Laamakrapuja

Spiegelmanin hirviö

Puiston luona olevassa pimeässä luolassa asui Spiegelmanin hirviö. Se oli päässyt irti ja karannut Spigelmanin laboratoriosta. Kukaan ei oikein tiennyt, miksi Spiegelman oli hirviön kehittänyt eikä hänkään suostunut kertomaan. Hirviö kuitenkin asusteli luolassa ja pelotteli puistossa kävijöitä niin, että puistoa alettiin karttaa. Hirviötä alkoi tympiä, koska sillä ei ollut enää peloteltavia, mutta se ei oikein tiennyt, mihin se olisi luolasta lähtenyt. Eräänä päivänä puiston läpi jolkotteli laama, joka ei tiennyt hirviöstä. Hirviö syöksyi luolasta yrittäen pelotella laamaa, mutta sen pelottelutaidot olivat ruosteessa eikä laama pelästynyt. Hirviö päätti vaihtaa alaa. Se opetteli soittamaan huuliharppua ja lähti Poriin katumuusikoksi. Laama säesti bassolla.

Hänen majesteettinsa salaisessa neulomuksessa

James ei oikein tiennyt, mitä olisi sanonut saadessaan tehtävää varten varusteikseen laaman ja lankakerän. Eipä niille oikein käyttöä löytynyt. Jouduttuaan Blofeldin virittämään ansaan James heitti kätyriä lankakerällä, mutta se ei aiheuttanut suurempaa vahinkoa. Hän yritti paeta kätyrien kynsistä laamalla, mutta eläin oli laiska juoksemaan ja hänet saatiin helposti kiinni. Vasta kun Jamesia oltiin pudottamassa Blofeldin salaisessa päämajassa ilkeiden kampeloiden syötäväksi, laama räjähti toimintaan. Se pelasti Jamesin, peittosi kätyrit tarkkaan suunnatuilla karatelyönneillä, purki ydinpommin, sekoitti drinkit itselleen ja Jamesille sekä sitoi Blofeldin lankakerän langalla. Kun kommandojoukot tulivat hakemaan vangitun Blodelfin, laama laittoi aurinkolasit silmilleen, hyppäsi Aston Martiniin ja ajoi kohti auringonlaskua.

Oi katsopa vaari tuota laamaa!

Kun Richard Woolcott jäi eläkkeelle, hän päätti kirjoittaa muistelmansa. Woolcottille ei kuitenkaan ollut tapahtunut elämänsä aikana oikeastaan yhtään mitään mielenkiintosta, joten muistelmien kirjoittaminen tyssäsi. Saadakseen jotain tekemistä eläkepäivikseen hän ryhtyi laamabongariksi. Doncasterissa ei juurikaan ollut laamoja, joten Woolcott joutui matkustelemaan paljon. Hän bongasi tavallisen laaman, raidallisen laaman, pilkullisen laaman, alpakan, guanacon, vikunjan, laamapilamin, toisenkin alpakan, brasilialaisen myskilaaman, norjalaisen metsäalpakan ja Bernin paimenlaaman. Yrittäessään bongata kolmannen alpakan hän jäi sopulilauman alle ja kuoli saamiinsa vammoihin. Entiset työtoverit pitivät Woolcottin muistolle hiljaisen hetken ja Doncasterin torille pystytettiin laamapatsas hänen kunniakseen. Richard Woolcott on kaikkien aikojen kuuluisin doncasterilainen, mikä kertoo aika paljon Doncasterista.

Taikatempussa ei vahingoitettu laamoja

Tohtori Balthasarin kiertävä sirkus saapui kaupunkiin laamojen vetämillä vaunuilla. Kaupunkilaiset odottivat innoissaan illan esitystä, mutta joutuivat pettymään. Ensimmäisenä esiintyi silmänkääntäjä, joka pystyi katsomaan päänsä sisälle. Vompatinkesyttäjän esitys ei ollut kovinkaan jännittävä. Miimikko rikkoi näkymättömän lasilaatikkonsa ja viilsi itsensä pahasti. Elävän tykinkuulan käyttämä ruuti oli kastunut ja hän lensi vaivaiset kolme metriä aneemisen tussahduksen saattelemana. Jonglööri osui ilmaan heittämällään keilalla omaan päähänsä ja menetti tajuntansa. Viimeisenä esiintyi itse tohtori Balthasar, joka muutti yleisön joukosta löydetyn vapaaehtoisen laamaksi. Tämä temppu sai hurjat aplodit. Se oli valitettavasti ainut temppu, jonka tohtori Balthasar osasi. Epäonninen vapaaehtoinen valjastettiin seuraavana aamuna muiden laamojen seuraksi vetämään vaunuja.

Kukas kissan hännän nostaisi?

Nyt kun se laamoista kirjoittava typerys meni keittiöön juomaan, on aika kertoa kissoista. Kissat ovat paljon älykkäämpiä ja sulokkaampia eläimiä kuin laamat tai muut kavioeläimet. Teidän tulee palvoa kissojanne. Jos teillä ei ole kissaa, teidän tulee hankkia sellainen. Muistakaa, että kissa ansaitsee vain parasta kinkkua ja kalleinta tonnikalaa. Jos kissa torkkuu sohvalla, niin antakaa sen olla. Näette television lattialtakin. Allergia ei ole mikään syy olla ottamatta kissaa, sillä kyllä te voitte vähän kärsiä kissan vuoksi. Sen verran paljon ovat kissat teidän hyväksenne tehneet. Ai että esimerkiksi mitä? Kertoisin mieluusti esimerkin, mutta nyt se typerys tulee takaisin ja minun on lopetettava.

Laama, joka lepäämättä liitää

Alun alkaen sen tarinan piti kertoa laamasta, mutta Coleridge päätti vaihtaa laaman tilalle albatrossin, kun selvisi, että kyseiset merimiehet olivat pilailleet hänen kustannuksellaan. Maston saalingille lepäämään pysähtyvän laaman ampuminen ei tuota huonoa onnea, sillä avomerellä ei juurikaan ole laamoja. Vaikka laivalle ilmaantuisikin laama, se voi olla aseistettu, joten siihen kannattaa suhtautua varovasti eikä sitä kannata ärsyttää ammuskelulla. Colerigdelle selvisi myös, että laamojen sijaan seireenit houkuttelevat laivoja karille viettelevällä laulullaan, meren pohjaan uponneessa R'lyehissä asustelee suuren muinaisen laaman sijaan Cthulhu eikä ole olemassa sanontaa ”seurata jotain kuin laama laivaa”. Merimiehistä on hauskaa huijata maakrapuja laamatarinoilla, joten heidän kanssaan kannattaa olla tarkkana.

Teksti ja kuvat

Jussi Katajala

Lisää Jussista

Krapu?

Krapu eli tasan 100 sanan novelli

Ulla 03/08 - Artikkelit

Tekstiiliteollisuuden syyslangat

Eko- ja ekohenkisiä lankoja

Novitan syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
Katsaus neulekirjatarjontaan

Marjut Katajala:
Lopi-lankaa Laugavegurilla: lankashoppaajan Reykjavík

Marjut Katajala:
Silkkivillasuperturbo-Ulla

Jussi Katajala:
Laamakrapuja

Neulova maailmanparantaja:
Neulovan maailmanparantajan lankaseikkailut Nepalissa

Kristel Nyberg:
Peukalokiilan neulominen

Liisa Pohjalainen:
Tiskirätistä asiaa

Rina:
Kehräämisen alkeet

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas ja rakkaus

Mari Virtanen:
Nomad Pressin kirjoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.