Lopi-lankaa Laugavegurilla: lankashoppaajan Reykjavík

Kun kävin elokuun 2008 loppupuolella Reykjavíkissa, Islanti ei ollut erityisen edullinen maa eikä lankahamsterin kannattanut sännätä ostoskadulle kruunut taskussa poltellen. Satunnainen shoppailija saattoi tehdä onnistuneita löytöjä varsinkin Álafossin outlet-myymälästä, mutta muuten Reykjavíkin lankakauppojen hinnat olivat suunnilleen samalla tasolla kuin Suomessa. Osa maahantuoduista langoista ja tarvikkeista oli kalliimpia, osa edullisempia, joten hintavertailu kannatti.

Shoppaajaa ilahdutti myöskin tieto siitä, että arvonlisäveron osuuden saisi takaisin, jos ostoksia tekisi yli 4 000 kruunulla. Palautuksen saisi haettua turisti-infosta Adalstræti-kadulta tai lentokentän palvelupisteestä kaupasta annettua lomaketta vastaan ja se maksettaisiin käteisenä tai luottokortille. Paljastui, että lomakkeita on kahdenlaisia ja lomakkeen mukaan palautuksen sai joko heti tai myöhemmin, kunhan lomake käsiteltäisiin ensin muualla. Matkan jälkeen Islantiin iski talouskriisi ja tätä kirjoittaessani marraskuun alussa 2008 odotan edelleen muualla käsiteltäviä palautuksia enkä tiedä, koska ne ovat tulossa.

Lankashoppaajaa hämmentää tällä hetkellä valuutta. Islannin kruunun arvo on laskenut nopeasti eikä valuuttaa hetkeen vaihdettu muualla kuin Islannissa. Elokuussa 2008 yhdellä eurolla sai 115 kruunua ja lokakuun lopussa 130 kruunua, mutta lehtitietojen mukaan eurolla on voinut saada jopa 170 kruunuakin. En uskalla edes arvata, mikä kurssi on, kun tämä juttu ilmestyy - pahimmat arvailut ovat jopa 300 kruunua.

Islantilaista neulontaa

Mitä Islannista kannattaa ostaa? Paikallista Lopi-lankaa tietenkin! Lisäksi Islannista kannattaa napata mukaansa neulekirjoja:

 • Sigridur Halldórsdóttir: Three Cornered and Long shawls (Þríhyrnur og Langsjöl) sisältää pitsihuivien ohjeita, mm. jo lähes legendaarisen Herborgin huivin ohjeen (Hyrna Herborgar). Kirjan voi ostaa islanniksi tai englanninkielisen liitteen kanssa.
 • Hélène Magnusson: Icelandic Knitting: Using Rose Patterns (Rósaleppaprjón í nýju ljósi) sisältää perinteiseen tossujen sisäpohjiin neulottuun ruusukuvioon perustuvia kirjoneuleohjeita ja neuleiden historiaa.

Kaupat

Álafoss Outlet

Álafossin outlet-myymälä sijaitsee Reykjavíkin ulkopuolella Mosfellsbæssa osoitteessa Álafossvegi 23, 270 Mosfellsbæ. Sinne pääsee bussilla tai - kuten minä - pyytämällä apua ja autokyytiä paikallisilta neulojilta. Jos aikaa ja seikkailunhalua suinkin on, vierailu myymälässä kannattaa ja matkalla voi ihastella Suomen maisemista täysin poikkeavia näkymiä. Lankojen lisäksi myymälässä on runsaasti neuleita, matkamuistoja, neulekirjoja ja -lehtisiä ja esillä on kehräämön vanhoja laitteita. Lopi-lankojen lisäksi myynnissä on tanskalaisia lankoja Hjertegarnin sukkalangoista tekokuituisiin hapsulankoihin.

Álafossin valikoimissa on useita erilaisia lankoja:

 • Plötulopi - hahtuvalanka, jota saa jopa 2 kg kiekoilla (100 g = 300 m)
 • Létt-Lopi - ohut villalanka (50 g / 100 m, 18 s = 10 cm)
 • Álafoss lopi - keskipaksu villalanka (100 g / 100 m, 13 s = 10 cm)
 • Bulky lopi - paksu villalanka (100 g / 60 m, 10 s = 10 cm)
 • Hosuband - sukkalanka (80 % villaa, 20 % polyamidia; 100 g / 130 m, 19 s = 10 cm)
 • Loðband Einband eli eingirni - yksisäikeinen ohut, hieman karkeahko z-kierteinen villalanka, sopii vaikkapa huiveihin (70 % islantilaista ja 30 % maahantuotua villaa; 50 g / 225 m)
 • Loðband Tvíband - edellisen kaksisäikeinen, paksumpi versio (50 g = 110 m)
 • Kambgarn - kampavillalanka (50 g /150 m)

Álafossilla on kauppa myös Reykjavíkin keskustassa osoitteessa Laugavegur 1, mutta siellä myydään vain neuleita ja matkamuistoja, ei lankaa.

Erla

Erla sijaitsee pääostoskatu Laugavegurin poikkikadulla osoitteessa Snorrabraut 38.

Kauppa on valoisa ja viihtyisän oloinen. Myyjätär ujosteli englannin puhumista, mutta pärjäsi kyllä. Valikoimissa oli Lopi-lankojen lisäksi Garnstudion ja Lana Grossan lankoja, puikkoja, tilpehööriä, helmiä ja kirjontasettejä. Valikoima tuntui hyvältä peruslankavalikoimalta, lankoja oli monenlaisia villasta ja puuvillasta hapsulankoihin ja hahtuvaan. Ostin tylsästi kaksi kerää Garnstudion Fabelia, hinta oli suunnilleen sama kuin Suomessakin.

Kävin tässä kaupassa ensimmäisenä, joten se jäi hieman vähemmälle huomiolle, kun säästelin vielä ostoskierroksen seuraavia kauppoja varten.

Storkurinn

Storkurinn Garnverslun sijaitsee osoitteessa Laugavegur 59, ostoskeskuksen 2. kerroksessa.

Storkurinn näytti heti trendikkäältä lankakaupalta. Mustat hyllyt olivat mielenkiintoinen ratkaisu - ne toivat kauppaan muista kaupoista poikkeavaa ilmettä. Ensivaikutelma ei pettänyt: heti ensimmäisenä vastaan tuli laaja kirjavalikoima, joka yllätti positiivisesti. Muutenkin valikoima oli runsas. Varsinkin Rowanin lankoja oli paljon ja niiden lisäksi kankaita, neuletarvikkeita, kaikenlaisia tykötarpeita ja Addin ja Knit Picksin puikkoja ja puikkosettien osia.

Kaupassa opin, että hintavertailu kannattaa, mutta hieman eri tavalla kuin mitä ensin ajattelin: "mitä tää maksaa Suomessa" -puhelun jälkeen sain palvelua sujuvasti suomeksi! Kaupan omistaja on puoliksi suomalainen. Hän on ostanut liikkeen alle vuosi sitten ja aikoo kehittää sitä kansainväliseen suuntaan - ehkä valikoimiin päätyy vielä suomalaisiakin lankoja, mene ja tiedä.

Nálin

Nálin sijaitsee osoitteessa Laugavegur 8.

Kauppa on luokkaa "ihanaa - eikun ihanan kallista". Valikoimissa on enimmäkseen BC Garnin lankoja: villaa, alpakkaa, angoraa, kashmiria, sekoitteita sekä Isagerin lankoja. Niiden lisäksi kaupassa myydään Knit Picksin puikkoja ja matkamuistoja. Tässä kaupassa voisin tuhlata pienen omaisuuden luksuslankoihin ja kahmia mukaan pitsihuivilankoja niin, että en edes loppuelämäni aikana saisi niitä neulottua!

Kauppaa vastapäätä sijaitsee Litla jólabúðin (Pieni joulupuoti), jossa jouluihmisen kannattaa ehdottomasti poiketa ja ostaa kuuseen koristeeksi vaikkapa Jólakötturinn, islantilainen joulukissa.

Icelandic Wonders - matkamuistokauppa

Reykjavíkin keskustassa osoitteessa Hafnargata 9 on Icelandic Wonders -matkamuistomyymälä, jonka takahuoneessa on Lopi-lankoja jonkinlainen valikoima. Kovinkaan paljon erilaisia lankoja ei ole, mutta jos olet muutenkin matkamuisto-ostoksilla tai varaamassa retkeä, voi mukaan tarttua kerä tai kaksi.

Handprjónasamband Íslands - The Handknitting Association of Iceland - Skólavörðustígurin myymälä

Islannista ei voi puhua mainitsematta The Handknitting Association of Icelandia, sillä islantilainen villapaita on jo käsite sinänsä eikä niihin voi olla törmäämättä eri kaupoissa tai kaduilla. Käsinneulojien yhdistys huolehtii neuleiden vähittäismyynnistä ja viennistä ja sen kautta paikalliset neulojat saavat villapaitansa ja muut tuotteensa myyntiin heille kannattavalla tavalla.

Yhdistyksellä on myymälöitä monessa paikassa, mm. Laugavegurilla. Osoitteessa Skólavörðustígur 19 (Laugavegurin poikkikatu) on myymälä, jossa on tarjolla runsaasti Lopi-lankaa (jos suinkin neuleiden ohi ensin selviää lankojen luo) ja muitakin lankoja - Laugavegurin myymälässä on "vain" neuleita ja matkamuistoja.

Seuraavat kohteet

Matkalla jäivät käymättä Föndurstofan, Siðumúli 15, koska se sijaitsi kovin kaukana hotellista sekä Föndra, Dalvegur 18. En myöskään saanut tutkittua esimerkiksi Saga-hotellin matkamuistomyymälää tai muita matkamuistomyymälöitä lankojen varalta.

Hyödyllisiä fraaseja

 • Hei (tervehdittäessä) -
 • Hei hei (poistuessa) - Bæ / Bless
 • Hyvää päivää - Góðan daginn / Góðan dag
 • Kiitos - Takk / Takk fyrir
 • Kyllä -
 • Ei - Nei
 • En ymmärrä - Ég skil ekki
 • En puhu islantia - Ég tala ekki íslensku
 • Puhutko sinä englantia? - Talarðu ensku?
 • Haluaisin ostaa 10 kerää... - Mig vantar tíu hnykla af...
 • Mitä tämä maksaa - Hvað kostar þetta?
 • Missä voin vaihtaa rahaa? - Hvar get ég skipt peningum?
 • Onko teillä myynnissä Þríhyrnur og Langsjöl englanninkielisen liitteen kanssa - Áttu Þríhyrnur og Langsjöl með enskum þýðingum?
 • puikko - prjónn
 • neuloa - prjóna
 • islantilainen lopi-villapaita - lopapeysa
 • huivi; kolmikulmainen huivi- hyrna; þrihyrna
 • Yksi hodari kaikilla mausteilla - Eina með öllu

PS. Jos haluat saaristoon lunnikierrokselle, kannattaa matkustaa Islantiin ennen elokuun loppua, sillä silloin lunnit poistuvat merelle talveksi. Geysireille, Gullfossin vesiputoukselle ja Blue Lagoonin kylpylään pääsee ympäri vuoden.