Tiskirätistä asiaa

Maailmalla riehuneen tiskirättimanian ja eräiden kanssaneulojien yllyttäessä minäkin päätin rohkaista mieleni ja neuloa tiskirätin. Helppoa sen aloittaminen ei ollut, sillä suuret ennakkoluulot varjostivat ajatusta neulotuista tiskiräteistä: ei se mitään ime, se vaan haisee, ne ovat ihan tyhmän näköisiä hanan päällä roikkumassa...

No, yllytyshulluja kun ollaan, rätti päätyi kuin päätyikin puikoille. Neuletapaamisessa neuloin rätin alusta loppuun, ja hyvä, kun en kahvilantädiltä käynyt kysymässä, voisinko testipyyhkiä heidän pöytäänsä. Kotona rätti pääsi tiukkaan testiin ja hämmästys oli suurensuuri: tämähän toimii ja aivan uskomattoman hyvinkin vielä! Seuraavassa hetkessä huomasin omistavani kokonaiset viisi neulottua tiskirättiä.

Kokoelmassani on kolmesta eri langasta neulottuja rättejä: kolme Novitan Bambusta sekä yksi sekä Novitan Tennesseestä että Suvista. Kaikki tiskirätit on testattu ääriolosuhteissa, eli allekirjoittaneen keittiössä. Ehdottomat testivoittajat ovat Bambusta neulotut rätit, jotka paitsi kuivasivat hienosti pöydälle läikkyneen veden, irrottivat liedestä kokkailun myötä syntyneet jo hieman kuivuneet tahrat leikiten, myös selviytyivät mikroon juuttuneesta kaurapuurosta ilman ongelmia! Näitä tarvitaan lisää.

Hyvänä kakkosena tulee merseroimattomasta puuvillasta, Novitan Suvista, neulottu rätti, joka hävisi vain niukasti Bambuisille kanssakilpailijoilleen, ja vasta kolmospaikalle päätyi Tennessee-rätti, jonka hankausominaisuudet olivat joukon parhaimmat, mutta heikoin vedenimukyky jätti kyseisen neulomuksen joukon hännille.

Pidemmän käytön myötä olen myös huomannut, että ainaoikeinneuleiset neliönmuotoiset ja tarpeeksi isot rätit ovat kaikkein miellyttävimmät käyttää. Tietysti olemassa pitää myös olla kauniimpia ja edustuskelpoisempia kuvioneuleisia tai erikoisen muotoisia rättejä kyläilevien vieraiden ihmeteltäväksi. Onneksi netti on pullollaan mitä kauneimpia ja erikoisempia tiskirättimalleja.

Rättejä on syytä tehdä iso nippu tiskikaappiin odottamaan, sillä niitä kannattaa pestä usein. Kun rättejä on tarpeeksi monta odottamassa käyttöä, voi likaisia rättejä kerätä odottamaan lakana- tai pyyheliinapyykkiä, tai vaihtoehtoisesti likaisen rätin voi heittää astianpesukoneeseen joka kerralla, kun koneen käynnistää.

Nyt kaksi kuukautta neulerättejä käytettyäni olen melkoisen tyytyväinen kyseiseen tuotteeseen ja aion vastedeskin kasvattaa varastoani erityisesti bambuisilla räteillä, mutta uudet aluevaltaukset, kuten esimerkiksi pellavaiset rätit, eivät ole poissuljettuja ajatuksia.
Tuskin kuitenkaan neulottuja tiskirättejä enää Wettexiin tulee helpolla vaihdettua.