Novitan syysuutuudet

Novitan syksyn uutuuslangat ovat mielenkiintoisia - perusvalikoimaan ei tullut uutuuslankoina muita kuin Kaarna, mutta väreissä löytyy mm. Nalle Four Seasons, itseraidoittuva lanka, jonka eri värit lanseerataan nimen mukaan eri vuodenaikoina. Myös tuttua 7 Veljestä -lankaa saa itseraidoittuvana Polkkana.

Uutuutena Novitalle on tullut Luxus-linja, jossa on kolme herkullista uutuutta - värjäämätöntä villaa, bambua, silkkiä.

Kaarna

Kaarna on syksyn muhkea uutuuslanka, puoliksi villaa ja puoliksi akryyliä. Siinä on neljä luonnonläheistä väriä ja epätasaisen rakenteen ansiosta pinnasta tulee eläväinen ja mielenkiintoisen epätasainen. Paksuilla puikoilla saa nopeasti valmista, tosin kerän pieni metrimäärä tarkoittaa myös sitä, että lankaa kannattaa varata runsaasti.

Lankaa on helppo neuloa eikä iso puikkokokokaan häiritse sanottavammin. Pinta on kuohkea ja langan kaksivärisyys sitä elävöittää mukavasti. Parhaimmillaan lanka on yksinkertaisissa neulepinnoissa. Pesu kutisti mallitilkkua hiukan, joten suosittelen neulomaan kunnon mallitilkun ja pesemään sen ennen aloittamista.

Langan tiedot

50 % villa, 50 % akryyli
100 g. = n. 110 m
puikkosuositus 8-10 mm
neuletiheys 9-10 s x 12-13 krs = 10 cm
hienopesu 30 astetta

Luxus Stone

Novitan uusista luxuslangoista Stone oli se, johon huomioni ensimmäiseksi kiinnittyi kaupan lankahyllyllä. Stone näyttää kerällä karhealta, mutta sen pehmeys yllättää, kun kerän ottaa käteen.

Stone on koostumukseltaan 100 % villaa ja sen värikartassa on kolme väriä. Kauniin rauhalliset värit ovat saatu aikaan erilaisia villoja yhdistelemällä.

Novita Stonen ilmoitettu tiheys piti paikkansa täsmälleen, kun neuloin 5 mm puikoilla ja tiukahkolla käsialallani. Neuloessa käsiin jäi aluksi hieman rasvainen tuntu. Langasta irtoaa neuloessa jonkun verran karvaa, myös erilaisia ”roskia” tuli vastaan useita (samanlaisia kuin vironvillassa). Stonen koostumus muistuttaa mielestäni hieman hahtuvaa, toki lanka on vahvempaa kuin hahtuva, vaikka mielestäni se katkeilee keskivertolankaa helpommin (tämä kannattaa ottaa huomioon esim purkaessa). Langan paksuus myös vaihtelee aika lailla (ks. kuva alla) ja ilman mitään logiikkaa.

Stone neuloutuu helposti ja pinnasta tulee kauniin tasainen langan paksuuden vaihteluista huolimatta. Pingotuksessa pinta hieman harvenee, ja langasta tulee ohuemman tuntuista, kun heti neulomisen jälkeen pinta näyttää muhkealta. Pinnassa näkyy neuloessa irtoavia karvoja, joten kannattaa siis varautua siihen, että niitä tarttuu vaatteeseen käytössäkin.

Stonelle suositellaan käsinpesua, ja tätä se kestää hyvin (ainakin mallitilkku). Koneessa pestessä Stone huopuu hieman. Kuukauden käyttökokemuksella Stonesta tekemäni kaulaliina kestää hyvin. Stone tuntuu käytössä hieman karhealle, joten herkkää ihmistä se voi kutittaa.

Suosittelisin lankaa ainakin asusteisiin.

Langan tiedot

100 % villa
50 g = n. 85 m
puikkosuositus 5-5½ mm
neuletiheys 17 s x 23 krs = 10 cm
käsinpesu

Luxus Cloud

Cloud on Novitan Luxus-perheen bambuinen jäsen. Se sisältää peräti 65 % bambua, mikä antaa langalle kauniin kiillon ja sileyden.

Luxus Cloudin värikartassa on kuusi väriä. Valikoima ei ole suuren suuri, mutta mukana on niin voimakasta kuin haaleampaakin väriä.

Lanka käyttäytyy mallikelpoisesti neulottaessa - se on melko tiukkakerteinen eikä halkeile, vaan pysyy mukavasti kasassa. Neulepinnasta tulee kauniin tasaista, vaikka käsialan epätasaisuudet näkyvätkin pinnassa, kuten kuvasta näkyy.

Pesuksi suositellaan 40 asteen hienopesua. Pesin mallitilkun ohjeen mukaan ja se venähti hieman leveyssuunnassa (minulla noin 10 %) pituussuunnan pysyessä entisellään. Lisäksi pinta pörröytyi huomattavasti, mutta vastaavasti tasoittui ja pienet käsialan vaihtelut hävisivät näkyvistä. Tilkku on myös rennomman ja laskeutuvamman oloinen kuin ennen pesua. Mallitilkku kannattaa siis pestä ennen neulomisen aloittamista. Lanka vaikuttaa siltä, että se esiintyisi edukseen palmikko- ja pintaneuleissa.

Langan tiedot

65 % villa, 35 % bambu
50 g = n. 97 m
puikkosuositus 4-4.5 mm
neuletiheys 18 s x 26 krs = 10 x 10 cm
hienopesu 40 astetta

Luxus Wind

Luxus Wind on Novitan luksuslangoista ehkä eniten luksus, sillä se sisältää villan lisäksi 20 % silkkiä. (Mielipide on täysin subjektiivinen.) Luxus-kolmikosta Stone eroaa selvästi, mutta Wind muistuttaa hyvin paljon Cloudia sekä olemukseltaan että käytökseltään.

Viime aikojen keskustelut kaupan lankaosastoilla ovatkin menneet seuraavasti:

- Kumpi susta on pehmeämpää, Cloud vai Wind?
- Cloud.
- Eikun Wind.
- Pistä silmät kiinni, niin kokeillaan.

Kirjoittajan teoria sokkotestien tuloksesta on, että pehmeämpänä pidetään sitä lankaa, joka osui aikanaan aivan ensimmäisenä käteen. Minulla se oli Wind, toisilla Cloud. Jos eroa yrittäisi kuvata, niin Cloud on ryhdikkäämmällä tavalla pehmeää, Wind rennommalla.

Luxus Wind on mukavaa neulottavaa. Palmikot erottuvat neulepinnasta kauniisti ja lanka sopisi varmasti myös pitsineuleisiin. Lanka on löyhäkierteinen, mutta kaikki säikeet saa poimittua helposti mukaan eikä neuleeseen jää irrallisia lankalenkkejä. Käsialan epätasaisuudet näkyvät jonkin verran, mutta tasoittuvat pesussa.

Pesussa lanka venähti Cloudin lailla noin 10 %, mutta pituussuunnassa, joten mallitilkun neulominen ja sen peseminen ennen varsinaisen neuleen aloittamista on suositeltavaa. Käytössä lanka nöyhtääntyy hieman ja sen pinta muuttuu utuisemmaksi kulutuksella alttiiksi joutuneissa paikoissa, mikä olikin odotettavissa, koska lanka on pehmeää ja löyhäkierteistä.

Windin värikarttaan kuuluu kuusi pastellista väriä.

(Kissojen ystäviä saattaa kiinnostaa se, että meidän neljä kolliamme olivat aivan ihastuneita Windiin. Ne raahasivat keriä, tamppasivat neuletta ja makasivat sen päällä ja roikkuivat helmoissa, kun kokeilin neulettani. Vaikutusta muihin kissoihin ei ole testattu.)

Langan tiedot

80 % villa / 20 % silkki
50 g = n. 105 m
puikkosuositus 4 mm
neuletiheys 18 s ja 26 krs = 10 cm
käsinpesu

Teksti ja kuvat

Tiina Ristimäki - Luxus Stone
Niina Hakkarainen - Kaarna, Luxus Cloud
Marjut Katajala - Luxus Wind

Ulla 03/08 - Artikkelit

Tekstiiliteollisuuden syyslangat

Eko- ja ekohenkisiä lankoja

Novitan syysuutuudet

Niina Hakkarainen:
Katsaus neulekirjatarjontaan

Marjut Katajala:
Lopi-lankaa Laugavegurilla: lankashoppaajan Reykjavík

Marjut Katajala:
Silkkivillasuperturbo-Ulla

Jussi Katajala:
Laamakrapuja

Neulova maailmanparantaja:
Neulovan maailmanparantajan lankaseikkailut Nepalissa

Kristel Nyberg:
Peukalokiilan neulominen

Liisa Pohjalainen:
Tiskirätistä asiaa

Rina:
Kehräämisen alkeet

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas ja rakkaus

Mari Virtanen:
Nomad Pressin kirjoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.