Ulla 03/14

Balls and needles

Hei kultsimurut ja hanipuppelit!
Toimitukseen on saapunut runsaasti lukijakirjeitä, joissa kysellään Arskalta kaikkea maan ja taivaan väliltä – vähän arkaluontoisiakin asioita. Hienoa, että uskaltaudutte kyselemään. Semmoisia asioita ei olekaan, joista ei voisi Arskan kanssa keskustella. Minä en häpeä mitään!

Mistä tulikin mieleeni se keikka, kun meikäläisen piti esiintyä juontajana Villamessuilla. Kävi niin, että samaisessa messukeskuksessa oli yhtaikaa toisetkin messut, nimittäin elokuvamessut. Enhän minä sitä tiennyt, mennä posotin vaan viime tingassa hirveetä munaravia esiintymislavalle ja heittelin vaatteita matkan varrelle. Se jo herätti jonkin verran huomiota. Noh, lavalla sitten aloitin reteesti kertomalla, että josko joku misuista tai vaikka joku komea uroskin antaisi minun keritä itsensä lavalla, niin minäpoika kyllä kehräisin. Tässä vaiheessa lavalle säntäsi joku sähisemään, että eivät nämä ole mitkään pornofilmimessut... Voi niitä aikoja. No niin, aletaanpas purkaa tätä postisumaa!

Dear Arska, stashini on 103,5 kg. Olen yrittänyt kuluttaa sitä, mutta minun on vaikea hillitä himojani. Onko varastoni ylipainoinen? t. Lankahamsteri-90

Dear Lankahamsteri-90,
sana "ylipainoinen" sisältää kielteisen asenteen. Eihän me semmosia sanoja käytetä, eihän! Jonkun mielestä varastosi on runsas, joku toinen taas voi pitää sitä ihanteellisena. Katso varastoasi ja mieti, pidätkö itse siitä. Jos vastaus on ei, voithan poistaa niitä lankoja, joista et pidä. Tee niistä vaikka tupsuja joulukuuseen. Ja sittenhän sinulla on laatikoissasi tilaa uusille ihanille langoille. Älä suotta pidättele himojasi, ole luontevasti oma itsesi. Muuten, minunkin stashini on tuota kokoluokkaa!

Moi Arska! Käytän grillitikkuja neulomiseen, koska bambuiset ovat kalliita. Onks ok? – Peeaa-tikuttaja

Dear Peeaa-tikuttaja,
tuo ei ole pelkästään ok, vaan suorastaan ihailtavaa. Persoonallisuus kunniaan! Kukin puikottakoon tyylillään, ei siinä mitään, mutta Arska on aina ollut ihan heikkona niihin, jotka tikuttavat omintakeisesti. Grillitikkujen lisäksi voit kokeilla syömäpuikkoja, lyijykyniä, sormikaspuikoiksi hammastikkuja ja paksuille langoille voi tehdä pyöröpuikot sähkökaapelista. Jos tulet tänä iltana käymään neulekahvilassa, näytän sinulle omat tikkuni, jotka tein viime viikolla mehupilleistä.

Dear Arska, käytän deodoranttipulloa sisältä juoksevan kerän kerimiseen, mutta välillä pullo luiskahtaa pois. Mitä teen? t. Apuvälineetön vm.83

Dear Apuvälineetön vm 83,
jos pullo luiskahtelee pois, se on selkeästi väärän kokoinen. Sujuvan kerimisen A ja O on oikeanlainen väline. Mikään harrastaminen ei ole pidemmän päälle hauskaa sopimattomilla välineillä. Lopulta ne välineet heitetään turhautuneena nurkkaan ja jatketaan paljain käsin – mistä saattaa seurata pahempia ongelmia. Toki edistyneempi harrastaja voi keriä mitä kauneimpia keriä vaikka peukalonsa ympärille, mutta tämä tosiaan edellyttää jonkinasteista harjaannusta. Mitä jos tavattaisiin jonain iltana, saisit kokeilla kerimistä Arskan kanssa? Minä käytän kerimiseen omaa häntääni, saat mielihyvin lainata sitä!

Dear Arska, voinko neuloa akryyliä ja puuvillaa yhdessä? t. Ujo sekaantuja

Dear Ujo sekaantuja,
Arska on aina kannattanut sekaantumista. Mitä olisi elämä ilman vaihtelua, lajien risteytymistä, kuitusekoituksia? Joskus tulos on kuvankaunis, joskus pelkästään kuvauksellinen. Tästä tulikin mieleeni se kerta, kun rakastuin tulenpalavasti yhteen koirasuteen. Voi että se oli ihana! Olin niin vakuuttunut rakkaudestamme, että halusin meille yhteisiä poikasia. Olin myös varma, että jostakin löytyisi klinikka, jolla onnistuttaisiin yhdistämään meidän geenit koeputkessa. Siitä huolimatta, että me molemmat olimme uroksia. Minua ei haitannut lainkaan sekään, että armaani oli lihansyöjä, minä vegetaristi, kunnes hän eräänä yönä tunnusti näkevänsä joka yö hekumallisia unia minusta rosvopaistina. Ah niitä aikoja... mutta neuleessa tuskin tulee ylittämättömiä ristiriitoja vastaan. Anna mennä! Ja kun neuleesi on valmis, kuva ois kiva!

Mummoni neuloi minulle mohairisen poolon. Nyt harkitsen neulovani mohairisen kokovartalohaalarin. Olenko normaali? t. Mohairboy

Dear Mohairboy,
mikä on normaali? Entä onko sillä väliä? Jos siltä tuntuu, puikot huiskimaan! Muista silti jättää kokovartalohaalariisi jonkinlainen aukko, josta pääset haalarin sisään (ja aikanaan pois siitä).

Olen huolestunut ystäväni lankastashista, jossa on pelkkää oranssia lankaa. Pitäisikö minun puuttua asiaan? t. Antaa kaikkien värien kukkia

Dear Oranssinvihaaja,
ystävälläsi on varma maku ja oma tyyli. Kaikki, mitä hän neuloo, sopii yhteen aiempien neuleiden kanssa. Mikäs sen hienompaa! Kokeilepa sinäkin joskus keskittyä yhteen väriin, ihan vaan testimielessä jollain viikolla. Neulo vaikkapa maanantaina mansikanpunaista lankaa, tiistaina tiskivedenväristä, keskiviikkona keksinkeltaista, torstaina torpanharmaata, perjantaina pervonväristä, lauantaina lampaansävyjä ja sunnuntaina sudenväristä. Saatat löytää uusia näkökulmia neulomiseen!

Dear Arska, onks beige ok? t. Eloveena

Dear Eloveena,
beige on birdeä väri, jota on helppo yhdistellä räikeänkirjaviin. Jos nyt vaikka kutaiset peiken slipoverin, yhdistä siihen sateenkaarileggarit, violetit buutsit, vihreä paita ja pinkki pipa. Tässä yhdistelmässä beige on erittäinkin okei.

Mikä on hyvä ikä aloittaa pitsin neulominen? Voiko pitsiä neuloa ennen palmikoita? t. Odyssey 2001

Dear Odyssey,
en mielelläni vetäisi neulomiseen mitään ehdottomia ikärajoja. Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa. Joskus nuori neuloja kuvittelee, että kaikki muut ovat jo pitsikonkareita, vaikka itse on tuskin tehnyt napinreikääkään – mitä nyt joskus vahingossa neulonut reikiä sileään neuleeseen. Kavereiden kehuskelun virolaispitsihuiveilla voi jättää omaan arvoonsa. On helppo väittää mitä vaan, mistäs sen muut näkee, mitä siellä kotona tuvan pankolla puuhaillaan? Todennäköisesti kovimmat kerskurit eivät osaa vielä patalapunvirkkuuta kummempaa.

Pitsiä voit vallan mainiosti neuloa ennen palmikoita. Muista pitää huolta siitä, että sinulla on oikeat välineet: teräväkärkiset puikot, sileä lanka ja suklaata. Aloita harjoittelu itseksesi, rauhassa, äläkä hermoile jos puikko ei heti osu oikeaan silmukkaan tai langankierto putoaa puikolta. Oikea rytmi löytyy harjoittelemalla. Myös mukavan neulekaverin läsnäolo auttaa, olipa tämä kokenut tahi yhtä kokematon kuin sinäkin. Nautinnollisia pitsi-iltoja!

Dear Arska, onko sinusta koskaan tehty lankaa? Olisi ihana saada kehrätä villaasi.. t. Poljetaanx?

Dear Poljetaanx,
Arska keritään kahdesti vuodessa (vähintään), ja villaani(kin) olen aina jaellut auliisti. Tämä voisi olla kauniin ystävyyden alku! Pirauta toimitukseen, niin saat numeroni! PS: mulla on uudet, pinkit keritsimet...

Dear Arska, onko päivittäinen neulonta terveellistä? Olen 30 vee ja olen neulonut joka päivä 12 vuoden ajan. t. Puikkoaddikti

Dear Puikkoaddikti,
neulominen ei ole vika, se on ominaisuus. Se on elämäntapa, harraste, joillekin työ ja joillekin se vain käy työstä. Jos tuntuu hyvältä, anna palaa, beibi! Jos alkaa tulla rasitusvammoja, kiinnitä enemmän huomiota ergonomiaan. Minä voin tulla kädestä pitäen näyttämään, miten rintalihakset rentoutetaan, etteivät ne jumitu neuloessa!

Dear Arska, olin matkalla ja hairahduin neulomaan paikallista halpaa lankaa. Nyt käteni ovat ihan siniset. Mitä teen? Apua! t. Ibiza78

Dear Ibiza78,
oletko kokeillut käsien pesua? Vedellä ja saippualla pääsee usein hämmästyttäviin tuloksiin. Ellei se auta, tule vaikka Arskan luokse saunomaan. Takaan, että sen lutrauksen ja löträyksen jälkeen et enää sure sinisiä käsiäsi!

Mikä on Arskasta kaikkein taivaallisinta karvaa? t. Toimitus

Dear Toimitus,
kaikkein taivaallisinta karvaa on tietysti Arskan rintakarva! Tervetuloa vaan kaikki tytöt kokeilemaan. Tai mitäs jos Arska tulisikin sinne toimitukseen? Käykö huomisaamuna kello kymmenen?

    Muista karvoista mainittakoon:
  • babykamelin kehruu on kuin soljuttelisi runoa sormiensa välistä
  • paksun silkkilangan neulominen on nautinnollista, ellei tarvitse välittää siitä, että lopputulos on raskas ja venyvä
  • opossuminkarva on pehmoista ja uskomattoman lämmintä, joskin vaikeasti saatavaa
  • alpakkalanka on AINA ihanaa. Arska ei kyllä osaa kehrätä alpakkaa, haluaisiko joku tulla opettamaan? Vaikka silleen että istuu Arskan syliin ja näyttää kädestä pitäen?
  • falklandinlampaitten villaan Arska ei kyllästy koskaan. Se on täydellistä lampaanvillaa. Bääää.

Teksti

Mari Virtanen

Lisää Marista

Ulla 03/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Baskerin perusteet – virkaten

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Arne & Carlos sukujuurillaan

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Hurmaava Huivileikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Perusteos neulekirjastoon

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Päivitettyjä perinneneuleita Norjasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Sukupolvien silmukat

Eeva Saviranta:
Viron Kansallismuseon lapaslaatikolla

Mari Virtanen:
Arskan palsta

Tiina Väätäinen:
Langanvärjäyksen käsikirja synteettisille väreille

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Teko- ja luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Ullan juhlalangat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.