla herrat ovat syventyneet Arnen suvusta löytyviin muistoihin ja Setesdalin neuleperinteeseen. Heitä ovat inspiroineet muun muassa kirjotut ja kudotut tekstiilit, vanhat joulukortit sekä valokuvat. Vaikka mukana on varsin perinteisiä villapaitoja ja asusteita, löytyy kirjasta myös modernimpia töitä kuten neulotut helmet, koiran villapusero tai hiirimatto. Se, miten käytännöllinen neulottu hiirimatto mahtaa olla, on toinen juttu.

Suurimmassa osassa neuleita on hyödynnetty useita värejä ja kirjoneuletekniikkaa, mutta pari pitsineuleistakin ohjetta on otettu mukaan. Onteloneuletta kirjassa kutsutaan kaksipuoliseksi neuleeksi. Sitä voi harjoitella pienissä töissä, kuten patalapussa tai lasinalusissa. Kaksipuolisen neuleen neulomista sekä muita hieman haastavampia tekniikoita on avattu kuvien avulla.

Kirjan neuleissa on käytetty Rauman lankoja, joita Suomen lankakaupoista voi olla hankala löytää. Langoista ei ole annettu juoksevuustietoja, mikä vaikeuttaa korvaavien lankojen etsimistä. Onneksi nykyneulojilla on käytössään internet, jonka avulla nämäkin tiedot voi jäljittää.

Vaikka kyseessä on periaatteessa ajaton neulekirja, vie kirja visuaalisen ilmeensä puolesta ajatukset talveen ja joulunaikaan. Kuvat ovat tunnelmallisia ja värimaailma monessa neuleessa jouluinen. Punavalkea kuusenmatto on kuitenkin ainoa varsinainen jouluun liittyvä ohje. Silti Norjalaisneuleiden uudet kuviot sopii hyvin niin jouluihmisille kuin norjalaisesta neuleperinteestä kiinnostuneille.

Arne & Carlos: Norjalaisneuleiden uudet kuviot
Suomennos: Kaija Koirikivi
Kustannusosakeyhtiö Nemo, 2014
ISBN 978-952-240-262-2

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Baskerin perusteet – virkaten

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Arne & Carlos sukujuurillaan

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Hurmaava Huivileikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Perusteos neulekirjastoon

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Päivitettyjä perinneneuleita Norjasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Sukupolvien silmukat

Eeva Saviranta:
Viron Kansallismuseon lapaslaatikolla

Mari Virtanen:
Arskan palsta

Tiina Väätäinen:
Langanvärjäyksen käsikirja synteettisille väreille

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Teko- ja luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Ullan juhlalangat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.