Ulla 03/14

Hurmaava Huivileikki

Veera Välimäen esikoiskirja Lankaleikki sai tänä syksynä jatkoa, kun Huivileikki julkaistiin. Kirja muistuttaa ulkoasultaan edeltäjäänsä, joskin luonnossa otetut kuvat tekevät ilmeestä valoisamman ja kannessa tehostevärinä käytetty pinkki piristää kirjaa entisestään. Niin kuvat kuin graafinen suunnittelu ovat jälleen Välimäen omaa käsialaa. Fontti on riittävän suurta ohjeen seuraamiseen hämärtyvässä syysillassa. Myös tässä kirjassa tehdään kunniaa käsinvärjätyille langoille. Niitä on käytetty runsaasti kuvituskuvina taitossa, joten kirja toimii vaikka pelkkänä selailuteoksena.

Ei kuitenkaan kannata jättää Huivileikkiä pelkän selailun varaan, jos pitää yksinkertaisen selkeistä linjoista. Välimäen huiveihin ei sisälly turhia krumeluureja, vaan ne sopivat suoraviivaiseen, skandinaaviseen tyyliin. Pitsikuvioita on käytetty huiveissa harkiten, mutta raitoja ja lyhennettyjä kerroksia sen sijaan runsaasti. Röyhelöiden rakastajiakaan ei ole unohdettu, sillä he voivat neuloa itselleen röyhelöreunaisen Frilla-huivin. Töissä on käytetty useita eri langanpaksuuksia ja värejä. On monia kokoja, muotoja ja tyylejä. On huiveja niin naisille, miehille kuin lapsillekin.

Ohjeissa on kerrottu langan menekit jälleen metreissä, mutta grammamäärät puuttuvat osasta ohjeita. Grammojen ja metrien suhdetta tuijottamaan tottuneelle neulojalle tämä tuottaa hieman enemmän vaivaa, mutta ei ole onneksi ylitsepääsemätön ongelma. Toisinaan kerroksia on kutsuttu riveiksi, mikä kenties juontaa juurensa suunnittelijan tottumuksesta kirjoittaa ohjeita englanniksi. Neulekirjat ovat erityisen alttiita painovirheille, ja sellainen on sujahtanut myös Siipi-huivin ohjeeseen. Onneksi tällaisiin ongelmiin löytyy nykyään nopea apu esimerkiksi Ravelrystä. Errata tullee myös suunnittelijan omille nettisivuille.

Välimäen ohjeet ovat suosittuja myös kansainvälisesti, ja todennäköisesti Huivileikkikin herättää kiinnostusta Suomen rajojen ulkopuolella. Vaikka näissä huiveissa riittää leikittävää pitkäksi aikaa, on mielenkiintoista nähdä mitä suunnittelija seuraavaksi neulemaailmalle tarjoaa.

Veera Välimäki: Huivileikki
ISBN 978-952-300-086-5
Atena Kustannus Oy, 2014

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Baskerin perusteet – virkaten

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Arne & Carlos sukujuurillaan

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Hurmaava Huivileikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Perusteos neulekirjastoon

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Päivitettyjä perinneneuleita Norjasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Sukupolvien silmukat

Eeva Saviranta:
Viron Kansallismuseon lapaslaatikolla

Mari Virtanen:
Arskan palsta

Tiina Väätäinen:
Langanvärjäyksen käsikirja synteettisille väreille

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Teko- ja luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Ullan juhlalangat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.