Ulla 03/14

Perusteos neulekirjastoon

Neulemallien käsikirjan alkuperäisteos, The Knitter's Stitch Collection, julkaistiin jo vuonna 2010. Nyt neljä vuotta myöhemmin kirja on saatavilla myös suomeksi. Ulkoasun perusteella voisi tosin luulla kyseessä olevan paljon vanhempi teos. Kansi vie ajatukset suoraan jonnekin 90-luvun alkuhämäriin, eivätkä sisäsivutkaan ole ilmeeltään kovin tuoreita. Kirja on taitettu tiiviisti, mikä toki on käytännöllistä – onhan kyseessä neulemallikäsikirja, eikä niinkään ihailtavaksi tarkoitettu fiilistelyteos.

Neulemallit on jaettu oikeilla ja nurjilla silmukoilla toteutettaviin malleihin, kierretyillä silmukoilla neulottaviin malleihin, palmikoihin, pitseihin, lehti- ja nyppykuvioihin, kirjoneuleisiin ja erikoisempiin neulemalleihin. Myös neuloen toteutetuille kirjainkuvioille on omat sivunsa. Monet hieman erikoisemmat mallit on nimetty hauskasti. Näitä ovat esimerkiksi Vieteriukko, Haarautuva marjapensas ja Kaislikko. Pitsineuleet on toteutettu vaaleanpunaisilla langoilla ja lehtikuviot vihreillä, mikä ei ole kovin kekseliäs ratkaisu. Kirjoneuleiden värimaailma puolestaan on melko sekava. Itse olisin kaivannut modernimpaa ja harmonisempaa värimaailmaa.

Kirjan loppuun on koottu perustietoa neulomisesta sekä tarpeellisia tekniikoita. Takakannessa on myös näppärä taitettava lieve, jossa on kaikki kirjassa käytetyt lyhenteet. Sen ansiosta neulojan ei tarvitse jatkuvasti selata lyhennelistaa kirjan lopusta, ja lievettä voi käyttää myös kirjanmerkkinä. Kirjanmerkki onkin tarpeen, sillä pehmeäkantinen liimasidottu kirja ei pysy auki itsestään. Liepeen toisella puolella on puikkokokojen muuntotaulukko.

Neulemallien käsikirja on sitä mitä nimikin lupaa. Se sisältää niin yksinkertaisia kuin haastaviakin neulemalleja, ja vanhahtavasta ulkoasustaan huolimatta asiasisältö kestää aikaa. Jos neulekirjastostasi puuttuu vielä neulemallien perusteos, on tässä hyvä vaihtoehto tuon puutteen korjaamiseksi.

Lesley Stanfield & Melody Griffiths: Neulemallien käsikirja
Suomennos: Mirkka Santala
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2014
ISBN 978-952-254-192-5

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Baskerin perusteet – virkaten

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Arne & Carlos sukujuurillaan

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Hurmaava Huivileikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Perusteos neulekirjastoon

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Päivitettyjä perinneneuleita Norjasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Sukupolvien silmukat

Eeva Saviranta:
Viron Kansallismuseon lapaslaatikolla

Mari Virtanen:
Arskan palsta

Tiina Väätäinen:
Langanvärjäyksen käsikirja synteettisille väreille

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Teko- ja luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Ullan juhlalangat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.