Ulla 03/14

Päivitettyjä perinneneuleita Norjasta

Norjalainen villapaita on niin suuri neuleklassikko, että siitä on tehty jopa lauluja. Sellaisen neulominen koettelee kuitenkin neulojan kärsivällisyyttä. Eline Oftedalin uusi teos Norjalaiskuviot tarjoaa laiskemmallekin neulojalle mahdollisuuden kokeilla norjalaiskuvioiden neulomista pienemmissä töissä. Ohjeet on luokiteltu vaikeustasoltaan kolmeen luokkaan. Helpoimmasta päästä ovat esimerkiksi iPhonen suojus ja patalappu, kun taas haasteita kaipaavat voivat neuloa vaikkapa minisortsit tai pienen nallen.

Kirjan ohjeissa on inspiroiduttu neljästä perinteisestä norjalaisneuleesta, joiden tarinat on selostettu lyhyesti kirjan alussa. Marius-kuvio syntyi 1950-luvulla ja siinä toistuvat Norjan lipun värit. Se pohjautuu kirjan toiseen inspiraationlähteeseen, Setesdal-paitaan, josta ensimmäiset todisteet ovat jo vuodelta 1848. Perinteinen Setesdal neulotaan joko mustalla ja valkoisella tai harmaalla ja valkoisella langalla, ja näitä värejä on käytetty myös kirjan Setesdalista inspiroituneissa malleissa. Kolmas kirjan kantava perinneneule on Fana, raidallinen paita Bergenin alueelta, jonka yläosaa koristaa tähtikuvio ja helmaa shakkiruutukuvio. Neljäs ja viimeinen perinnekuvio on geometrinen Voss, jossa on neliöitä ja neliöiden sisäisiä pienempiä kuvioita.

Kirjan lopusta löytyy erillinen tekniikkaosio, jossa on ohjeita niin kirjoneuleen neulomiseen, ruutupiirrosten seuraamiseen, viimeistelyyn kuin työn vuorittamiseen. Ohjeita olisi voinut antaa myös langan valintaan, sillä kirjan ohjeissa käytettyjen lankojen nimiä ei ole kerrottu. Niihin on viitattu esimerkiksi käsitteellä ”keskipaksua lankaa” tai ”ohutta alpakka-silkkilankaa”. Ainakin aloittelevaa neulojaa tällaiset määreet saattavat hämmentää.

Norjalaiskuviot on ulkoasultaan siisti ja selkeä. Se tarjoaa useita pieniä, esimerkiksi joululahjaksi soveltuvia projekteja. Kukapa ei ilahtuisi esimerkiksi uusista, pehmeistä tohveleista. Kahvikissat puolestaan saattavat arvostaa kuvioitua pressopannumyssyä. Kirjasta löytyvä vessapaperirullan suojus ei ehkä kuitenkaan ole se varmin lahjaidea.

Eline Oftedal: Norjalaiskuviot, 20 uutta ideaa klassikkoneuleista
Suomennos: Jenna Yli-Knuuttila
Gummerus, 2014
ISBN: 978-951-20-9457-0

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Baskerin perusteet – virkaten

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Arne & Carlos sukujuurillaan

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Hurmaava Huivileikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Perusteos neulekirjastoon

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Päivitettyjä perinneneuleita Norjasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Sukupolvien silmukat

Eeva Saviranta:
Viron Kansallismuseon lapaslaatikolla

Mari Virtanen:
Arskan palsta

Tiina Väätäinen:
Langanvärjäyksen käsikirja synteettisille väreille

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Teko- ja luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Ullan juhlalangat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.